Trace N Chase (top)

Οι προπονητές της Α2 Ανδρών αντιδρούν στη διακοπή του πρωταθλήματος!

Το Basketblog.gr μίλησε με προπονητές της Α2 Ανδρών σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, τα οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν και άκουσε προσεκτικά τις προτάσεις τους για τη συνέχεια.
Οι προπονητές της Α2 Ανδρών αντιδρούν στη διακοπή του πρωταθλήματος!

Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα "lockdown", ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός δέχεται "χτυπήματα" χωρίς να υπάρχει άμεση λύση στο προσκήνιο. Το Basketblog.gr μίλησε με προπονητές από την Α2 Ανδρών σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι προπονητές από την εν λόγω κατηγορία, είπαν την άποψή τους σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, μίλησαν για το οικονομικό ζήτημα που τους ταλανίζει και στο τέλος πρότειναν ο καθένας από τη δική του πλευρά λύσεις στο δύσκολο καιρό που βιώνουμε, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και το χώρο του μπάσκετ.

Οι προπονητές που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή από την Α2 Ανδρών ήταν οι εξής: Γιάννης Καλαμπόκης (Δάφνη Δαφνίου), Γιώργος Ρεμεντέλας (Ψυχικό), Χρήστος Μπλατσιώτης (Φίλιππος Βέροιας) και Μάης Κωνσταντινίδης (Αμύντας).

Γιάννης Καλαμπόκης (Δάφνη Δαφνίου)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος;

«Διαφωνώ αρχικά με το γεγονός ότι κάποιες αθλητικές διοργανώσεις-προπονήσεις έπαψαν πριν ανακοινωθεί το γενικό lockdown της πόλης ή των πόλεων. Θα συμφωνούσα εάν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν την αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις».

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;

«Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και πότε θα γίνουν πληρωμές. Όταν όμως αποφασίζεις να διακόψεις τη λειτουργία ενός οργανισμού, αυτό προϋποθέτει την ανάληψη της ευθύνης άρα και την αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτόν».

-Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας;

«Είναι μια περίοδος ψυχικής και σωματικής ανασυγκρότησης, καθώς και μια ευκαιρία να δεις με πιο ψύχραιμη ματιά πως λειτούργησε έως τώρα η ομάδα σου. Μεταξύ άλλων δίνεται και η δυνατότητα για να εμπλουτίσει κανείς τις γνώσεις του».

-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Οι προπονητές όπως και οι παίκτες θέλουν να είναι στο γήπεδο. Εκεί είναι ο φυσικός χώρος τους και εκεί έχουν μάθει να δίνουν τους αγώνες τους. Πάνω απ’ όλα ασφαλώς είναι η υγεία και με βάση αυτό πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις. Όταν επανεκκινήσουν οι διοργανώσεις να δωθεί ένα διάστημα επανένταξης των παικτών σε προπονητικούς ρυθμούς και να βρεθούν ημερομηνίες ώστε να γίνουν όλοι οι αγώνες».


Γιώργος Ρεμεντέλας (Ψυχικό)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος; 

«Αν οι ειδικοί κρίνουν βάσει επιστημονικών δεδομένων ότι πρέπει να διακοπούν τα πρωταθλήματα επειδή συντελούν στη διασπορά, τότε δεν έχω παρά να συμμορφωθώ με αυτήν την απόφαση. Είμαι όμως ξεκάθαρα κατά της διακοπής των προπονήσεων με οποιονδήποτε τρόπο αυτές θα μπορούσαν να συμβούν, π.χ. με τη διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ όπως στις κορυφαίες λίγκες».

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;

«Οι αμοιβές εξαρτώνται από τα έσοδα των σωματείων. Άρα, από τη στιγμή που σταματούν όλες οι δραστηριότητες, οι πληρωμές θα εξυπηρετηθούν έως το βαθμό που επιτρέπει η κατάσταση των ομάδων».

-Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας;

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο προπονητής έχει δύσκολο και σημαντικό ρόλο. Πρέπει να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα των αθλητών του έστω δίνοντας τους κίνητρα για ατομική προπόνηση, καθώς κάποια στιγμή όλο αυτό θα περάσει. Ο ίδιος έχει πολύ υλικό να επεξεργαστεί από την ομάδα εφόσον αυτή έχει ήδη αγωνιστεί. Να επιμορφωθει περαιτέρω, να βελτιωθεί. Πάνω από όλα όμως οφείλει εάν έχει οικογένεια να την προστατέψει και να τη φροντίσει όσο μπορεί περισσότερο».

-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Αυτή τη στιγμή πρέπει ούτως η άλλως να κρατήσουμε στάση αναμονής για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας. Πάνω από όλα η υγεία των ανθρώπων. Εάν οι συνθήκες βελτιωθούν, είναι απαραίτητο τα πρωταθλήματα να συνεχιστούν με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες τέτοια που αφενός να επιτρέπουν τις δραστηριότητες αφετέρου να προασπίζουν την υγεία μας. Και όλα αυτά με τη βοήθεια της πολιτείας ,η οποία οφείλει να διαφυλάξει τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα ως υπέρτατο αγαθό».


Χρήστος Μπλατσιώτης (Φίλιππος Βέροιας)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος;

«Σίγουρα μια διακοπή του πρωταθλήματος και μάλιστα στην αρχή του, ενώ ήδη οι ομάδες προέρχονται από τόσους μήνες απραξίας από πέρσι το Μάρτιο, δεν είναι ενδεδειγμένο σενάριο. Μόλις οι ομάδες είχαν αρχίσει κάπως να ρολάρουν, έρχεται αυτή η διακοπή να πάει τα πράγματα πολύ πίσω. Για την ομάδα μου, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού, λόγω αρκετών κρουσμάτων κορονοϊού, μείναμε ανενεργοί και καθόλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, έχοντας δώσει δυστυχώς μόνο έναν επίσημο αγώνα. Δυστυχώς, σε ένα περιβάλλον οριζόντιου lockdown που είναι προ των πυλών, το άθλημά μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, καθώς προέχει η δημόσια υγεία. Κι όσο κι αν αυτό δεν μας αρέσει, είναι νομίζω «αναγκαίο κακό».

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;

«Η περσινή πρωτόγνωρη εμπειρία της βίαιης διακοπής του πρωταθλήματος προκάλεσε και πολλά ερωτήματα στο θέμα των πληρωμών. Απ´ όσο γνωρίζω, η παράμετρος αυτή έχει προβλεφθεί στην πλειονότητα των συμβολαίων αθλητών και προπονητών με τις ομάδες τους για την τρέχουσα σαιζόν. Είναι σίγουρο ότι και οι ομάδες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα εξεύρεσης πόρων, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο τώρα με το γενικευμένο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα αδικεί ούτε τους αθλητές/προπονητές που βιοπορίζονται από αυτό, αλλά ούτε και τους διοικούντες που πασχίζουν, χωρίς κρατική βοήθεια, να κρατήσουν τις ομάδες τους και το άθλημα ζωντανά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς».

-Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας;

«Ο ρόλος μας είναι πολύ απαιτητικός τον καιρό της πανδημίας. Πολλές προπονήσεις αναβάλλονται καθώς τα κλειστά γυμναστήρια είναι κλειστά λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ άλλες φορές οι προπονήσεις γίνονται με 6-7 παίκτες λόγω θετικών κρουσμάτων ή άλλων τραυματισμών. Μετά από το μήνα ατομικών προπονήσεων σε ανοιχτούς χώρους που προβλέπεται για όλο το Νοέμβριο, η επαναφορά των αθλητών θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολη. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες ομαδικών προπονήσεων για να μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιου είδους επαναφορά. Σίγουρα ο ρόλος του προπονητή και του γυμναστή είναι πολύ κομβικός για να γίνει αυτή η επαναφορά με την απαιτούμενη σύνεση και προγραμματισμό για να αποφύγουμε μυϊκούς τραυματισμούς».

-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη περίοδος για όλους μας. Το ιδεατό σενάριο σίγουρα θα ήταν η γρήγορη επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους με πλήρη ασφάλεια και συχνά τεστ. Μιλώντας για την ομάδα μου και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι το κόστος των τεστ είναι δυσβάσταχτο και σίγουρα εκτός προϋπολογισμού, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει για αυτό το θέμα. Σίγουρα το θέμα είναι σύνθετο, γιατί αφορά σε όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο στην Α2, άρα αφορά σε ένα μεγάλο πλήθος ομάδων και ομαδικών αθλημάτων. Είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες, γιατί η υγεία όλων είναι πρωταρχικό μέλημα. Εύχομαι με τα νέα μέτρα να υπάρξει μια τέτοια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία σε συνδυασμό με μια μέριμνα από πλευράς Πολιτείας και Ομοσπονδίας στο θέμα των τεστ, να μας οδηγήσουν προς το τέλος του έτους σε μια ομαλή επαναφορά στους αγωνιστικούς χώρους».


Μάης Κωνσταντινίδης (Αμύντας)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος;

«Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας. Είναι μια απόφαση, που προφανώς στηρίζεται σε κάποια επιστημονικά δεδομένα και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε».

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;

«Θα υπάρξει συνεννόηση με την διοίκηση της ομάδας».

-Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας;

«Είναι ευκαιρία για επιμόρφωση και εμπλουτισμό γνώσεων».

-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Θα μιλήσω μόνο για το πρωτάθλημα της Α2. Θεωρώ ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα εμδομαδιαίων ελέγχων, όπως στο πρωτάθλημα της Basket league, η επανεκκίνηση των αγώνων είναι δυνατή. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν νομίζω ότι είναι πιθανή η συνέχιση της σεζόν. Πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση».


Βλέπουμε πως η Πολιτεία με το να μην επιτρέπει στους αθλητές να βρίσκονται κοντά στο χώρο τους, προκαλεί αντιδράσεις και οι παίκτες προσπαθούν να εισακουστούν για να υπάρξουν αλλαγές. Έπεται και δεύτερο μέρος με δηλώσεις από ακόμα περισσότερους αθλητές, αλλά και προπονητές. Το Basketblog.gr καλεί τους αθλητές και τους προπονητές να συμμετάσχουν σε αυτό, έτσι ώστε να υπάρξουν ριζικές αλλαγές.

Δείτε ΕΔΩ και τις αντιδράσεις των παικτών της Α2 Ανδρών για τη διακοπή των πρωταθλημάτων. 

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο