Trace N Chase (top)

Οι προπονητές της Α2 Ανδρών αντιδρούν στη διακοπή του πρωταθλήματος! (Pt. 2)

Το Basketblog.gr μίλησε με προπονητές της Α2 Ανδρών σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, τα οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν και άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις τους για τη συνέχεια (Μέρος 2ο).
Οι προπονητές της Α2 Ανδρών αντιδρούν στη διακοπή του πρωταθλήματος! (Pt. 2)

Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα "lockdown", ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός δέχεται "χτυπήματα" χωρίς να υπάρχει άμεση λύση στο προσκήνιο. Το Basketblog.gr μίλησε με προπονητές από την Α2 Ανδρών σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι προπονητές από την εν λόγω κατηγορία, είπαν την άποψή τους σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, μίλησαν για το οικονομικό ζήτημα που τους ταλανίζει και στο τέλος πρότειναν ο καθένας από τη δική του πλευρά λύσεις στο δύσκολο καιρό που βιώνουμε, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και το χώρο του μπάσκετ.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος και ΕΔΩ το δεύτερο μέρος των αντιδράσεων των παικτών της Α2 Ανδρών.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος των αντιδράσεων των προπονητών της Α2 Ανδρών.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος, ΕΔΩ το δεύτερο μέρος, ΕΔΩ το τρίτο μέρος και ΕΔΩ το τέταρτο μέρος των αντιδράσεων των παικτών της Β' Εθνικής κατηγορίας.

Οι προπονητές που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή από την Α2 Ανδρών (Μέρος 2ο) ήταν οι εξής:

Γιάννης Διαμαντάκος (Αγρίνιο)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας; Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Η διακοπή τόσο της φετινής σεζόν, όσο και της περασμένης με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Από τη στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την πανδημία έπρεπε και πρέπει άμεσα να μάθουμε να ζούμε με αυτή και να συνεχίζουμε, με προσοχή βέβαια, τη δραστηριότητά μας. Τόσο την περασμένη σεζόν αλλά και κατά πολύ περισσότερο φέτος υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που και πέρυσι ολοκλήρωσαν τα πρωταθλήματα στο εξωτερικό και φέτος (ευτυχώς και στην Ελλάδα σε Basket League και Super League) συνεχίζονται, με δυσκολίες αλλά συνεχίζονται και αυτό είναι το σημαντικό. Η διακοπή ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι καταστροφική, δεν αναφέρομαι μόνο στην Α2 αλλά γενικότερα στον αθλητισμό και πολύ περισσότερο στο κομμάτι των ακαδημιών, δηλαδή των παιδιών, των νέων, ο εγκλεισμός και η απομόνωση είναι καταστάσεις με πολύ αρνητικές συνέπειες, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει.

Η λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» είναι πρωτίστως αναχρονιστική και το κυριότερο μη παιδαγωγική, μη συμβατή. Σχετικά με το κομμάτι των πληρωμών, δεν έχουμε καταφέρει εν έτη 2020 να μεριμνούμε και να προφυλάσσουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που δεν είναι άλλοι πάρα οι παίκτες. Την περασμένη σεζόν συνέβησαν τραγελαφικά πράγματα και πάρα αυτό το γεγονός, ούτε φέτος υπήρξε σχετική μεριμνά. Επαφίεται στην Διοίκηση κάθε ομάδας το τι θα πράξει. Οφείλω πάντως να ομολογήσω πως αρκετές Διοικήσεις έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εξ όσων γνωρίζω και είμαι υποχρεωμένος να αναδείξω και την προσπάθεια της Διοίκησης του Α.Ο. Αγρινίου που είναι συνεπέστατη πάρα τη διακοπή.

Για εμάς τους Προπονητές είναι μια κατάσταση απίστευτα δύσκολη. Χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα και με τους υπάρχοντες περιορισμούς εν ισχύ προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία καθημερινά με τους αθλητές, δίνοντας τους κατεύθυνση σε επίπεδο ατομικής άσκησης, διατροφής ή ομαδικών διαδικτυακών συναντήσεων με θεωρητική προετοιμασία.  Η πραγματικότητα είναι πως όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα, κάθε μέρα που χάνεται κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη σε ότι αφορά τη στιγμή της επανέναρξης και της ετοιμότητας των αθλητών. Η μοναδική λύση αυτή τη στιγμη είναι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της Basket League. Η κίνηση του ΠΣΑΚ με τη διάθεση ενός αξιοσέβαστου ποσού σχετικά με την πραγματοποίηση τεστ, αξίζει αφενός συγχαρητηρίων και αφετέρου δείχνει το δρόμο για την άμεση επανέναρξη. Το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να συνδράμει και αυτό στην δαπάνη των εν λόγω τεστ. Η συγκεκριμένη λύση των εβδομαδιαίων τεστ, έχει αποδειχθεί πως είναι και ασφαλής και λειτουργική, πραγματικά δεν βλέπω το λόγο που οι αρμόδιοι φορείς και η Πολιτεία να μην την εφαρμόσουν».

Κώστας Δελέγκος (Κόροιβος Αμαλιάδας)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας; Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Σίγουρα αυτό που προέχει σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, είναι η υγεία των οικείων μας αλλά και των συνανθρώπων μας. Θεωρώ όμως ότι, με ασφάλεια πάντα και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ,θα μπορούσαν τουλάχιστον να συνεχιστούν οι προπονήσεις των ομάδων, ειδικότερα στις περιοχές που είναι "καθαρές" από κρούσματα. Όσον αφορά τις πληρωμές, η διοίκηση από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας, μας καθησύχασε ότι και τον μήνα Νοέμβριο, παρόλο το lockdown, άπαντες θα πληρωθούν κανονικά και αυτό είναι προς τιμήν τους. Από εκεί και πέρα, αν δυστυχώς συνεχιστεί το lockdown και μετά τον Δεκέμβριο τότε θα επανεξαταστούν όλα, καθώς τα ήδη λιγοστά έσοδα των ομάδων θα εκμηδενιστούν. Για έναν προπονητή η περίοδος της πανδημίας, μπορεί να γίνει δημιουργική σίγουρα, με την έννοια της περαιτέρω επιμόρφωσης, θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε διεξοδικότερα τα σωστά και τα λάθη των ομάδων μας, να βελτιωθούμε και βέβαια να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στην οικογένειά μας ειδικότερα όσοι βρισκόμασταν μακριά τους όπως εγώ.

Η ιδανική λύση θεωρώ για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, είναι στα πρότυπα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, η πολιτεία να μεριμνήσει να εξασφαλιστούν με κάποιο τρόπο εβδομαδιαία τεστ, και με ασφάλεια πάντα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να καταφέρουμε να προστατέψουμε το αγαθό του ερασιτεχνικού αθλητισμού επιστρέφοντας ασφαλείς στα γήπεδα».


Νίκος Πενταζίδης (Καβάλα)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας; Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Κανείς αθλητής ή προπονητής δεν επιθυμεί την διακοπή του πρωταθλήματος αλλά εφόσον οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν ότι γίνεται για το καλό του κοινωνικού συνόλου πρέπει να το σεβαστούμε. Το οικονομικό είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει όλοι να αναζητήσουμε μια διέξοδο ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για όλους τους προπονητές και αθλητές. Στους προπονητές δίνεται η ευκαιρία με μεγαλύτερη άνεση χρόνου να επεξεργαστούμε την ομάδα μας με βάση τους αγώνες που έχει αγωνιστεί και ταυτόχρονα να κάνουμε προγραμματισμό για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Ένα ζωντανό κύτταρο όπως είναι ο αθλητισμός πρέπει να προστατεύεται από τα αρμόδια όργανα, έτσι και η καλαθοσφαίριση πρέπει να μείνει ζωντανή ώστε να τρέφει το σώμα και το μυαλό όλων όσων ασχολούμαστε.Η έναρξη των προπονήσεων και κατόπιν του πρωταθλήματος είναι επιτακτική ανάγκη για όλους μας με όποια δεδομένα ζητηθούν».

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο