Δυστυχώς, η αναλογία εσόδων και εξόδων ενδέχεται να είναι ο πιο ισχυρός αντίπαλος που συναντούν οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών, με τα πολλαπλά χρήματα που οφείλουν να δαπανήσουν αφενός για τη συντήρηση των ρόστερ – προπονητικών επιτελείων όλων των τμημάτων αλλά και για τη μετακίνησή τους ανά τη χώρα πολλάκις να οδηγεί σε ένα τέλμα που δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί πάρα το μεράκι, την αγάπη και τη νοιάξη που αναπλάθεται διαρκώς στα περισσότερα σωματεία της χώρας.

Ειδικότερα δε οι σύλλογοι της επαρχίας και των νησιών έχουν φυσικά να κάνουν με μεγαλύτερα προβλήματα επί καθημερινής βάσης, καθότι τόσο η προβολή όσο και οι επιλογές δυναμικής χορηγίας εκτός από πιστής σπανίζουν.

Έτσι, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς αναγκάζονται από ένα σημείο και μετά να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους -ένα γεγονός που έχει παρατηρηθεί έντεκα φορές κατά τη φετινή σεζόν από το καλοκαίρι μέχρι και το πέρας σχεδόν του πρώτου μήνα του 2023.

Συγκεκριμένα, στο ανδρικό επίπεδο έχουν παρατηρηθεί τρεις αποχωρήσεις ομάδων από τον Οκτώβριο (όταν δηλαδή εκκίνησε το πρωτάθλημα και επίσημα) ενώ ακόμα πέντε είχαν αποχαιρετήσει το εθνικό επίπεδο ήδη από το καλοκαίρι. Από την άλλη μεριά, στον κόσμο των γυναικών δύο σύλλογοι έχουν αποχωρήσει από την έναρξη της σεζόν ενώ αν προσθέσει κανείς και την ΑΕ Σαντορίνης, που είχε πάρει την απόφαση να επιστρέψει στα τοπικά πρωταθλήματα, τότε ο αριθμός των “αντίο” ανεβαίνει απότομα στο 3.

Τέλος, και όσον αφορά τα πιο επί μέρους στοιχεία, οι 10 από τις 11 ομάδες που έχουν αποχωρήσει από τα πρωταθλήματα των Β Εθνικής, Γ Εθνικής και Α2 Γυναικών φέτος είναι της επαρχίας -με μοναδική εξαίρεση το γυναικείο τμήμα του Φοίνικα Πειραιά-, ενώ 2 είναι νησιωτικές.

 

Αναλυτικά οι ομάδες που έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής από τις εθνικές κατηγορίες (αποχώρηση από το καλοκαίρι *)

Elite League

 

Β’ Εθνική

  1. ΑΓΣ Ιωαννίνων

 

Γ’ Εθνική

  1. Νίκαια 2012
  2. Διγενής Λακκώματος
  3. Σφήκα Αμαλιάδας *
  4. ΒΑΟΛ *
  5. Αριστοτέλης Φλώρινας *
  6. ΑΟΚ Βέροιας *
  7. Αετοί Βέροιας *

 

Α1 Γυναικών

 

Α2 Γυναικών

  1. Φοίνικας Πειραιά
  2. ΓΣΚ Λασσάνης
  3. ΑΕ Σαντορίνης *