LUAVI header ad

Όταν «μαϊμουδίζεις» το ΝΒΑ, δε γίνεσαι ΝΒΑ

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για την ανεξήγητη στάση της Euroleague, τις παλινωδίες του Μπερτομέου, τα πολλά κενά που υπάρχουν αλλά και την παθητική στάση των περισσοτέρων μετόχων.
Όταν «μαϊμουδίζεις» το ΝΒΑ, δε γίνεσαι ΝΒΑ

Στις 25 Μαϊου δεν περιμέναμε την έκπληξη. Ο Τζόρντι Μπερτομέου, αφού έβγαλε μπροστά τους παίκτες (στους οποίους ένα μήνα νωρίτερα είχε δώσει το 80% του συμβολαίου τους αν και είχαν δουλέψει το 65%) ανακοίνωσε ότι η σεζόν 2019-2020 δεν έγινε ποτέ.

Φυσικά και δεν μπορούσε να ξαναρχίσει η Euroleague. Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Καταλανός δεν ήταν απλώς ανεφάρμοστο αλλά για γέλια. Απλή λογική χρειαζόταν ώστε να καταλάβεις ότι δεν ήταν ρεαλιστικά όσα παρουσίαζε ως εναλλακτικές λύσεις.

Περάσαμε λοιπόν ένα δίμηνο, όπου οι… ειδήσεις από την Euroleague (κάτι σαν «διαρροές» ή non paper αν προτιμάτε) έδιναν κι έπαιρναν! Αρχίζει η διοργάνωσηΕίναι πάνω από 50% να συνεχιστεί… Καμιά σαρανταριά πόλεις διεκδικούσαν τη φιλοξενία της… Ο Μπερτομέου φερόταν να ζητά λεπτομέρειες… Για τα πανηγύρια.

Αν ξανάρχιζε η διοργάνωση, θα εμφανιζόταν μια παρωδία που περισσότερο κακό θα έκανε παρά καλό στο προϊόν που ασφαλώς είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσωπικά επιμένω ότι το ιδανικό θα ήταν να τελειώσει η Euroleague στο γήπεδο. Αυτό, πιστεύω, ότι θέλαμε όλοι. Δεν ήταν δυνατό να συμβεί όμως. Και τα επικοινωνιακά τερτίπια του Μπερτομέου, περισσότερο φανέρωσαν έναν άνθρωπο μάλλον «λίγο» να χειριστεί μια τόσο δύσκολη κατάσταση, παρά ικανό να εμπιστευτείς.

Οι παλινωδίες του είχαν αρχίσει από τον Μάρτιο όταν… έστελνε τον Ολυμπιακό στο Βερολίνο για να παίξει με την Αρμάνι κι ενώ η αποστολή ήταν στον αέρα, εκείνος αποφάσισε τη διακοπή της σεζόν. Στη συνέχεια μιμήθηκε τον Σίλβερ (με γράμμα προς τους φιλάθλους, όπως έκανε και μετά τη διακοπή). Έστειλε και μια επιστολή στις ομάδες, γεμάτη ανακρίβειες. Και ψεύδη θα τολμούσα να πω… Με μεγαλύτερο ότι είχε διακόψει την Euroleague πριν κάνει το ίδιο το ΝΒΑ!

Λεπτομέρεια: Το ΝΒΑ είχε ήδη πει «STOP» όταν ο Ολυμπιακός ήταν στον αέρα για το Βερολίνο και ο Παναθηναϊκός με τις βαλίτσες στα χέρια για την Κωνσταντινούπολη. Και στο τέλος, αφού πρώτα είχαν περάσει τόσες μέρες γεμάτες επικοινωνιακά και… φανταστικά κόλπα αλλά και καμιά πενηνταριά non paper είπε «δεν γίνεται να συνεχίσουμε, δεν το θέλουν οι παίκτες»!

Χωρίς να πει αναλυτικά στις ομάδες τι χάνουν… Τι θα χάσουν του χρόνου… Γιατί η IMG δεν πληρώνει (πολύ μεγάλο θέμα)… Και γιατί αυτή τη στιγμή ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ στις ομάδες και μια εταιρεία τόσο μεγάλη έχει… μηδέν αποθεματικό στο ταμείο. Από τη στιγμή κατά την οποία, όμως, η πλειοψηφία των μετόχων στηρίζει τον Μπερτομέου, δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: Είτε βλέπουν πράγματα που δεν μπορούμε ούτε να ξέρουμε ούτε και να δούμε, είτε θα πρέπει να τους πούμε «καλά να πάθετε».

Ο Μπερτομέου, όμως, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει συγκεκριμένους στόχους. Ένα μοντέλο ανάπτυξης. Και σ’ αυτό είναι συνυπεύθυνοι οι μέτοχοι που εδώ και 20 χρόνια τον στηρίζουν. Προσωπικά θεωρώ ότι μετά τους αδέξιους κι ακατάλληλους χειρισμούς του σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι η αποχώρησή του. Αφού πρώτα, βέβαια, συνεννοηθεί περί των οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο