Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος. Βρισκόμαστε ήδη δηλαδή στο δεύτερο μισό. Ήδη έχουν εξαχθεί ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αγωνιστική και βαθμολογική κατάσταση όλων των ομάδων. Από τον πρώτο μέχρι το τελευταίο. Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι των όσων έχουμε δει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών.

Οι δύο «φευγάτοι»

Αναμφίβολα, οι δύο αιώνιοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ξεχωρίσει με τα όσα έχουμε δει. Οι γυναίκες των δύο ομάδων παρουσίασαν μια σταθερή εικόνα καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Οι μεν Πράσινες ηττήθηκαν στο ματς του πρωταθλήματος και οι δε Κόκκινες ηττήθηκαν πρόσφατα στο δραματικό προημιτελικό του κυπέλλου. Οι δεύτερες όμως παραμένουν αήττητες με ρεκόρ 11-0 και ο Παναθηναϊκός έχει 10 νίκες και μία μόλις ήττα.

Η κορυφή και η κατάκτηση του τίτλου θα κριθεί μεταξύ τους όπως όλα δείχνουν οπότε οι μεταξύ τους μονομαχίες αναμένονται δραματικές.   

Οι ομάδες με τα περισσότερα ups and downs

Ένα σκαλί πιο κάτω βρίσκονται οι Εσπερίδες Καλλιθέας, η Νίκη Λευκάδας, η Ελευθερία Μοσχάτου και ο ΠΑΟΚ. Παρά το γεγονός πως όλες οι προαναφερθείσες ομάδες είχαν καλό ξεκίνημα στις πρώτες αγωνιστικές εντούτοις προϊόντος του χρόνου παρουσίασαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους με αποτέλεσμα να χάσουν βαθμολογικό έδαφος αναφορικά με την κορυφή.

Πρωτέας Βούλας, Εύνικος, ΟΑ Χανίων: Μια κατηγορία μόνη τους

Ίσως να μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως τις πιο αδικημένες του φετινού πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών. Και αυτό γιατί έχουν χάσει αρκετά ματς στις λεπτομέρειες. Στη πρώτη αγωνιστική οι γυναίκες του Πρωτέα έχασαν στο τρίποντο από τον ΠΑΟΚ (78-75). Τη Πέμπτη αγωνιστική τα Χανιά έχασαν στα τελευταία λεπτά από τις Εσπερίδες (65-59), ενώ ο Εύνικος ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ την 6η αγωνιστική με 80-72 εξαιτίας της κακής εικόνας του στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Η υπόθεση της παραμονής

Θεωρητικά αν δούμε τη βαθμολογία, ορισμένες από τις παραπάνω ομάδες ενδεχομένως να ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Ωστόσο, με βάση τη πορεία του πρώτου γύρου πάντα οι ΠΑΣ Γιάννινα, Παναθλητικός και Δάφνη είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για τη παραμονή. Βέβαια, οι γυναίκες του ΠΑΣ ίσως να αδικούνται από την βαθμολογική τους θέση καθώς έχουν χάσει αρκετές αναμετρήσεις στα τελευταία λεπτά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ (84-90) και με Ελευθερία Μοσχάτου (68-73) ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έχει πάρει και ευρείες νίκες με χαρακτηριστική αυτή με τον ΟΑ Χανίων εκτός έδρας (55-86).

Οι πρωταγωνίστριες του πρώτου γύρου

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες σκόρερ δεν προέρχονται από τις ομάδες που θεωρητικά είναι φαβορί για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η Higgins δεδομένα κάνει εξαιρετική χρονιά ως ώρας και με 234 πόντους βρίσκεται στη πρώτη θέση των σκόρερ και δεδομένα αποτελεί τη βασική πρωταγωνίστρια για τις Εσπερίδες Καλλιθέας. Πέντε πόντους λιγότερους μετράει η Gilday η οποία έχει οδηγήσει αρκετές φορές τον Πρωτέα Βούλας σε μεγάλες νίκες. Τη πεντάδα αυτής της κατηγορίας συμπληρώνουν οι Johnson, Robinson και Calloway.

Αναλυτικά η πεντάδα των σκόρερ και οι ομάδες τους

  1. Valerie Higgins-234 πόντοι (Εσπερίδες Καλλιθέας)
  2. Nikolette Gilday-229 πόντοι (Πρωτέας Βούλας)
  3. Sierra Johnson-220 πόντοι (ΟΑ Χανίων)
  4. Keondria Calloway- 209 πόντοι (Ελευθερία Μοσχάτου)
  5. Taya Robinson-206 πόντοι (Παναθλητικός)

Τι περιμένουμε να δούμε

Αναμφίβολα, πρόκειται μέχρι ώρας για ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Οι δύο αιώνιοι θα μονομαχήσουν για το τίτλο μέχρι και το τέλος. Δεδομένα όμως οι υπόλοιπες ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Ακόμη και αυτές που φαινομενικά υστερούν βαθμολογικά έχουν τη δυνατότητα στο δεύτερο γύρο να κάνουν το step up αφού ο πρώτος γύρος μας έχει δείξει πως οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε.