Η φετινή σεζόν του Παναθηναϊκού τελείωσε και δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτυχημένη. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα… Όσο κι αν ενθουσίασε τον κόσμο η επιστροφή στην Ευρώπη, η εγχώρια παρουσία των «πρασίνων» δεν ήταν καθόλου θετική, αφού έχασε αμφότερους τους τίτλους που διεκδίκησε (πρωτάθλημα, κύπελλο). 

 

Το «τριφύλλι» μπήκε στη φετινή σεζόν ως πρωταθλητής Ελλάδος και είχε ως σκοπό στο μυαλό του να προχωρήσει σε μια ανάλογη πορεία με κάποιον εγχώριο τίτλο και όλο αυτό, μάλιστα, συνοδευόμενο απ’ την ευρωπαϊκή του παρουσία. Ο σχεδιασμός της φετινής χρονιάς όμως, όσον αφορά περισσότερο το ελληνικό «αίμα» δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Λόγω αυτού φυσικά, ο Ολυμπιακός του μεγαλύτερου βάθους στο ρόστερ και του έμπειρου ελληνικού «κορμού» που διέθετε έμοιαζε αυτομάτως το φαβορί για την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων.

 

Οι καλοκαιρινές κινήσεις του Παναθηναϊκού:

 

ΕΦΥΓΑΝ: Sharon Houston, Kolby Morgan, Yelena Leuchanka (αποσύρθηκε), Ασπασία Καλαμπάκου, Ιωάννα Δίελα, Ξένια Χελιώτη, Ρούλα Μούλη (αποσύρθηκε).

ΗΡΘΑΝ: Emma Stach, Sequoia Holmes, Acheil Tak, Αγγελική Βιντσιλαίου, Γωγώ Σταμάτη, Βαρβάρα Μυλωνάκη, Ελισάβετ Μπουντούρη, Γεωργία Γρηγοροπούλου.

 

Ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά δραστήριος την καλοκαιρινή περίοδο σε μεταγραφές, ωστόσο αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έγινε ο ιδανικός σχεδιασμός. Οι «πράσινοι» έχασαν τις τρεις απ’ τις ξένες τους και πήραν άλλες τόσες, ενώ απ’ τις Ελληνίδες έφυγαν 4, αλλά ήρθαν 5, αποκτώντας κυρίως μικρές ηλικιακά παίκτριες, όπως η Γρηγοροπούλου και η Μπουντούρη. Αυτό, όμως, στο οποίο ταλαιπωρήθηκε όσο τίποτε άλλο το «τριφύλλι» τη φετινή περίοδο ήταν η ίσως σημαντικότερη θέση στο γυναικείο μπάσκετ, η θέση «5».

Η Acheil Tak ήρθε το καλοκαίρι για να καλύψει το κενό που άφησε η Leuchanka και, μάλιστα, ως ένα πολύ σημαντικό «γρανάζι» για να δουλέψει σωστά η «πράσινη» μηχανή, αλλά απογοήτευσε με την παρουσία της στην ομάδα και έτσι μετακόμισε στην Αίγυπτο για ν’ αγωνιστεί σε ομάδα της χώρας. Αντικαταστάτρια της Σουδανής σέντερ ήταν η Janae Smith, η οποία βέβαια μπορεί να έπαιζε στις θέσεις «4-5», αλλά δεν είχε το απαιτούμενο ύψος για εκείνη τη θέση (1.88μ). Τουτέστιν, οι εμφανίσεις της δεν ήταν και ό,τι καλύτερο και αποχώρησε με τη Lynetta Kizer να έρχεται για να κλείσει την «τρύπα» στη θέση «5». Η Αμερικανο-βόσνια σέντερ στην 1η της εμφάνιση με την πράσινη φανέλα εντυπωσίασε και αμέσως άφησε προοπτικές που θα άλλαζαν το ρου της φετινής χρονιάς του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα, στο -αδιάφορο ουσιαστικά- 6ο και τελευταίο παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη απέναντι στην Hatay σκόραρε 21 πόντους με 10/15 σουτ, «κατέβασε» 5 ριμπάουντ, ενώ «έκλεψε» και 2 φορές τη μπάλα. Η συνέχεια όμως και με τη Kizer δεν ήταν η ίδια με αποτέλεσμα να «τελειώσει» απ’ τον «πράσινο στρατόπεδο» πριν από περίπου 10 μέρες. Αυτό φυσικά ανάγκασε και τον Παναθηναϊκό να παίξει όλη τη σειρά με τον Ολυμπιακό (των 3 ψηλών) χωρίς ψηλή και με τη Reed στη θέση «5» (που κατά τ’ άλλα τα πήγε εξαιρετικά).

 

Φυσικά δεν ήταν το μόνο αρνητικό που συνέβη φέτος. Το «τριφύλλι», πέρα απ’ τις λανθασμένες επιλογές με τις ξένες παίκτριες, έχασε τον Δεκέμβρη τη Βιντσιλαίου, η οποία δεν είχε τον θεμιτό χρόνο συμμετοχής και αιτήθηκε την αποχώρησή της απ’ την ομάδα, την οποία και αποδέχτηκαν οι «πράσινοι». Φυσικά, η Ελληνίδα γκαρντ έδειξε απ’ την αρχή την ποιότητά της, αφού στο 1ο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, αυτό με αντίπαλο την Polkowice στο ΟΑΚΑ, «γύρισε» μόνη της ουσιαστικά το παιχνίδι, το οποίο τελείωσε με 20 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και 3 τάπες σε μόλις 24.11′ συμμετοχής! Και με αυτήν την εμφάνιση όμως δεν πήρε τον χρόνο συμμετοχής που επιθυμούσε στην συνέχεια…

 

Η χρονιά μπορούσε να σωθεί με την είσοδο της Feyonda Fitzgerald τον Γενάρη. Και πράγματι, η Αμερικανίδα playmaker έδωσε αρκετά από αυτά που έλειπαν στον Παναθηναϊκό στο πρώτο μισό της σεζόν: δημιουργία, σκοράρισμα, ταχύτητα και έκανε το παιχνίδι της ομάδας απρόβλεπτο. Η είσοδος της Fitzgerald στο «τριφύλλι» έφερε, με λίγα λόγια, έναν παραπάνω πόλο επικινδυνότητας στις αντίπαλες άμυνες, ο οποίος όταν δημιουργούνταν οι ιδανικές συνθήκες μπορούσε να αλλάξει όλο το ρυθμό και την εικόνα του αγώνα σε διάστημα δευτερολέπτων. Η πρώην παίκτρια της Polkowice άλλαξε όλη την εικόνα στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού απ’ όταν ήρθε και ίσως ν’ αποτέλεσε την καλύτερη «πράσινη» μεταγραφή για τη σεζόν 2021-22.

Όπως και να ‘χει πάντως, η παρουσία της Fitzgerald στην ομάδα δε μπορούσε να κρίνει τον πρωταθλητή Ελλάδος της φετινής σεζόν. Ο Παναθηναϊκός είχε στο «οπλοστάσιό» του τις Reed, Fitzgerald, Holmes, Λύμουρα, Χατζηνικολάου, με τις τέσσερις πρώτες να ήταν οι πλέον σταθερές παίκτριες στη σειρά των τελικών, όμως δεν έφταναν αυτές για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα απ’ τον πληρέστερο Ολυμπιακό,  οποίος σ’ όλα τα ματς «χτύπησε» τον Παναθηναϊκό εκεί που «πονούσε» όλη τη χρονιά, δηλαδή μες στο καλάθι. Οι «Ερυθρόλευκες» είχαν σε σταθερά καλή κατάσταση τη Νικολοπούλου, την Plouffe, τη Σταμολάμπρου και από ‘κει και πέρα το βάθος του πάγκου του, τα ψηλά σχήματα με Vitola, Plouffe και Hablin, οι βοήθειες των Δίελα, Αλεξανδρή, Σταμάτη, αλλά και η καλύτερα ευστοχία ήταν τα «όπλα» του Ολυμπιακού που δε μπορούσαν να… κοντραριστούν απ’ το συγκρότημα της Ελένης Καπογιάννη.

 

Το «τριφύλλι» ουσιαστικά έβγαλε τη φετινή σεζόν με 4 (βαριά 5) παίκτριες, ενώ ο Ολυμπιακός είχε τουλάχιστον 7 σε κάθε παιχνίδι. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά των δύο ομάδων και αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά φυσικά οι μεταγραφικές επιλογές των «πρασίνων» το καλοκαίρι -και μεσούσης της σεζόν- δεν ήταν ικανές να δώσουν το back to back πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό. Και αυτό μπορεί να είναι ένα καλό μάθημα για το «τριφύλλι», ώστε την επόμενη σεζόν να πραγματοποιήσει τις σωστές κινήσεις που θα έχουν έναν και μόνο στόχο: Την επιστροφή στους τίτλους.