Τρεις χώρες θα φιλοξενήσουν τα τέσσερα προκριματικά τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 2022 (21/9-1/10/2022), το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Αυστραλία. Αναλυτικά, το Βελιγράδι θα φιλοξενήσει δύο προκριματικά τουρνουά και από ένα η Οσάκα της Ιαπωνίας και η Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Μέσω των τεσσάρων προκριματικών τουρνουά, τα οποία θα διοργανωθούν από τις 10 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022, θα προκύψουν οι 12 ομάδες που θα συμπληρώσουν την τελική φάση

Σε αυτά τα τουρνουά θα λάβουν μέρος συνολικά 16 ομάδες από Ευρώπη (6), Αμερική (4), Αφρική (2) και Ασία/Ωκεανία (4), όχι όμως και η Ελλάδα, η οποία δεν κατόρθωσε να πλασαριστεί στις έξι προνομιούχες ομάδες στο περσινό EuroBasket. Στην τελική φάση θα προκριθούν οι τρεις πρώτες χώρες από κάθε όμιλο.

Αναλυτικά οι χώρες που θα συμμετάσχουν:

  • ΑΦΡΙΚΗ: Μάλι και Νιγηρία
  • ΑΜΕΡΙΚΗ: Βραζιλία, Καναδάς, Πουέρτο Ρίκο και ΗΠΑ
  • ΑΣΙΑ/ΩΚΕΑΝΙΑ: Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα
  • ΕΥΡΩΠΗ: Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία

Η διοργανώτρια της τελικής φάσης (Αυστραλία) και η κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΗΠΑ) θα πάρουν μέρος στα προκριματικά, αν και έχουν εξασφαλισμένη θέση στην τελική φάση.

Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου (12:30) και θα μεταδοθεί από το κανάλι της FIBA στο YouTube.