Εύκολος τελικός υπάρχει πολύ σπάνια για να μην πούμε πως δεν υπάρχει ποτέ. Είναι το τελευταίο βήμα για την κούπα και τις περισσότερες φορές το πιο απαιτητικό. Έτσι και σήμερα, ο τελικός του Ισπανικού πρωταθλήματος (ACB) ήταν συναρπαστικός και “δικαίωσε” τους ανθρώπους της διοργανώτριας αρχής που αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη σεζόν με ένα τελικό τουρνουά στην Valencia, προτιμώντας το από το άδοξο φινάλε της οριστικής διακοπής.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν απόλυτα ισορροπημένο (16-17) ενώ αντίθετα η αρμάδα του Svetislav Pesic μπήκε πολύ καλύτερα στο παρκέ στην δεύτερη περίοδο με αποτέλεσμα να προηγηθεί 26-17 με σερί 10-0. Το ημίχρονο έκλεισε στο 39-33 και φάνηκε πως οι Blaugrana δεν θα είχαν εύκολο έργο για να αποσπαστούν της Baskonia.

Από τα αποδυτήρια βγήκε πολύ προετοιμασμένη για “μάχη” η ομάδα του Dusko Ivanovic και γρήγορα επέστρεψε από το ντεζαβαντάζ των έξι πόντων, προσπερνώντας κιόλας με 4, πριν βγάλει αντίδραση η Barcelona κυρίως με τον Heurtel για να ισοφαρίσει σε 51 όλα. Ο ρυθμός είχε πλέον πέσει για τα καλά, και αυτό ευνόησε φυσικά την Baskonia, η οποία εξαρχής δεν ήταν το φαβορί του τελικού. Το τελευταίο κομμάτι του ματς ήταν νευραλγικό με συνεχείς εναλλαγές προβαδίσματος. Ένα τεράστιο τρίποντο του Polonara, 2 λεπτά και κάτι πριν τη λήξη έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των τυπικά φιλοξενούμενων, σπάζοντας την απόλυτη ισορροπία των 64 πόντων (64-67). Οι Καταλανοί δεν μπορούσαν να βρουν σκορ με τίποτα αλλά ευτύχησαν να κερδίσουν συνεχόμενα φάουλ στο τελευταίο λεπτό και με τον ψύχραιμο Oriola (3/4 βολές) να φέρουν το παιχνίδι στο “Χ” με μόλις 10 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Luca Vildoza, ο κορυφαίος της Baskonia, όμως υπέγραψε την κούπα στα 3″ με δίποντο! Ο Higgins αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο και η Baskonia έκανε την έκπληξη κατακτώντας το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Μετά από 10 χρόνια λοιπόν από την τελευταία κατάκτηση του πρωταθλήματος (σεζόν 2009-2010), οι Βάσκοι πανηγυρίζουν ξανά! Ο Luca Vildoza, ο μεγάλος πρωταγωνιστής με το νικήτηριο καλάθι ήταν και ο MVP του ματς με 17 πόντους. Ο Heurtel ήταν το αντίπαλο δέος του, καθώς σκόραρε 21 πόντους κάνοντας τρομερή εμφάνιση αλλά ήταν σχεδόν μόνος του για την Barcelona που έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν… ήπιε.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ