Τη σεζόν 2017-18 ο Σπόρτινγκ κατέλαβε την πρώτη θέση της Α2 στον όμιλο του νότου, ενώ ο Ηρακλής πήρε την πρωτιά στον όμιλο του βορρά. Οι δύο ομάδες εξασφάλισαν την απευθείας άνοδο τους στην Α1 και όλοι περίμεναν την τρίτη ομάδα που θα τους ακολουθούσε. Στον αγώνα μπαράζ ανόδου της Α2, που έλαβε χώρα στον Βόλο, αναμετρήθηκαν οι ομάδες της Πυλαίας και των Καλυβίων. Η ομάδα της Αττικής ωστόσο ήταν αυτή που χαμογέλασε στο τέλος, καθώς επικράτησε με 70-47, έχοντας σε τρομερή μέρα τη Γωγώ Σταμάτη με είκοσι πόντους και κέρδισε πανηγυρικά την παρθενική της συμμετοχή στην Α1. Τι έκαναν εν τέλει οι τρεις προβιβασμένες ομάδες τη φετινή σεζόν; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Σπόρτινγκ:

Μετά το πέρας της κανονικής διάρκειας της σεζόν προέκυψε μια τετραπλή ισοβαθμία στις χαμηλές θέσεις τις βαθμολογίας. Ελευθερία Μοσχάτου, ΓΑΣ Καλυβίων, Πανιώνιος και Σπόρτινγκ ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια με ρεκόρ 10-12. Στην ισοβαθμία που προέκυψε οι Ελευθερία και Καλύβια είχαν το πλεονέκτημα εις βάρος των αντιπάλων τους και απέφυγαν τα πλέι άουτ. Αντίθετα, ο Σπόρτινγκ τερμάτισε στην ένατη θέση και θα παλέψει για την παραμονή του με τον Πρωτέα Βούλας. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα του Σπόρτινγκ έχει το προβάδισμα (2-0 νίκες απέναντι σε Πρωτέα) και έτσι θα χρειαστεί μία νίκη προκειμένου να μείνει στην Α1. Η ομάδα του Θάνου Σόφτση ξεκίνησε με τέσσερις συνεχόμενες ήττες το πρωτάθλημα, αλλά στη συνέχεια πήρε μπρος και νίκησε τα επόμενα δύο παιχνίδια με Νίκη Λευκάδας και Πρωτέα Βούλας.

Στο ματς με τη Νίκη, οι Μούρερ και Λιούις με είκοσι και 12 πόντους αντίστοιχα βοήθησαν την ομάδα τους να πάρει την πρώτη της νίκη στη σεζόν. Ο Σπόρτινγκ που πήρε μερικά σπουδαία διπλά απέναντι σε Ηρακλή και Δάφνη Αγίου Δημητρίου, δυσκόλεψε πολύ τον ΠΑΟΚ εντός έδρας (54-55) και είναι έτοιμος να παλέψει όσο ποτέ για την παραμονή του στην Α1. Η Μούρερ αποτελεί δίχως αμφιβολία το πρόσωπο που ξεχώρισε. Η Αμερικανίδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στους περισσότερους πόντους της φετινής σεζόν με 384 και στην τρίτη θέση των ασίστ με 143.

Ηρακλής:

Η ομάδα του Ηρακλή τερμάτισε στην προτελευταία θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με ρεκόρ 5-17 και μπροστά μόνο από τον Αθηναϊκό. Ο Ηρακλής πέρασε μια περίεργη χρονιά κατά την οποία άλλαξε τρεις προπονητές. Ο Γρηγόρης Κοκκινίδης αντικαταστάθηκε από τον Χρήστο Γκογκάκη και ο τελευταίος αφού ανέλαβε την ευθύνη για τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα της ομάδας, αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που ανέβασε πέρυσι την ομάδα στην Α1, έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια. Έπρεπε να περάσουν οχτώ αγωνιστικές για να γευτεί ο Ηρακλής τη χαρά της νίκης. Στο παιχνίδι της Λευκάδας ο “Γηραιός” επικράτησε της Νίκης με 72-71, σ’ ένα ματς που κρίθηκε στο φινάλε υπέρ των φιλοξενούμενων και όπου καθοριστική ήταν η συμβολή των Μπράιαντ και Λιούις που πέτυχαν 29 και 25 πόντους.

Ακολούθησαν άλλα έξι αρνητικά αποτελέσματα για την ομάδα του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, μέχρι και τη νίκη της 14ης αγωνιστικής επί των Καλυβίων. Ο Ηρακλής κατάφερε ακολούθως να πάρει τρεις συνεχόμενες σημαντικές νίκες επί των Ελευθερία Μοσχάτου, Αθηναϊκού και Νίκης Λευκάδας, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφύγει την προτελευταία θέση και τα πλέι άουτ με τον Πανιώνιο. Εκεί, το έργο των παικτριών του Ηρακλή είναι αρκετά δύσκολο, καθώς η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει το υπέρ της 2-0 προβάδισμα και χρειάζεται μία νίκη. Η Μπράιαντ αποτέλεσε την παίκτρια που ξεχώρισε όχι μόνο για τον Ηρακλή, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό πρωτάθλημα, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση των σκόρερ με 406 πόντους.

ΓΑΣ Καλυβίων:

Στην παρθενική τους σεζόν στην Α1 τα Καλύβια τερμάτισαν στην έβδομη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 10-12 και απέφυγαν τη διαδικασία των πλέι άουτ. Η ομάδα του Δημήτρη Αναγνώστου αποτέλεσε την έκπληξη του πρωταθλήματος στον πρώτο γύρο και έχοντας ως πρωταγωνίστριες τις νεοαποκτηθείσες Ντέιβις, Άλιξ και Γιαρόζ αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Με όπλο την έδρα τους, τα Καλύβια πέτυχαν μερικές σπουδαίες νίκες επί των Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Δάφνη Αγίου Δημητρίου, Ελευθερία Μοσχάτου και Αθηναϊκού με αποτέλεσμα να διεκδικούν επάξια την είσοδο τους στη φάση των πλέι οφ. Παρ’ όλα αυτά στον δεύτερο γύρο άλλαξαν όλα. Η ομάδα πήρε μόλις δύο νίκες μέχρι και την τελευταία αγωνιστική και το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό ήταν “Η ζωή μου ο θάνατος σου”. Εντωμεταξύ τα Καλύβια έχασαν για δύο αγωνιστικές την κορυφαία ριμπάουντερ του πρωταθλήματος, Ντέιβις. Η Αμερικανίδα τιμωρήθηκε στο ματς της 17ης αγωνιστικής με τον Πανιώνιο, έπειτα από μια σύρραξη που ακολούθησε και η ομάδα στερήθηκε τις πολύ σημαντικές της υπηρεσίες.

Ωστόσο, το καθοριστικό παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής της regular season κρίθηκε υπέρ των Καλυβίων. Η ομάδα της νοτιοανατολικής αττικής πέτυχε μια εμφατική εκτός έδρας νίκη με 100-57 και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Αθηναϊκό. Η Γιαρόζ πέτυχε είκοσι πόντους, η Σταμάτη 17 πόντους και πέντε τρίποντα και η Μαγαλιού 18 πόντους, με την πρώην παίκτρια του ΠΑΟΚ να ευστοχεί σε τέσσερα τρίποντα. Ως προς τις διακριθέντες της σεζόν, οι Ντέιβις και Γιαρόζ αναδείχθηκαν πρώτη και πέμπτη αντίστοιχα στην κατηγορία με τα περισσότερα ριμπάουντ του πρωταθλήματος, με τη δεύτερη να αναδεικνύεται επίσης τρίτη στην κατηγορία με τα περισσότερα κοψίματα, αριθμώντας τριάντα.