Trace N Chase (top)

Οι μεγάλες αλήθειες του Ρικ και η χαμένη ευκαιρία!

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει όσα είπε ο κορυφαίος τεχνικός στο "Front Runners in Sports Management 3.0».
Οι μεγάλες αλήθειες του Ρικ και η χαμένη ευκαιρία!

Ενας από τους κορυφαίους τεχνικούς όλων των εποχών στο Αμερικάνικο μπάσκετ ,ο Ρικ Πιτίνο ήταν από τους βασικούς ομιλητές της πρώτης μέρας του web conference «Front Runners in Sports Management 3.0» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχιία η πολυβραβευμένη ActiveMedia Group μαζί με το Sports Management Society του Deree - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στις 21-22-23/1/2021.

Αν και ενώ μ αρέσει το στιλ του Πιτίνο πολλές φορές όταν στην Ελλάδα έλεγα ότι είναι πολύ δημοσιοσχετίστικα όπως τα έλεγε τα πράματα καθώς όλα καλά τα έβγαζε λίγο ως πολύ! Ομως είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τώρα και μάλιστα αυτά που λέω καιρό και εγώ και πρέπει να δώσουμε σημασία για το καλό όλων. Θα σταθώ λοιπόν στο ότι τόνισε αυτό που λέω καιρό ότι δεν βγαίνουν άλλοι Σπανούλης και Διαμαντίδηδες. Ομως έχει σημασία ακριβώς όπως το είπε ο Πιτίνο.Οτι "Τελικά είναι τα βασικά του αθλήματος. Αν τα διδάξεις, θα έχεις σπουδαίους σουτέρ, σπουδαίους πασέρ. Τα βασικά είναι πολύ σημαντικά στον αθλητισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις". Χρόνια επιμένω ότι οι παίκτες μας στην Ελλάδα γίνονται ρολίστες πολυτελείας με έμφαση στην άμυνα και εις βάρος του ταλέντου και γι αυτό κάθε καλάθι το φωνάζουμε για ...γκολ! Βλέπεις τα σημερινά μας 3αρια και τα είχαν 4-5αρια στο ξεκίνημα της καριέρας τους και γι αυτό μόλις μπουν σε υψηλό επίπεδο δεν...στρίβουν όπως λέμε καθώς δεν έχουν σουτ ,πάσα και τρίπλα,δηλ τα βασικά του αθλήματος! Τώρα τα είπε και ο Ρικ ,οπότε καλύφθηκα πλήρως!

Τι άλλο σημαντικό είπε όμως ο Πιτίνο. Διαβάστε. "Ανησυχώ για τις επόμενες γενιές, γιατί δεν βλέπω πολλά ταλέντα. Η αδυναμία του ελληνικού μπάσκετ είναι ότι πολλοί ατζέντηδες λένε στους παίκτες τους ότι είναι καλύτεροι απ' όσο νομίζουν. Οι νεαροί νομίζουν ότι είναι κάτι που δεν είναι. Σπανούλης και Διαμαντίδης δεν είχαν αυτό το πρόβλημα, τα κατάφεραν με τον παραδοσιακό τρόπο, το κέρδισαν με την δουλειά τους". Αυτό που φωνάζω δηλ χρόνια.Οτι οι Έλληνες πάικτες σε πολλές περιπτώσεις(όχι σε όλες ασφαλώς)κοιτάνε να κάνουν την καλή μεταγραφή στο 18-19,να πέσει το μπικικίνι,να κάνουν ...ζωάρα και στα 21-22 είναι στα αζήτητα και άντε να βρουν καμια ομάδα της μέσης στην Α1 δανεικοί για να μην ξεχάσουν το άθλημα ή να βολοδέρνουν μεταξύ πάγκου-12αδας στο μεγάλο όνομα ομάδα.

Οι ατζέντηδες και το περιβάλλον τους πολλές φορές κοιτάνε το σήμερα και όχι το αύριο για τους λόγους τους και έτσι τα ταλέντα μένουν ταλέντα για πάντα. Αν συνυπολογίσουμε και κάτι ακόμα που δεν είπε ο Πιτίνο.Οτι στην Ελλάδα ο προπονητής των μεγάλων δεν παίρνει το ρίσκο να χάσει και 4-5 ματς στην κανονική περίοδο αλλά να βγάλει παίκτες με το να πάιζουν οι μικροί 15-20΄για να ψηθούν!Και φυσικά δεν βλέπω ταλέντα όπως λέω χρόνια. Επίσης μην ξεχνάμε ότι Σπανούλης-Διαμαντίδης δεν ήταν ποτέ τα μεγάλα ταλέντα και δεν τους μάθαμε από τις μικρές Εθνικές.Δούλεψαν σκληρά και έπαιζαν σε μικρότερες ομάδες οπότε έγιναν ότι έγιναν μόνοι τους στην ουσία μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια και την δράση .

Και κάτι ακόμα. Ο Πιτίνο μαζί με τον πρώην παίκτη Μάσμπερν και κάποιους επενδυτές μπαίνου στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ασφαλώς θα ήθελε να πάρει μια Ελληνική ομάδα και το ανέφερε.Ομως δεν ευδοκίμησε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να μάθουμε κάποια στιγμή τι και πως. Προφανώς ο ΠΑΟ είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς έχει αποτιμηθεί στα 25εκ ενώ γενικά σε επίπεδο μάρκετινγκ το Ελληνικό μπάσκετ ειναι πίσω και μαζί με τα μνημόνια έχει αδυνατίσει πολύ η εν λόγω αγορά. Ομως και πάλι μου κάνει εντύπωση.Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν τα μαύρα τους τα χάλια οικονομικά και αγωνιούν για την επιβιωσή τους καθημερινά. Μήπως εκεί το τιμ Πιτίνο δεν ήθελε να ασχοληθεί επειδή υπάρχουν πολλά χρέη;Λογικό βέβαια.Οπως και να έχει ο Πιτίνο αγαπά την πατρίδα μας και λογικά θα είναι και στο πάγκο της Εθνικής μας ομάδας. Θα ήταν πολύ πιο καλό να είχε πάρει όμως και μια Ελληνική ομάδα με το δικό του τιμ...

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο