Μετά από τόσα χρόνια στο πλευρό δύο εκ των πλέον σπουδαίων προπονητών στην ιστορία του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, των Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρη Ιτούδη, ο Ανδρέας Πιστιόλης άνοιξε επιτέλους τα φτερά του προπονητικά και ανέλαβε για πρώτη φορά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία τα ηνία μια ομάδα ως πρώτος τεχνικός -με τον Έλληνα κόουτς να οδηγεί την ιστορική Galatasaray σε ένα απίθανο φορμάρισμα εδώ και δύο περίπου μήνες.

Μετά και τον αποκλεισμό της αρμάδας από την Τουρκία από τη συνέχεια του BCL έπειτα από 5 ήττες σε 6 ματς στη δεύτερη φάση του θεσμού, ο μέχρι πρότινος ασίσταντ κόουτς στην CSKA Moscow άδραξε την ευκαιρία με την πρόταση που του έγινε και ανέλαβε εξ ολοκλήρου την τεχνική ηγεσία της.

Και το ξεκίνημά του μόνο ως συναρπαστικό μπορεί να χαρακτηριστεί!

Συγκεκριμένα, μέχρι και τον χθεσινό (29/5) αγώνα κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Efes Anadolu, η νέα του ομάδα μετρούσε 10 νίκες σε ισάριθμα ματς στο εθνικό πρωτάθλημα αριθμώντας 84 πόντους ενεργητικό ανά βραδιά αλλά και μόλις 71 παθητικό στο ίδιο διάστημα στην κανονική διάρκεια της λίγκας.
Στα Playoffs μάλιστα, η ομάδα της Πόλης είναι ακόμα πιο… φονική με 98 πόντους κατά μέσο όρο κόντρα σε Bahcesehir και Efes -την οποία και ισοπέδωσε με 30+ πόντους πριν από λίγες ημέρες για το Game 1 της μεταξύ τους σειράς για τα ημιτελικά-, ενώ δέχεται 18 λιγότερους ανά βραδιά (80 πόντοι παθητικό)!

Από τον Μάρτιο που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Galata επίσης, ο Πιστιόλης την έχει οδηγήσει σε νίκες τόσο κόντρα στην Fenerbahce όσο και κόντρα στην Efes, τις οποίες μάλιστα κέρδισε εκτός έδρας με 76-70 και 105-70, αντίστοιχα!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως εν τη θητεία του Έλληνα προπονητή στην άκρη του πάγκου τους, το συγκρότημα της Τουρκίας έχει κερδίσει και τα 5 από τα 50/50 παιχνίδια της, αφού στα ματς που έχουν κριθεί εν τέλει κάτω από τους 6 πόντους πάντοτε βρίσκει τον απαραίτητο κυνισμό για να φτάσει εν τέλει στο ροζ φύλλο.

Ακόμα και αν το νικηφόρο σερί έσπασε κόντρα στην Efes στο Game 2 των ημιτελικών, η Galatasaray έχει πλέον στη διάθεσή της τόσο το πλεονέκτημα έδρας όσο και τα απαραίτητα εφόδια για ένα πολύ πιο ποιοτικό μέλλον από ό,τι είχε πριν την αναλάβει ο Ανδρέας Πιστιόλης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Κανονική διάρκεια:

Besiktas – Galatasaray 62-74
Galatasaray – Karsiyaka 84-78
Yalovaspor – Galatasaray 69-73
Fenerbahce – Galatasaray 70-76
Afyon – Galatasaray 61-95
Galatasaray – Tofas 90-89 παρ.
Turk Telekom – Galatasaray 67-97

Playoffs:

Galatasaray – Bahcesehir 91-76
Bahcesehir – Galatasaray 94-98

Efes – Galatasaray 70-105
Efes – Galatasaray 91-77

Η σύγκριση πριν και αφού ανέλαβε (πρωτάθλημα):

  • Επίθεση: 89 πόντοι / 84 πόντοι (-5)
  • Άμυνα: 80 πόντοι / 71 πόντοι (-9)
  • Διαφορά: +9 / +13 (+4)
  • Ρεκόρ: 13-10 / 7-0