LUAVI header ad

Πρωτέας Βούλας στην αντεπίθεση: «Απόφαση έκτρωμα, η Ομοσπονδία υποβάθμισε όλα τα Εθνικά πρωταθλήματα της χώρας!» (pic)

Καυστικός ο Πρωτέας Βούλας! Με ανακοίνωση του, σχολίασε την απόφαση αναδιάρθρωσης της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης της χώρας, χαρακτηρίζοντας την "έκτρωμα" ενώ κάλεσε τους υπεύθυνους να αφήσουν ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν.
Πρωτέας Βούλας στην αντεπίθεση: «Απόφαση έκτρωμα, η Ομοσπονδία υποβάθμισε όλα τα Εθνικά πρωταθλήματα της χώρας!» (pic)

Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της χώρας επικύρωσε τις βαθμολογίες των Εθνικών πρωταθλημάτων (Α2, Β' Εθνική, Γ' Εθνική, Α1 Γυναικών, Α2 Γυναικών) κάνοντας παράλληλα και "φιλική", προς τους συλλόγους, αναδιάρθρωση των κατηγοριών, με πολλές ανόδους και κανέναν υποβιβασμό.

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την απόφαση. Πολλές ομάδες πανηγυρίζουν ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν την μεγάλη... εικόνα και την επόμενη ημέρα. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Πρωτέας Βούλας, που με ανακοίνωση του, τα έβαλε με αυτούς που συμφώνησαν σε αυτή την αναδιάρθρωση, καλώντας τους, μεταξύ άλλων, να... αποχωρήσουν για το καλό του Ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας των Νοτίων προαστίων που εστιάζει στην αναδιάρθρωση των δύο κατηγοριών του Γυναικείου μπάσκετ:

«Όταν ζήτησε η ΕΟΚ από τα Σωματεία να εκφράσουν την άποψή τους για τον τρόπο κατάληξης των Πρωταθλημάτων μετά την αναγκαστική και απρόβλεπτη διακοπή τους λόγω κορωνοιού, ο ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας σε επιστολή του προς την ΕΟΚ πρότεινε είτε να θεωρηθούν τα Πρωταθλήματα ως μη γενόμενα, η, να επικυρωθεί η βαθμολογία κατά τη στιγμή της διακοπής. Τονίζαμε παράλληλα, ότι επειδή η όποια απόφαση θα αδικούσε κάποιους, η απόφαση είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΟΚ και ότι εμείς σαν Σύλλογος θα αποδεχόμασταν την όποια απόφαση στην οποία κατέληγαν. Δεν προσφέραμε άποψη περί αναδιάρθρωσης των Πρωταθλημάτων γιατί απλά δεν μας ζητήθηκε.

Βέβαια ούτε ο πιο ευφάνταστος δεν θα μπορούσε να προβλέψει την απόφαση έκτρωμα γιατην αναδιάρθρωση κατηγοριών στο Μπάσκετ Γυναικών, στην οποία κατέληξε η Επιτροπή Πρωταθλήματος και στην οποία συμφώνησε το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Προφανής σκοπός της απόφασης αυτής δεν είναι το σωστό για το Μπάσκετ, αλλά κυρίως η προσπάθεια να μη «στενοχωρηθεί» κανείς.

Την εποχή αυτή όμως, η Ομοσπονδία έπρεπε να λάβει υπ’ όψη πρώτιστα τη σημερινή κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται και όχι την ικανοποίηση των πάντων. Έπρεπε να λάβει υπ’ όψη της τη σημερινή αλλά σίγουρα και την επερχόμενη τη νέα χρονιά δυσχερή οικονομική κατάσταση των Σωματείων. Αφού αποφάσισε δε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, θα έπρεπε να έχει στόχο τη βελτίωση των Πρωταθλημάτων και σίγουρα όχι την υποβάθμισή τους. Με την συνολική της απόφασή της η Ομοσπονδία πράγματι πέτυχε τζάκποτ!! Υποβάθμισε ΟΛΑ τα Πρωταθλήματα, από την Α1 μέχρι τα τοπικά, χωρίς καμία σκέψη για τη βελτίωση του αθλήματος.

Ποια η λογική πχ της αύξησης των ομάδων της Α1 από 12 σε 14, τη στιγμή που όλο και περισσότερα Σωματεία δύσκολα ανταποκρίνονται, τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετές παίκτριες Α1 να στελεχώσουν τις ομάδες? Πόσα σωματεία θα μπορέσουν να αντέξουν να πληρώνουν τρείς ξένες αθλήτριες για ολόκληρη τη σαιζόν και δεν θα παρουσιαστούν οικονομικά προβλήματα κάπου στη μέση? Και τι θα γίνει μετά το «πειραματικό» αυτό Πρωτάθλημα? Πόσοι θα υποβιβαστούν αφού είναι γνωστό σε όλους ότι 14 ομάδες δεν αντέχουν να είναι στην Α1? Θα είναι μόνιμες οι 14 ομάδες? Και γιατί δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση το δεύτερο βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα για την περίοδο 2021-2022?

Αν όμως η απόφαση για την Α1 είναι αστεία, η απόφαση για την Α2 είναι τραγέλαφος. 43 ομάδες από 23 φέτος. Καμία προκριματική διαδικασία. Αντί η ΕΟΚ να δει πως θα βοηθήσει να περιοριστούν οι δαπάνες των ομάδων, βρήκε τρόπο να τις αυξήσει, δεχόμενη τη συμμετοχή και των 16 ομάδων που θα αγωνιζόντουσαν στο προκριματικό Πρωτάθλημα, από το οποία θα προκρίνονταν 4. Οπότε αποφασίζει την άνοδο και των 16, προσθέτει και τις επιλαχούσες ομάδες από τα τοπικά, ορίστε ο μαγικός αριθμός 43! Και κανένας δεν αναρωτιέται πως ομάδες από τη Σαντορίνη, τη Χίο (2 ομάδες!!), τη Ρόδο και την Κρήτη θα αναγκάζονται να κάνουν 11-13 ταξίδια το χρόνο, η πως ομάδες από την Αθήνα θα αναγκαστούν να ταξιδεύουν στα νησιά, αυξάνοντας τα έξοδα τους, όταν προσέξτε, η διαφορά των 3-4 καλύτερων ομάδων από τις υπόλοιπες είναι χαώδης.

Για να μην αναφερθούμε βεβαίως για το κόστος διεξαγωγής ενός αγώνα, Διαιτησία, Γραμματεία κλπ όπου στην Α2 είναι διπλάσιο από τα τοπικά Πρωταθλήματα.

Με μία απόφαση η ΕΟΚ κατάφερε να υποβαθμίσει τα Πρωταθλήματα της Α1 και Α2 μειώνοντας τη μέση δυναμικότητα των ομάδων, παράλληλα αυξάνοντας τη συνολική δαπάνη του Πρωταθλήματος για τα Σωματεία σε μια πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πραγματικά θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της απόφασης, όπως θα θέλαμε να ξέρουμε και ποιοι στην Επιτροπή Πρωταθλήματος πρότειναν την απόφαση αυτή.

Προσωπικά, και μετά τόσα χρόνια στο χώρο του Γυναικείου Μπάσκετ, η σημερινή κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, μας προβληματίζει ως προς το αν θα πρέπει να συνεχίζει κανείς να ασχολείται. Ο Πρωτέας Βούλας συμμετέχει ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών, 5 Πρωταθλήματα Νεανίδων τα τελευταία 6 χρόνια, έχει δώσει αθλήτριες στις Εθνικές Ομάδες, γενικά είναι Σύλλογος που προσπαθεί για την ανάπτυξη του Γυναικείου Μπάσκετ.

Είναι προφανές από την απόφαση αυτή, ότι η Ομοσπονδία δεν ενδιαφέρεται για την πρόοδο του αθλήματος, η και αν ενδιαφέρεται δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στο χώρο. Οπότε η ερώτηση είναι απλή… Γιατί δεν αφήνουν ανθρώπους να ασχοληθούν που τουλάχιστον ενδιαφέρονται?

Και αν δεν θέλουν να τους αφήσουν, γιατί να ασχολούνται τα Σωματεία και οι άνθρωποι του χώρου....»

 

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο