Τις βάσεις της νέας του αυτοκρατορίας, φαίνεται να έχει (ήδη) στήσει γερά ο Παναθηναϊκός. Η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, από τα κορίτσια της Γιασεμή Σαμαντούρα, είναι μόνο η αρχή. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το γεγονός πως οι “πράσινες” έχουν κάνει πραγματικότητα, αυτό, που οι περισσότερες ομάδες ανά τον κόσμο (και σε όλα τα αθλήματα, όχι μόνο στο μπάσκετ) προσπαθούν να πετύχουν: Τον “μαγικό” συνδυασμό της εμπειρίας και της νιότης.

Ναι, ο φετινός Παναθηναϊκός, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Αν ρίξει κανείς μια προσεχτική ματιά στο ρόστερ θα διαπιστώσει πως μόλις πέντε παίκτριες είναι άνω των 27 ετών, έξι βρίσκονται ανάμεσα στα 20 με 25 τους χρόνια και ακόμη πέντε είναι μεταξύ 17 και 19 ετών.

Η απόλυτη ισορροπία, με τον ηλικιακό μέσο όρο της ομάδας να είναι πολύ χαμηλός και νεανικός, αλλά να συνυπάρχει και η απαραίτητη εμπειρία.

Εξάλλου, η επένδυση στο μέλλον, είναι εκείνο το στοιχείο που δημιουργεί τις μεγάλες ομάδες, και τις αυτοκρατορίες, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες, που τα μπάτζετ είναι περιορισμένα. Και οι μεγάλες ομάδες, έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό τη διάρκεια. Το “στρατόπεδο” των “πράσινων” μοιάζει, όχι μόνο να το έχει καταλάβει, αλλά και να έχει θέσει το σχέδιό του σε άμεση εφαρμογή.

Στο νεανικό κράμα του “τρυφιλλιού“, οι πολύπειρες Τούλα Καλέντζου, Αριστέα Μαγκλάρα και Νταϊάνα Ντέλβα, κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην επιτυχημένη φετινή σεζόν, αλλά κυρίως, κατάφεραν να δώσουν τα “φώτα” τους, να μεταφέρουν την εμπειρίας τους και να συμβουλέψουν τις υπόλοιπες, εξίσου ταλαντούχες, αλλά μικρότερες σε ηλικία αθλήτριες.

Η επιστροφή στην κορυφή της Α1, μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια, εξάλλου, μπορεί να σηματοδοτήσει τη νέα σελίδα του γυναικείου μπάσκετ, με τον Παναθηναϊκό να χρήζεται διάδοχος των επιτυχιών του Αθηναϊκού, χαρίζοντας μεγάλες χαρές στον κόσμο του μπάσκετ και στους φιλάθλους.