Αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο ήδη πριν από την έναρξη των φετινών τελικών της Α1 Γυναικών, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα και ξεπερνώντας τόσο τη διαφορά δυναμικότητας όσο και την αρνητική του φετινή παράδοση κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλό του (0-3 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο) ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και μπήκε πλέον για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου.

Στην ολοκλήρωση αυτής της αποστολής στο Game 2 συνέβαλαν φυσικά πολλοί παράγοντες, όπως η αλά MVP παρουσία της Reed που τελείωσε τον αγώνα με ένα ηχηρό νταμπλ νταμπλ της τάξης των 20+ πόντων και των 15+ ριμπάουντ, η αμυντική συνεισφορά της Holmes που μέτρησε 5 κλεψίματα, 1 τάπα, 2 ριμπάουντ αλλά και αρκετή αθόρυβη δουλειά στα πλάνα της Ελένης Καπογιάννη στα μετόπισθεν χάρις στη σωματική της ταπεραμέντο ή το επιθετικό σόου της Fitzerald που αποδεικνύει σε κάθε φάση πως το παρελθόν της σε ανώτερου επιπέδου λίγκες τη μετατρέπει σε ακόμα πιο εξαιρετική γκαρντ για τα ελληνικά δεδομένα.
Ωστόσο, αυτό που χαίρει -για back to back παιχνίδια μάλιστα- ιδιαίτερης εκτίμησης δεν είναι άλλο από την παρουσία της 16χρονης Αγγελικής Ζιάκα για 8 λεπτά στον 2ο τελικό (14 στον πρώτο), με τη νεαρή μάλιστα να κλείνει τον αγώνα ενόσω ήταν ακόμα ντέρμπι!

Μέχρι τότε είχε εμφανιστεί στο παρκέ σε 3 δόσεις αλλά και για μόλις 51 δευτερόλεπτα στο δεύτερο μέρος. Η αποβολή όμως της Reed σχεδόν 3 λεπτά πριν την εκπνοή ανάγκασε την κόουτς Καπογιάννη να κοντύνει τα σχήματά της και είδε στο πρόσωπο της Ζιάκα τον άνθρωπο που θα μπορούσε να κάνει απλόχερα την… βρώμικη δουλειά.

Αναλυτικά τα διαστήματά της στο παρκέ:

  • 1η περίοδος: 02:51 – 00:44
  • 2η περίοδος: 01:42 – 00:54, 00:23 – τέλος
  • 3η περίοδος: 02:58 – 02:07
  • 4η περίοδος: 02:49 – τέλος

 

Στατιστικά, δεν θα «τρομάξει» κανείς με τους αριθμούς της (4 πόντοι, 2 ριμπάουντ).
Ωστόσο, η αθόρυβη παρουσία της στο παρκέ από το fullcourt press στη ball handler μέχρι τα denies στις ζώνες ή τις man to man άμυνες ήταν άκρως καταλυτικές για την τελική έκβαση της αναμέτρησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το «τριφύλλι» ήταν καλύτερο κατά 8 πόντους στο τελευταίο διάστημα του αγώνα όπου εκείνη ήταν παρούσα, με τις πρωταθλήτριες Ελλάδος να δέχονται μόλις 3 πόντους σε 3 λεπτά.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ολυμπιακό στο τελευταίο 3λεπτο:

  • Πόντοι: 3
  • Σουτ: 1-4
  • Λάθη: 2

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως η κόουτς Καπογιάννη και η εμπιστοσύνη που της επιδεικνύει στο πιο καίριο σημείο της χρονιάς είναι πέρα για πέρα ηχηρή, με την Ζιάκα να μετράει μέχρι πρότινος 0 λεπτά σε 3 αναμετρήσεις κόντρα στον Ολυμπιακό τόσο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος όσο και για το Κύπελλο, ενώ σε 2 ματς κόντρα στις «ερυθρόλευκες» έχει εκτινάξει τον μέσο όρο της από τα 5 λεπτά παρουσίας στα 11 ανά βραδιά!

Credits φωτογραφίας: V. Stolis