Όταν άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πρώτα σενάρια για τη φυγή του τουρκικού οικονομικού κολοσσού «Dogus» από την Φενέρμπατσε, όσοι δεν ήταν καλά πληροφορημένοι ή δεν μπήκαν στον κόπο να… ψάξουν, έλεγαν ότι η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι το οικονομικό της μέλλον θα είναι σκοτεινό. Δεν μπήκαν στον κόπο βλέπετε να ψάξουν και να μάθουν για τον άνθρωπο που είχε ο σύλλογος στην διοίκηση και αποτελούσε εγγύηση ότι η Φενέρ θα έμενε οικονομικά πανίσχυρη. Ο λόγος για τον Αλί Κοτς.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας ανέλαβε ήδη την προεδρία και της ποδοσφαιρικής και της μπασκετικής ομάδας και ο σύλλογος (το μπασκετικό κομμάτι του στην περίπτωσή μας) όχι δεν κινδυνεύει με «κραχ» στην μετά… Dogus εποχή, αλλά παραμένει πανίσχυρος.

Ποιος είναι όμως, ο άνθρωπος που εγγυάται ότι η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα είναι τόσο δυνατή όσο και με την Dogus; Το Basketblog παρουσιάζει το προφίλ του.

Ονομα βαρύ σαν ιστορία

Ο Αλι Κοτς αποτελεί μέλος της τρίτης γενιάς της πιο πλούσιας τουρκικής οικογένειας. Της δυναστείας των Κοτς. Η οικογένεια Κοτς έχει πολλές μεγάλες εταιρείες, αλλά η ναυαρχίδα της είναι ο οικονομικός κολοσσός «Koc Holding», τον οποίο ίδρυσε το 1963 ο άνθρωπος που δημιούργησε όλη αυτή την αυτοκρατορία, ο Βεχμπί Κοτς.

Αμύθητη περιουσία

Η «Koc Holding» ήταν η μόνη τουρκική εταιρεία που πήρε μια θέση από το αμερικανικό περιοδικό (και… ευαγγέλιο πάνω στα οικονομικά) «Fortune» στο Fortune Global 500, που αποτελεί την λίστα με τους οικονομικούς κολοσσούς του πλανήτη. Η περιουσία της οικογένειας Κοτς αποτιμήθηκε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια από το περιοδικό!

Ο πατέρα του προέδρου της Φενέρμπαχτσε είναι ο Ραχμί Κοτς (γιος του Βεχμπί Κοτς). Η περιουσία του αγγίζει τα 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2016 το περιοδικό «Forbes» τον κατέταξε στην 906η θέση των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου!

Ο… υπάλληλος Αλί Κοτς

Ο Αλί Κοτς γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1967 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε μάνατζμεντ και οικονομικά και πήρε το πτυχίο του από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ στις ΗΠΑ.

Στις Αμερική δούλεψε αρχικά μετά το πτυχία του ως… υπάλληλος. Ναι υπάλληλος «μαθητευόμενος» στο τμήμα μάνατζμεντ της τράπεζας «American Express Bank». Στην συνέχεια δούλεψε ως οικονομικός αναλυτής στην εταιρεία «Morgan Stanley» και μετά γύρισε στην Τουρκία. Δούλεψε στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Ξεκίνησε από χαμηλά και έφτασε σε ψηλές θέσεις.

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και έτσι αποφάσισε να μπει και στην αγαπημένη του ομάδα, την Φενέρμπαχτσε, όπου ανέλαβε πλέον την προεδρία και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ του συλλόγου.

Μαζί με Ζοτς

Στις πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ, ξεκαθάρισε ότι η ομάδα θα μείνει στην κορυφή, ενώ είπε ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν θα πάει πουθενά και θα μείνει στο τιμόνι και θα κρατήσει τη Φενέρ στην κορυφή της Τουρκίας και της Ευρωλίγκα.