Δέκα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να πανηγυρίσουν και πάλι οι Βάσκοι. Η Baskonia εμφανίστηκε στο γήπεδο ισορροπημένη σε όλες τις γραμμές και απόλυτα συγκεντρωμένη στον στόχο της. Οι παίχτες της μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι, δίχως φόβο και άγχος απέναντι στα “μεγαθύρια”, που διαθέτει η Barcelona. Η ψυχή των Βάσκων νίκησε την ποιότητα των Καταλανών.

Η χαώδης διαφορά των ρόστερ 

Το μπάτζετ της Barcelona, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 41 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτοντας μάλιστα και τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Liga Endesa, Nikola Mirotic. Το μπάτζετ της Baskonia από την άλλη πλευρά είναι δύο φορές μικρότερο από αυτό των Καταλανών και ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Στο μπάσκετ, όμως δεν έχουν χώρο τα ποσά και οι αριθμοί. Τρανό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί η χθεσινή δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος, από την Baskonia. 

Ανασκόπηση του αγώνα

Δυναμική ήταν η εκκίνηση και των δύο ομάδων στον αγώνα, με την πρωτη περίοδο να λήγει στο (17-16),υπέρ της Baskonia. Στην αρχή της δέυτερης περιόδου οι Μπλαουγκράνα” κατάφεραν  να επιβάλλουν τον ρυθμό τους κάνοντας (10-0) σερί. Ωστόσο οι Βάσκοι ισορρόπησαν την κατάσταση πριν το τέλος του ημιχρόνου, το οποίο τελείωσε με την Barcelona να προηγείται με 6 πόντους (39-33). Στην τρίτη περίοδο, η ομάδα του Dusko Ivanovic, κυριάρχησε στο γήπεδο, παίζοντας πολύ σκληρή άμυνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει το παιχνίδι στην ισοπαλία (51-51), σκόρ με το οποίο έληξε και η τρίτη περίοδος. Η τέταρτη περίοδος ήταν μονομαχία , ανάμεσα σε ”τάυρους”. Και οι δύο ομάδες διεκδίκησαν με πάθος την νίκη, με τον Lucas Vildosa, να βάζει με νικητήριο δίποντο την υπογραφή του, σε ένα εκπληκτικό φινάλε, διαμορφώνοντας , το τελικό ( 69-67).

Pesic-Ivanovic

Πριν το μεγάλο παιχνίδι Pesic και Ivanovic, φωτογραφηθηκαν με το πολυπόθητο τρόπαιο, με τον πρώτο να αναφέρει χαρακτηριστικά στον δεύτερο, “Ακούμπησε τώρα το τρόπαιο γιατί μετά”. Η πλάκα αυτή όμως προς τον προπονητή της Baskonia Dusko Ivanovic, απέβη τελικά μοιραία.