LUAVI header ad

Ο θρίαμβος του προγράμματος και του οράματος

Στον Προμηθέα δεν γίνεται τίποτα στην τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο. Και κυρίως υπάρχουν άνθρωποι που ζουν για την ομάδα και όχι από την ομάδα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο θρίαμβος του προγράμματος και του οράματος

Ο Προμηθέας προκρίθηκε δίκαια στον τελικό του πρωταθλήματος όπου και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Στους τέσσερις από τους πέντε αγώνες ήταν σαφώς καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ αλλά κυρίως απέδειξε κάτι άλλο: Ότι έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα. Βρέθηκε να χάνει με 2-1 έχοντας δεχτεί 28 πόντους διαφορά στο ΟΑΚΑ ενώ είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία για break στον πρώτο αγώνα.

Άλλη ομάδα της εμβέλειας του Προμηθέα πιθανότατα θα είχε καταρρεύσει. Εκεί όμως οι Πατρινοί έδειξαν να προσπερνούν τη γραμμή που χωρίζει τις καλές ομάδες απ’ εκείνες που είναι αποφασισμένες να κάνουν μεγάλα πράγματα. Μέσα σε 48 ώρες ξεπέρασαν τη συντριβή, απάντησαν στην Πάτρα και πήγαν στο ΟΑΚΑ για το εισιτήριο της πρόκρισης. Αν και είχαν τον αγώνα στα χέρια τους στο σαραντάλεπτο, τελικά οδηγήθηκαν στην παράταση μετά το τρίποντο του Σάκοτα. Και πάλι δεν έχασαν τη ψυχολογία τους. Κι έφυγαν νικητές γράφοντας ιστορία. Η ομάδα παρουσιάστηκε έτοιμη και αποφασισμένη απέναντι σε μια ΑΕΚ που πελαγοδρομούσε. Η ΑΕΚ όμως είναι ένα ξεχωριστό θέμα που θα το δούμε σύντομα. Η χρονιά σίγουρα δεν είναι πετυχημένη. Για να παρουσιάσει αυτό το πρόσωπο ο Προμηθέας, πάει να πει ότι υπήρξε συνεργασία και ομαδική λειτουργία: Διοίκηση, προπονητές, παίκτες. Υπήρξε αποδοχή της μιας πλευράς προς την άλλη. Σεβασμός στις αρχές της ομάδας και πίστη στις δυνατότητές της.

Ο Προμηθέας δεν είναι τυχαία περίπτωση. Ούτε και… φωτοβολίδα. Εχει συγκεκριμένο πλάνο και βάσει αυτού προχωρά. Η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες είναι τρομερή. Οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η λογική επάνω στην οποία δουλεύουν ταιριάζει σε ευρωπαϊκά κλαμπ με πολύ σοβαρό προφίλ κι επιχειρηματικό δαιμόνιο. Η παρουσία σοβαρών επιχειρηματιών εξασφαλίζει την φερεγγυότητα και την άνεση… Η παρουσία του Μάκη Γιατρά, ενός προπονητή από τα «σπλάχνα» της ομάδας αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της φιλοσοφίας του Προμηθέα: Ο Γιατράς απολαμβάνει τη δουλειά του στην ομάδα. Θεωρεί ότι είναι τιμή του που δουλεύει στον Προμηθέα και όχι τιμή του Προμηθέα που τον έχει. Η ομάδα φτιάχτηκε με έναν ισχυρό ελληνικό κορμό και με καλές επιλογές ξένων. Από την αρχή της σειράς με την ΑΕΚ ο περισσότερος μπασκετόκοσμος το ψιθύριζε ότι ο Προμηθέας μπορούσε… Η εικόνα της ΑΕΚ δεν έπειθε. Και τελικά οι Πατρινοί παρουσιάστηκαν πιο πλήρεις, πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι, πιο διαβασμένοι… Δίκαια βρέθηκαν στον τελικό. Και ταυτόχρονα δείχνουν έναν άλλο δρόμο: Αυτόν που πρέπει να ακολουθήσει όλο το ελληνικό μπάσκετ. Επένδυση σοβαρή, με επιστημονικό τρόπο στις υποδομές. Στην παραγωγή… Από το να κοροϊδεύουμε τον κόσμο με δήθεν βλέψεις για ευρωπαϊκά ας χτίσουμε το ελληνικό μπάσκετ της επόμενης δεκαετίας.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο