Παναθηναϊκός: Το δέλεαρ του BCL και τα κέρδη

Το BCL σίγουρα δεν έχει τα λεφτά της Euroleague και τα κέρδη του είναι ακόμα περιορισμένα, αλλά το σίγουρο είναι ότι αν ο Παναθηναϊκός πάει εκεί, δεν θα μαραζώσει οικονομικά και μπορεί να έχει και κάποια όχι αμελητέα κέρδη
Παναθηναϊκός: Το δέλεαρ του BCL και τα κέρδη

Η αλήθεια είναι ότι το BCL είναι ακόμα παρά πολύ μακριά ή αν προτιμάτε είναι έτη φωτός μακριά στο οικονομικό κομμάτι σε σχέση με την Euroleague. Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, στην επόμενη μέρα μετά την «βόμβα» της αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έβαλε πλώρη για να αφήσει την Euroleague και να πάει στις… αγκάλες της FIBA και του BCL.

Το Basketball Champions League είπαμε ότι δεν έχει ακόμα την λάμψη της Euroelague. Δεν μπορεί να δώσει στις ομάδες τα λεφτά της Euroleague. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι είναι… αμελητέα ποσότητα. Κάθε άλλο.

Ανεβαίνει το BCL

Η διοργάνωση έχει κάνει τεράστια βήματα. Ειδικά φέτος κάνει ένα μεγάλο ντεμαράζ. Πολλές ομάδες ήδη γύρισαν την πλάτη στο Eurocup και την Euroleague και προσχώρησαν στο BCL με τελευταίες τις Limoges και Galatasaray. Και είναι όπως είπαμε κι άλλες ομάδες που πήγαν στο Champions League φέτος όπως π.χ. οι Drussafaka, Tofas, Bilbao, Rytas Vilnius.

Γιατί πήγαν; Γιατί η διοργάνωση ανεβαίνει. Η FIBA έχει από κοντά το ΝΒΑ, έχει μαζί της τον αθλητικό κολοσσό της ΝΙΚΕ. Η διοργάνωση μεγαλώνει συνέχεια.

Μεγάλη δουλειά το να «κλέψει» ομάδα από την Euroleague

Σίγουρα δεν είναι Euroleague. Προσπαθεί όμως, να ανέβει επίπεδο. Το να «κλέψει» μια ομάδα από την Euroleague (βλέπε: Παναθηναϊκός) θα ήταν ονειρικό για το BCL. Θα ήταν το τέλειο σενάριο.

Ίσως έτσι να μπορέσει κάποια στιγμή να «κλέψει» κι άλλες και να σπάσει το μονοπώλιο της Euroleague, που τελευταία δείχνει να παρουσιάζει τεράστιας σημάδια κάμψης. Οι χορηγοί της έχουν θέματα και γενικά το κλίμα δεν το λες και εύκρατο στα οικονομικά της διοργάνωσης.

Τα μικρά μπάτζετ και τα σχετικά καλά κέρδη

Το θέμα μας όμως, είναι ο Παναθηναϊκός. Ποιο είναι το δέλεαρ και τι κέρδη μπορεί να έχει στο BCL; Σίγουρα όχι όσα έχει στην Euroleague. Αν και εκεί, βέβαια, οι ομάδες δεν βγάζουν τίποτα.

Η μεγάλη σεζόν της διοργάνωσης, ο γιγαντιαίος ανταγωνισμός θέλει τρελά μπάτζετ για να σταθείς σε ένα επίπεδο. Από την άλλη όσο κι αν υπάρχουν κέρδη από εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγούς όλα αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στα έξοδα.

Στο BCL δεν χρειάζονται μυθικά μπάτζετ. Από τη άλλη, τα κέρδη σίγουρα δεν είναι τα ίδια. Δεν μπορείς να έχεις ένα τεράστιο τηλεοπτικό συμβόλαιο, να έχεις συνέχεια γεμάτο το γήπεδο για να βγάζεις λεφτά από εισιτήρια, να πουλάς  10.000 και βάλε διαρκείας.

Εχεις όμως, μικρότερο μπάτζετ και αυτό ισοσταθμίζει τις απώλειες. Ο Παναθηναϊκός με ένα όχι τόσο υψηλό μπάτζετ, μερικούς σημαντικούς χορηγούς και ένα καλό αριθμό εισιτηρίων μπορεί να έχει κέρδη ακόμα και 4-5 εκατ.

Είπαμε με καλές συμφωνίες και με σχετικά καλό αριθμό εισιτηρίων. Ε, δεν είναι κι άσχημα…

Βέβαια, το να φύγει ο Παναθηναϊκός από την Euroleague δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς η ρήτρα αποχώρησης των 10 εκατ. ευρώ μοιάζει απροσπέλαστη και η δικαστική οδός δείχνει να είναι μονόδρομος για τον Παναθηναϊκό και την Euroleague.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο