Ο Ολυμπιακός έκανε το «break» στην έδρα του Παναθηναϊκού (87-79), έκανε το 4-2 στη σειρά και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 2022-23!

 

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε αρκετά δυνατά το παιχνίδι, παίρνοντας ώθηση και απ’ τον κόσμο του, και προηγήθηκε με 17-12 στο 6′. Ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση, φτιάχνοντας πολύ την άμυνά του στα επόμενα 2 λεπτά, αλλά με τη Λύμουρα να δηλώνει παρόν με 3/3 τρίποντα ολοκληρώθηκε το 1ο δεκάλεπτο με 26-27. Ο Ολυμπιακός «εγκλώβισε» εξαιρετικά τη Reed σε αυτήν την 1η περίοδο, με την Αμερικανίδα να μην καταφέρνει να βρει κανένα σουτ εντός παιδειάς, μετρώντας 3 πόντους και αυτούς με 3/4 βολές. Απ’ την άλλη, Νικολοπούλου και Plouffe «τραβούσαν το κουπί» για τις φιλοξενούμενες με πόντους η καθεμία, ενώ η Σταμολάμπρου είχε ένα ρόλο οργανωτή με 3 ασίστ.

Γενικά το παιχνίδι είχε πολύ γρήγορο ρυθμό, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι μέχρι και το 15′. Ο Ολυμπιακός ωστόσο βρήκε αρκετές φορές την ευκαιρία να τρέξει, με τις επιστροφές του Παναθηναϊκού να μην είναι οι καλύτερες δυνατές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν οι «Ερυθρόλευκες» μέχρι και με 7 πόντους (39-46), αλλά αυτό δεν έγινε μόνο των κακών «πράσινων» επιστροφών. Η κίνηση «ματ» έγινε από τον Martins Zibarts, ο οποίος επέλεξε να «ρίξει» τη Δίελα στο παρκέ, σε μια αλλαγή που άλλαξε την εικόνα του αγώνα. Η πρώην παίκτρια του Παναθηναϊκού δημιούργησε εκνευρισμό στις τάξεις των γηπεδούχων, είτε κερδίζοντας επιθετικά φάουλ, είτε παίζοντας σκληρή άμυνα, ενώ προσέφερε και 5 πόντους με ένα τρίποντο και ένα δύσκολο καλάθι με ταμπλό. Και πάλι εμφανίστηκε η Λύμουρα και με 5 προσωπικούς πόντους στα τελευταία 30″ «έσωσε» κάπως την κατάσταση για την ομάδα της. Το ημίχρονο έληξε 44-46, με την Ελληνίδα «άσσο» να μετράει 15 πόντους με 4/5 τρίποντα, ενώ η Νικολοπούλου έδινε συνεχώς λύσεις στους Πειραιώτες με 3/3 τρίποντα και 14 πόντους. Αξίζει να σημειωθεί η τεράστια ευστοχία των φιλοξενούμενων, οι οποίες δε σούταραν σχεδόν καθόλου πίσω απ’ τη γραμμή των 6μ75, αλλά όταν το έκαναν το έκαναν με απόλυτη επιτυχία (5/6 τρίποντα)!

 

Στα πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου, το «τριφύλλι» δε μπορούσε να βάλει τη μπάλα στο καλάθι, αφού από τη μία η άμυνα του Ολυμπιακού «έσφιξε» αρκετά, από την άλλη οι επιθετικές επιλογές των «πρασίνων» δεν ήταν και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις. Πολλά τα λάθη για τον Παναθηναϊκό στο πρώτο τετράλεπτο, τα οποία μετουσίωσαν μπροστά σε καλάθι οι φιλοξενούμενες, φτάνοντας τη διαφορά ακόμη και σε διψήφιο αριθμό (49-60). Το μομέντουμ ήταν σαφώς υπέρ του Ολυμπιακού, αφού οι γηπεδούχες έχαναν βολές (8/14 στη λήξη της 3ης) και οι «Ερυθρόλευκες» συνέχισαν να ευστοχούν απ’ την περιφέρεια (9/11 στη λήξη του δεκαλέπτου). Ακόμα κι έτσι όμως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει στο ματς, αφού άφησε πίσω του τις κακές γι’ αυτόν προδιαγραφές που σχημάτιζε αυτό το δεκάλεπτο και δημιούργησε διαφορετικές, που τον έφεραν στο -4 στο τέλος της περιόδου (63-67).

Η διακοπή πάντως απ’ την 3η στην 4η περίοδο «πάγωσε» την ψυχολογία των «πρασίνων» και αυτό ουσιαστικά έδωσε την ιδανικότερη ευκαιρία στον Ολυμπιακό του μεγαλύτερου βάθους στον πάγκο να «ξαναπιάσει» τις διψήφιες τιμές που είχε πάρει νωρίτερα. Από τη στιγμή που η διαφορά πήγε στους 10 (65-75), το συγκρότημα της Ελένης Καπογιάννη δεν είχε συνέχεια και συνέπεια στο παιχνίδι της, αφού μπορεί να έριχνε τη διαφορά στους 7-8 πόντους, αλλά ο Ολυμπιακός «χτυπούσε» στο μπόνους των βολών που διέθετε και κρατούσε τη διαφορά σταθερά σε διψήφια νούμερα. Ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία απάντηση με τρίποντο της Fitzgerald στο τελευταίο τετράλεπτο (72-80), αλλά και πάλι οι παίκτριες του Ολυμπιακού «έτρεξαν» ένα 5-0 (72-85) και «τελείωσαν» ουσιαστικά εκεί το παιχνίδι. Όταν έπεσε η διαφορά ξανά σε μονοψήφιο αριθμό ήταν πια πολύ αργά και το τελικό 79-87 έφερε τον Ολυμπιακό ξανά στη θέση του πρωταθλητή έπειτα από 1 χρονιά απουσίας του από ‘κει!

 

Διαιτητές: Κορομηλάς, Τσολάκος, Κατραχούρας.

Δεκάλεπτα: 26-27, 44-46, 63-67, 79-87.

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Καπογιάννη): Reed 13, Fitzgerald 22, Ζιάκα, Σταμάτη, Λύμουρα 19 (4), Κωτούλα 6, Μπουντούρη, Γρηγοροπούλου, Μυλωνάκη, Holmes 10 (4 κλεψίματα), Παλάσκα, Χατζηνικολάου 9.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Zibarts): Plouffe 12, Σταμολάμπρου 6, Σταμάτη 10, Αλεξανδρή 5, Σπυριδοπούλου, Σύρρα, Νικολοπούλου 21, Φουράκη, Δίελα 8, Βαμβακά, Vitola 21, Hablin 4.

 

Μπορείτε να δείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία του αγώνα ΕΔΩ.