Θεωρείται μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες παίκτριες της γενιάς της, η θητεία της εξάλλου στο WNBA επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία. Κάθε φορά που μιλάει αυτά που λέει ή που γράφει είναι κάτι σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες φουρνιές του Ελληνικού γυναικείου μπάσκετ.

Η Αναστασία Κωστάκη μέσω του προσωπικού της blogπου διατηρεί στην αθλητική ιστοσελίδα www.basketnews.gr  έκανε τον απολογισμό της δίκης της γενιάς ενώ έδωσε και το στίγμα της για το τι πρέπει να κάνει ένας αθλητής ή μια αθλήτρια ώστε να φτάσει ψηλά στην καριέρα του και να διεκδικήσει τίτλους έχοντας μόνο εφόδιο την όρεξη για δουλειά, τέλος χαρακτήρισε ύψιστη τιμή το Εθνόσημο.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε στο www.basketnews.gr

“Ας ξεκινήσουμε απο το μηδέν !!!

Τα παιδιά θα πρέπει μετά από κάποια ηλικία και αφού έχουν καθιερωθεί στην ομάδα που αγωνίζονται, να αρχίζουν να βάζουν υψηλούς στόχους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι να γίνουν μέλη των Εθνικών ομάδων. Και εννοώ σε επίπεδο κορασίδων, νεανίδων, νέων γυναικών και στο τέλος γυναικών. Και αυτό γιατί μέσω της Εθνικής ομάδας θα αποκτήσουν πολλές εμπειρίες και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους !!!

Η Εθνική εκτός απο τεράστια τιμή για κάθε αθλητή και αθλήτρια, ανοίγει και τον δρόμο προς το εξωτερικό. Όμως βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχία σε ομαδικό επίπεδο και μέσω αυτού έρχεται και η ατομική διάκριση … Τεράστιο πρόβλημα για το μέλλον του γυναικείου μπάσκετ είναι ο υποβιβασμός των Εθνικών ομάδων κορασίδων, νεανίδων. Πρέπει όλα τα νέα κορίτσια να καταλάβουν ότι το να παίζουν άπλα σε κάποια Εθνική δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η ομάδα θα πρέπει να πρωταγωνιστεί στα πρωταθλήματα που λαμβάνει μέρος και να φέρνει επιτυχίες όπως έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει η Εθνική Εφήβων…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την 5η θέση που κατακτήσαμε στο πανευρωπαϊκό νεανίδων. Τα κορίτσια της δικής μου γενιάς το 1997. Σχεδόν όλες μας είχαμε λαμπρή πορεία σε Ελλάδα κ εξωτερικό! Άρα λοιπόν η νέα γενιά θα πρέπει να καταλάβει ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια κ επιμονή. Ο στόχος είναι η καθιέρωση τους και η συμβολή τους στην άνοδο της Εθνικής ομάδας την οποία αντιπροσωπεύουν!

Με την εμπειρία μου θέλω να περάσω σε όλα τα νέα κορίτσια τη φιλοσοφία του πρωταθλητή. Η ζωή ενός αθλητή που φτάνει να αγωνιστεί σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και ίσως και της Αμερικής είναι μοναδική. Γεμάτη έντονες, ανεπανάληπτες, εύκολες αλλά και δύσκολες στιγμές. Αναμφισβήτητα χτίζεις πολύ δυνατό χαρακτήρα και στη πορεία της ζωής σου αυτό θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις σε μεγάλες δυσκολίες…

Ανεπιφύλακτα προτείνω σε όλα τα παιδιά να πιστέψουν! Να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα κ να ονειρευτούν το μέλλον τους όσο πιο ψηλά γίνεται με ΣΕΒΑΣΜΟ Κ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ. Να παλέψουν για να πετύχουν ώστε στη συνέχεια να απολαύσουν την κάθε στιγμή! Κλείνοντας θέλω να πω πως το ταξίδι του πρωταθλητισμού είναι μαγικό και όποια θυσία χρειαστεί να κανείς για να πετύχεις το στόχο σου, αξίζει 100%! Μόνο δουλειά και αφοσίωση χρειάζεται, Όπως επίσης δυνατό μυαλό, υπομονή κ επιμονή!

Τα λέμε σύντομα,

Αναστασία”