Τι σημαίνει η οριστική διακοπή; Ποιοι ανεβαίνουν και ποιοι... ελπίζουν στις Εθνικές Κατηγορίες;

Η ΕΟΚ πήρε την απόφαση οριστικής διακοπής όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων, σε επίπεδο ανδρών και γυναικών, που τελούν υπό την αιγίδα της. Η άνοδος δεν θα χαθεί για τις ομάδες που βρίσκονται στις προνομιούχες θέσεις. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες ομάδες, ποιες μπορούν να ελπίζουν;
Τι σημαίνει η οριστική διακοπή; Ποιοι ανεβαίνουν και ποιοι... ελπίζουν στις Εθνικές Κατηγορίες;

Η τηλεδιάσκεψη των 15 εκ των 16 ομάδων της Α2 (έλειπε ο Διαγόρας Δρυοπιδέων) που έγινε προ πέντε ημερών, "καρποφόρησε" σήμερα! Οι ομάδες έστειλαν από κοινού το υπόμνημα-μήνυμα στην Ομοσπονδία στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούν οριστική διακοπή του πρωταθλήματος με μερική επικύρωση της βαθμολογίας (δηλαδή με ανόδους και χωρίς υποβιβασμούς). Η ΕΟΚ έδρασε άμεσα και αποφάσισε την οριστική διακοπή όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων της χώρας που τελούν υπό την αιγίδα της, χωρίς να προσδιορίζει όμως τι θα συμβεί με τις ομάδες που βρίσκονται σε θέσεις ανόδου και με εκείνες που βρίσκονται στην ζώνη του υποβιβασμού.

Το Basketblog.gr σας έχει ενημερώσει πως δεν υπάρχει σκέψη ακύρωσης της σεζόν καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τις ομάδες που έχουν επενδύσει χρήματα και έχουν καταβάλλει... κόπο για να κάνουν πορεία πρωταθλητισμού. Από την άλλη το ενδεχόμενο επικύρωσης της βαθμολογίας ως έχει συγκεντρώνει ελάχιστες επίσης πιθανότητες (δηλαδή με ανόδους και υποβιβασμούς), καθώς θα ήταν άδικο για πολλές ομάδες να υποβιβαστούν επειδή βρέθηκαν την τελευταία αγωνιστική πριν την διακοπή στην επικίνδυνη ζώνη. Η ΕΟΚ καλεί τις ομάδες στην ανακοίνωση οριστικής διακοπής να καταθέσουν το δικό τους πλάνο αναδιάρθρωσης της "επόμενης ημέρας" ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μία σειρά τηλεδιασκέψεων για όλες τις κατηγορίες με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας να συμμετέχει. Ό,τι και αν συμβεί πάντως όπως σας έχουμε αποκαλύψει θα είναι προσωρινό, δηλαδή για έναν χρόνο. Π.χ. η δημιουργία δευτέρου ομίλου στην Α2 που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Πάμε να δούμε όμως στην πράξη πως διαμορφώνεται το τοπίο σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες (Α2-Β' Εθνική-Γ' Εθνική-Α1 Γυναικών-Α2 Γυναικών)

Α2

Ο Χαρίλαος Τρικούπης βρίσκεται και τυπικά και με την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ομάδων της κατηγορίας στην Α1. Στις εναπομείναντες εννέα αγωνιστικές θα έπρεπε να κάνει 6-7 ήττες για να μην στεφθεί πρωταθλητής και αυτό με συνδυασμό αποτελεσμάτων φυσικά. Πλέον το μόνο ουσιαστικό «εμπόδιο» που έχει ο Χαρίλαος Τρικούπης για να αγωνίζεται του χρόνου στην ΕΚΟ Basket League είναι το γηπεδικό, το οποίο εξετάζεται στο Μεσολόγγι και αναμένεται άμεσα να υπάρξουν εξελίξεις.

Δεύτερο εισιτήριο μέσω Wild Card! Επικρατέστερη ομάδα φέρεται να είναι η Ελευθερούπολη, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία της. Ο δεύτερος της βαθμολογίας, Διαγόρας Δρυοπιδέων, που δεν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που έφερε αυτό το "κύμα" εξελίξεων, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την άνοδο, όπως και το τρίτο Ψυχικό. Η Καρδίτσα και ο Απόλλων (αν μπορέσει να το υποστηρίξει) αναμένεται να δώσουν την δική τους μάχη για το δεύτερο εισιτήριο, τα πάντα είναι αμφίρροπα και σίγουρα οι προβλέψεις δύσκολες και εμπεριέχουν πολύ ρίσκο. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για επιστροφή με wild card στην Α1!

Β' Εθνική

Στον Νότιο όμιλο το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Πανερυθραϊκός και Μαρούσι θα βρεθούν στην Α2 της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, 99% ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε και τρίτη ομάδα (π.χ. Αιγάλεω, Πρωτέα, Εθνικό) στην Α2, ανάλογα με τις ανακατατάξεις.

Στον Βόρειο όμιλο, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν πρώτος και είχε διαφορά ασφαλείας. Σε συνδυασμό με την επιθυμία του να ανεβεί κατηγορία, θα πρέπει να θεωρηθεί ο ένας σίγουρος για την Α2 της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Από εκεί και πέρα η Καβάλα ήταν δεύτερη αλλά δεν είχε διαφορά ασφαλείας ούτε από Δόξα Λευκάδας (κυρίως), ούτε από Γέφυρα και Ερμή Λαγκαδά (κατά δεύτερον). Και εδώ δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε και τρεις ομάδες π.χ. στην Α2.

Γ' Εθνική

Στον πρώτο όμιλο όποια απόφαση και αν παρθεί θα αδικήσει κάποιον, εκτός αν ανέβουν και οι τέσσερις πρώτοι, πράγμα δύσκολο! ΑΟΠΦ, Ηλυσιακός, ΝΕΟΛ και Κόρινθος έχουν 14 νίκες και 4 ήττες (εκτός από ΝΕΟΛ που έχει 3).

Στον δεύτερο όμιλο, η λογική λέει πως ο ΕΦΑΟΖ του 12-5 θα αγωνίζεται στην Β' Εθνική του χρόνου ενώ Ερμής Σχηματαρίου και ΦΕΑ θα περιμένουν τις αποφάσεις, καθώς αμφότεροι θα ήθελαν να ανεβούν.

Στον τρίτο όμιλο, Αίολος Τρικάλων και Νίκη Βόλου θα αγωνίζονται του χρόνου λογικά στην Β' Εθνική ενώ ΣΚ Ιωαννίνων και ΓΑΣ Μελίκης θα περιμένουν να δουν αν μπορούν να επωφεληθούν από την αναδιάρθρωση.

Στον τέταρτο όμιλο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα με τον Λεύκιππο Ξάνθης και τον Μακεδονικό να παίρνουν τα δύο εισιτήρια έχοντας απομακρυνθεί αισθητά από τους διώκτες τους.

Α1 Γυναικών

Εδώ έχουμε τον μόνιμο πρωταθλητή Ολυμπιακό που η λογική λέει θα βάλει ακόμα ένα πρωτάθλημα στην συλλογή του, ενώ αν αποφασιστεί πως δεν θα υποβιβαστεί κανείς (το πιο πιθανό), τότε Μελίσσια και ΠΑΣ Γιάννινα θα σωθούν παρότι δεν είχαν πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουν εντός των τεσσάρων γραμμών με βάση την εικόνα τους.

A2 Γυναικών

Στον πρώτο όμιλο είναι όλα πολύ δύσκολα, ΕΦΑΟΖ, Πρωτέας και Ηλιούπολη είναι πολύ κοντά και ίσως η λύση να είναι να ανεβούν και οι τρεις ή όσες από τις τρεις θέλουν. Η Α1 μην ξεχνάμε αποτελείται από μόλις 12 ομάδες, θα μπορούσε να ανέβει αισθητά αυτό το νούμερο.

Δύσκολα τα πράγματα όμως και στον δεύτερο όμιλο. Ο Παναθλητικός είχε το προβάδισμα ανόδου πριν την διακοπή αλλά κανείς δεν ξέγραφε Ηρακλή και Άρη.

Φυσικά όλα αυτά είναι εικασίες και οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα από την ομοσπονδία αφού οι ομάδες καταθέσουν την άποψη τους και το πλάνο τους. Αδικημένοι θα υπάρχουν γενικά ό,τι και αν συμβεί, το θέμα είναι να βρεθεί μία λύση που θα είναι η... λιγότερο άδικη.

*Φυσικά αναλογικά με την απόφαση θα κινηθούν και οι τοπικές ενώσεις που θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν και με τα τμήματα υποδομών τους.

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο