Πετυχημένος προπονητής δεν είναι μόνο αυτός που παίρνει νίκες, χρησιμοποιεί θεμιτά κι αθέμιτα μέσα για να πετύχει το σκοπό του και να βάλει στη τσέπη το ροζ φύλλο αγώνα και αφήνει τους παίκτες ανεξέλεγκτους και τους επιτρέπει να βάζουν την προσωπική τους προβολή, τις προσωπικές τους επιδόσεις πάνω από την ομάδα.

Ενας προπονητής πέρα από κοφτερό μυαλό, καταρτισμένος, ευφυής, πρέπει να είναι και δάσκαλος. Και να τιμάει και να διδάσκει στους παίκτες τις βασικές αρχές του μπάσκετ.

Ο Saras Jasikevicius απέδειξε και για άλλη μια φορά με ένα μυθικό μονόλογο σε τάιμ άουτ του σημερινού ματς της Barcelona με την Bilbao ότι είναι ακριβώς αυτό.

Η Barcelona είχε θέματα στο ματς και ο προπονητής των Καταλανών πήρε κάποια στιγμή ένα τάιμ άουτ για δώσει οδηγίες στους παίκτες του.

Ο Λιθουανός ούτε ούρλιαξε, ούτε απείλησε θεούς και δαίμονες (μεταξύ μας, πάντως, τα κάνει κάτι τέτοια, καθώς είναι πολλές φορές πιο εκρηκτικός κι από νιτρογλυκερίνη).

Ούτε άρχισε να αναλύει κάνα πολύπλοκο και περίεργο play ζητώντας από τους παίκτες του να το ακολουθήσουν.

Κάθε άλλο. Με ένα μυθικό μονόλογο παράδειγμα προς μίμηση άρχισε να θυμίζει στους παίκτες του, κάποιες από τις βασικές αρχές του μπάσκετ, όπως η ομαδικότητα ή το ότι ποτέ μα ποτέ, δεν πρέπει ένας παίκτης να βάζει το «εγώ» του πάνω από την ομάδα.

Ο Saras είπε στους παίκτες του: «Όταν παίζετε εγωιστικά είστε η Barcelona της προηγούμενης χρονιάς, όχι η φετινή. Θα παίζετε ομαδικά ή κάποιοι δεν θα παίζουν καθόλου… Θα σας κάνω αλλαγή αν παίζετε ενάντια στους συμπαίκτες σας, ενάντια στην ομάδα»!

O Jasikevicius, βέβαια, σαν παίκτης έκανε πολλές φορές του κεφαλιού του. Μα σαν προπονητής απέκτησε άλλες αρχές. Γύρισε στα βασικά του μπάσκετ. Γύρισε στο κεφάλαιο εκείνο που λέει ότι η ομάδα πρέπει να είναι  πάνω από ατομικές επιδόσεις, ατομική προβολή, πάνω από κάθε «εγώ». Και όλοι οι παίκτες πρέπει να νιώθουν στρατιώτες της.

Και το κεφάλαιο που δίδαξε ο Saras θα πρέπει να το διδάσκουν όλοι οι προπονητές. Γιατί κρύβει μέσα του την ουσία του μπάσκετ και του ομαδικού αθλητισμού και πρέπει να αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο για όλους.

Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ SARAS