Το μήνυμα της Ηλεκτρούπολης-Ελληνικό για τον κορονοϊό

Το μήνυμα της Ηλεκτρούπολης-Ελληνικό για τον κορονοϊό

Αναλυτικά το κείμενο, όπως αυτό αναρτήθηκε στα social media της Ηλεκτρούπολης- Ελληνικό:

«ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ , ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ (ΤΟ) ΦΑΡΜΑΚΟ (Εxercise is medicine)
H πανδημία και η καραντίνα εχουν φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας και στον αθλητισμό σε τέτοιο σημείο που αναφερόμαστε πλέον σε μια διατάραξη της κανονικότητας. Το δεύτερο lockdown μας βρίσκει πάλι με τους αθλητικούς χώρους κλειστούς και τις αθλητικές δραστηριότητες (προπονήσεις και αγώνες) να έχουν σταματήσει χωρίς να ξέρει κανείς πότε θα γίνει η έναρξη και με ποιες συνθήκες . Σημαντικό λοιπόν είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά-αθλητές (αλλά και τους εαυτούς μας) να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματά που μπορεί να έχουν, να αξιοποιήσουμε το χρονικό αυτό διάστημα όσο πιο επικοδομητικά και παραγωγικά γίνεται και να παραμείνουμε όλοι υγιής και δυνατοί. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ποια στάση θα κρατήσουμε σε αυτά που περνάμε, κανένα γεγονός από μόνο του δεν δημιουργεί κάποιο συναίσθημα, δεν πρέπει να μας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά αλλά αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τι κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.
ΤΙ μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να βοηθήσουμε τους νεαρούς αθλητές/τριες μας αλλά και τους εαυτούς μας σαν ενήλικες να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε και να βγούμε πιο δυνατοί? Η απάντηση πιστεύω βρίσκεται σε 3 επίπεδα, το «τρίπτυχο της επιτυχίας» όπως πολλές φορές λέω που είναι: ΑΣΚΗΣΗ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΘΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ (ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ). Και τα τρία είναι σημαντικά και το ένα επηρεάζει και αλληλοεπιδρά στο άλλο.
ΑΣΚΗΣΗ
Είναι αποδεδειγμένο πια ότι η συστηματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, η ΆΣΚΗΣΗ είναι φάρμακο (Exercise is medicine). θα πρέπει κάθε μέρα να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε έναν ελάχιστο χρόνο κίνησης και τρόπο να γυμναζόμαστε. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν κάθε μέρα 30’ μέτρια-έντονη άσκηση (ανάλογα με την ηλικία και το προπονητικό τους επίπεδο) και τα παιδιά 60’ τουλάχιστον σε καθημερινή βάση. Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί και αθλητικά δραστήριοι κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, που οι συνέπειες είναι θα είναι χειρότερες και θα μείνουν για πάντα. Επίσης η παραμονή μας στο σπίτι και η καθιστική θέση είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα με αρνητικές επιδράσεις στην στάση σώματος και στις αρθρώσεις μας (σπονδυλική στήλη, ισχίο). Το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί για να κινείται (η κίνηση είναι ζωή) και όχι για να κάθεται. Ο τρόπος άσκησης και γυμναστικής θα είναι διαφορετικός ανάλογα με τις ηλικίες και το σημαντικό είναι να έχουμε ασφάλεια σε αυτό που κάνουμε και να το εκτελούμε σωστά.
Για τις μικρές ηλικίες δίνουμε έμφαση:
Να βελτιώσουμε το εύρος κίνησης των αρθρώσεων και κυρίως στα ισχία, θωρακας και αυχένας (σπονδυλική στήλη) με διατάσεις και ασκήσεις απελευθέρωσης περιτονιών.
Να διατηρήσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων και του σώματος, να γυμνάζουμε την καρδιά διατηρώντας ενα καλό επίπεδο την γενική αντοχή με τρέξιμο και ασκήσεις κινητικότητας.
Να προπονούμε τους μύες που σταθεροποιούν το σώμα και το διατηρούν σε μια καλή στάση με ασκήσεις σταθεροποίησης για τα ποδια και την σπονδυλική στήλη (κοιλιακοί-ραχιαίοι).
Να δυναμώσουμε τους μεγάλους μύες του σώματος με απλές-βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης που μπορεί καποιος να εκτέλεσει σπίτι χωρίς κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό και γνωρίζει την τεχνική των ασκήσεων (πόδια, πλάτη, στήθος, χέρια). Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δυναμώνουν όχι μόνο τους μύες αλλά και τα οστά, έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία και στο σώμα-διατήρηση βάρους.
Για τα αγωνιστικά τμήματα:
Να δώσουμε έμφαση στην βελτιώση της ευλυγισίας και στην κινητικότητα των αρθρώσεων.
Να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε σε καλό επιπεδο την δύναμη με συστηματική προπόνηση 2-3 φορές την εβδομάδα και να «φορτίσουμε» μύες και τένοντες με απλές ασκήσεις αλμάτων (επαφή με το άθλημα του μπάσκετ).
Να διατηρήσουμε την γενική αντοχή (τρέξιμο) με διαλειμματική προπόνηση 2-3φορές την εβδομάδα.
Γενικά ότι κάνουμε τώρα είναι για να μπορέσουμε να έχουμε όσο πιο ασφαλή επάνοδο στις προπονήσεις μετά και να μειώσουμε την πιθανότητα τραυματισμού. Όταν μειώνεται η ένταση και η συχνότητα της προπόνησης αμέσως (απτην πρώτη εβδομάδα) έχουμε αρνητικές επιδράσεις στους μύες και στους τένοντες, μειώνεται η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η δύναμη και η ισχύς, χάνουμε οστική μάζα κυριως στα πόδια και διαταράσεται και η αρχιτεκτονική του οστού (γίνεται πιο αδύναμο).
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ενα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να ενημερωνόμαστε και να διαβάζουμε είναι η σωστή διατροφή η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθάει στην πνευματική και σωματική απόδοση. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε περισσότερο από ποτέ να προσέξουμε τη διατροφή μας. Πολλές φορές το φαγητό είναι ένας τρόπος εκτόνωσης του άγχους, και των συναισθημάτων που νιώθουμε (συναισθηματικό φαγητό) και δεν έχει σχέση με τις ανάγκες που έχουμε. Είναι χρέος απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στην οικογένειά μας και στα παιδιά μας να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε το σώμα και την υγεία μας περισσότερο από πριν, γιατί τώρα το έχουμε περισσότερο ανάγκη.
Χρήσιμες συμβουλές για να προσέξουμε τη διατροφή και το βάρος μας στη διάρκεια της καραντίνας :
Ξεφορτωθείτε τα κενά τρόφιμα, Αδειάζουμε τα ντουλάπια της κουζίνας από τρόφιμα που είναι κενά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε ζάχαρη και λίπος όπως: γλυκά, μπισκότα, κρουασάν, σοκολάτες, junk food. Από τη στιγμή που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι το πιο βοηθητικό για τη διατροφή μας είναι να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε διατροφικούς πειρασμούς. Προτιμάμε Φρούτα και λαχανικά, Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την επιθυμία μας για τσιμπολόγημα και για γλυκά. Τα φρούτα και οι σαλάτες μας δίνουν μεγάλο αίσθημα κορεσμού. Τρώμε συχνά! Τρώμε συχνά και υγιεινά γεύματα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τρώμε κάθε 3 με 4 ώρες προκειμένου να ρυθμίζουμε καλύτερα το ζάχαρο στο αίμα μας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τις απότομες αυξομειώσεις του ζαχάρου (υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες). Έτσι, μειώνεται η επιθυμία μας για τσιμπολόγημα και για γλυκά και Ταυτόχρονα, δημιουργούμε ένα καλύτερο γλυκαιμικό προφίλ που μας προστατεύει από νοσήματα και λοιμώξεις.
Προσπαθούμε να πίνουμε πολύ νερό. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δεν πρέπει να τρώμε στο πόδι, Προσπαθούμε να τρώμε καθιστοί και όχι όρθιοι, Προσπαθούμε να μην έχουμε μονίμως το πιρούνι ή κουτάλι κολλημένο στο χέρι μας αλλά να τρώμε μία μπουκιά, να μασάμε καλά αφήνοντας κάτω τα μαχαιροπίρουνα, να καταπίνουμε και μετά να παίρνουμε τη δεύτερη μπουκιά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να τρώμε αργά το φαγητό μας. Να αφομοιώνουμε δηλαδή καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής και να ικανοποιούμαστε περισσότερο με λιγότερο φαγητό. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ή να τους υπενθυμίσουμε τα οφέλη ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου. Στην καθημερινή ρουτίνα μπορείτε να εντάξετε χρόνο το πρωί πριν ξεκινήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα για ένα καλό πρωινό που θα εφοδιάσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα συστατικά και θα βοηθήσει τα παιδιά να μετριάσουν την ένταση, τα τσιμπολογήματα ή το συναισθηματικό φαγητό.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ-ΣΩΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Το μυαλό έχει τον δικό του τρόπο να μας προσγειώνει ή να μας απογειώνει, χρειάζεται και αυτό προπόνηση ώστε να σκέφτεται και να λειτουργεί για όφελός μας και για την προοδό μας, δεν συμπαθεί τις αλλαγές και το ξεβόλεμα ακόμα και από μία ρουτίνα που δεν είναι καλή. Στην περίπτωσή μας τα παιδιά-αθλητές αυτό που θα ακούμε και θα βλέπουμε μάλλον είναι τα παιδιά να βαριούνται ή να μην ξέρουν πως να διοχετεύσουν την ενέργεια που έχουν , να νιώθουν φόβο ή ανασφάλεια για το μέλλον, άγχος, έλλειψη κινήτρου και στόχων (αθλητικών αλλά και γενικότερα), έλειψη διάθεσης για άσκηση και δραστηριότητες. Αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε όμως δεν είναι το πρόβλημα αλλά το πως θα το διαχειριστούμε το πρόβλημα και πως γίνεται να βγούμε απ’την όλη κατάσταση καλύτεροι.
Η περίοδος αυτή που περνάμε προσφέρεται για αναπροσαρμογή στόχων, επανεκτίμηση της κατάστασης και αναζήτηση τρόπων βελτίωσης. Για τον νεαρό αθλητή η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι συνθήκη με την οποία αναπτύσσει τη δεξιότητα: «Προσαρμόζομαι σε κάθε κατάσταση….». Θα του είναι χρήσιμη και στο μέλλον στους αγώνες! Και στην ζωή του γενικότερα. Όποιος έχει τη δυνατότητα να προπονηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μπορεί να αναζητήσει όφελος, Όποιος «αξιοποιήσει» το χρονικό διάστημα της καραντίνας θα είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους νεαρούς αθλητές/τριές μας όχι μόνο να ανταπεξέλθουν καλύτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους; Πιστεύω η όλη κατάσταση απαιτεί να φορτίσουμε όλοι την ουσιαστική σχέση μας με τα παιδιά, να περασουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, να αποτελέσουμε σωστό πρότυπο και παράδειγμα με τις πράξεις μας και τον θετικό τρόπο σκέψης μας. Αφήνουμε στην άκρη τις πολλές συζητήσεις και υπεραναλύσεις, μαθαίνουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς τους και εστιάζουμε στο εδώ και στο τώρα των παιδιών μας και σκεφτόμαστε τι μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Δεν καταστροφολογούμε, αντίθετα παραμένουμε ήρεμοι, αισιόδοξοι, μεθοδικοί, οργανωμένοι, φροντίζουμε εξίσου την ψυχική και νοητική τους υγεία. Εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές μας να καλλιεργήσουν ή να ενισχύσουν το ψυχικό τους σθένος και Θέλουμε τα παιδιά να αποκτήσουν, εάν δεν έχουν, μια σωστή εικόνα του αθλητή-εαυτού τους. Τους βοηθάμε να γνωρίσουν τα όρια τους, λίγο διαφορετικά τώρα λόγω των συνθηκών, και τους βοηθάμε να μπούνε σε πρόγραμμα σωματικής βελτίωσης πάντα με τις σωστές οδηγίες από εμάς, τους «συνεργάτες» καθ. Φυσικής Αγωγής.
Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα πετύχουμε όταν καθιερώσουμε μια καθημερινή ρουτίνα που θα συμπεριλαμβάνει τις δράσεις που θέλουμε να ενισχύσουμε στον τομέα της άσκησης, της βελτίωσης της διατροφής και της θετικής ψυχολογίας. Στα δύσκολα ή χάνεσαι ή ξαναγιεννιέσαι και ακόμα και όταν χανόμαστε για λίγο πρέπει να βρίσκουμε την δύναμη και το σθένος να προχωράμε μπροστά.
Γιώργος Καρατράντος
Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), ειδικότητα Μπάσκετ
Προπονητική εμπειρία στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών
Προπονητής ΑΣΗΕ
Επικοινωνία email: georg3karat@yahoo.gr
https://www.facebook.com/george.karatrantos/
https://www.instagram.com/coach_george_karatrantos/?hl=el»

Tags:

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο