Μια άκρως επιτυχημένη χρονιά για εκείνη αλλά και για την ομάδα της τον Ηρακλή. Πριν δύο μήνες η Ευαγγελία Τσουμπερλή ή αλλιώς Βάγγω όπως χαρακτηριστικά της αρέσει να την φωνάζουν πανηγύρισε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης την άνοδο στην Α1 Γυναικών σε ένα συναρπαστικό τελικό κόντρα στον Άρη.

Η ίδια λοιπόν μίλησε στο basketblog.gr για τη πορεία της φετινής ομάδας, τις δυσκολίες μέσα στη σεζόν, τη δική της διαδρομή στο άθλημα αλλά και για το αν το γυναικείο μπάσκετ έχει φτάσει στα επιθυμητά σημεία ανάπτυξης.

Μια χρονιά που αναμφίβολα ολοκληρώθηκε με το καλύτερο τρόπο για εσένα και την ομάδα σου. Νίκη στο τελικό απέναντι στον Άρη και άνοδος στην μεγάλη κατηγορία. Τι έχεις να θυμάσαι από αυτή τη σεζόν;

-Όπως είπατε κι εσείς αναμφίβολα αυτή η χρονιά τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο. Η αλήθεια είναι πως έχουμε να θυμόμαστε πάρα πολλές στιγμές με ανάμεικτα συναισθήματα. Στιγμές είτε χαράς είτε λύπης. Σίγουρα όμως η στιγμή που θα θυμόμαστε για πάντα είναι όταν σηκώσαμε την κούπα με κατάμεστες εξέδρες, συναίσθημα που προκαλεί δέος.

Ποιο ήταν το σημείο εκείνο μέσα στη χρονιά που εσύ ως αρχηγός και οι συμπαίκτριες σου είπατε ή αισθανθήκατε ότι μπορείτε να διεκδικήσετε το κάτι παραπάνω;

-Το σημείο εκείνο μέσα στην χρονιά το οποίο μας έκανε να πιστέψουμε περισσότερο στους εαυτούς μας η καθεμία ξεχωριστά και παράλληλα όλες μαζί ήταν όταν γυρίσαμε την σειρά με την Πυλαία από το 2-0 στο 2-3. Μετά από εκείνη την στιγμή ήμασταν σίγουρες ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο και ας μην μας πίστευε κανείς.

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις παθιασμένους φιλάθλους να έρχονται να στηρίζουν τον γυναικείο αθλητισμό

Μίλησε μας λίγο για τον κόσμο του Ηρακλή που σε ουκ ολίγες αναμετρήσεις μέσα στη σεζόν έχει αποτελέσει τον έκτο παίκτη της ομάδας.

-Τα λόγια είναι περιττά για τον κόσμο του Ηρακλή. Πραγματικά μέσα απ την καρδιά μας τους ευχαριστούμε τον καθένα ξεχωριστά που μας βοήθησε και ήταν δίπλα μας σε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Επίσης είναι πολύ όμορφο να βλέπεις παθιασμένους φιλάθλους να έρχονται να στηρίζουν τον γυναικείο αθλητισμό γιατί δυστυχώς είναι πολύ υποβαθμισμένος στη χώρα μας.

Ως αρχηγός της ομάδας φέτος ποιος ήταν ο ρόλος σου όχι μόνο εντός αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου;

-Αρχικά δεν μου αρέσει η έννοια αρχηγός. Όλες μαζί είμαστε χωρίς να υπάρχουν ρολόι ιεραρχίας. Σίγουρα προσπαθούσα με τον καλύτερο τρόπο να εμψυχώσω μέσα στο παρκέ την καθεμιά όπως κ αυτές εμένα. Όσον αφορά το έξω απλά κανονίζαμε και πηγαίναμε για τσίπουρα και ρετσίνες, αυτό νομίζω αρκεί. (Χαχαχαχα)

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, ποιοι είναι οι στόχοι της επόμενης χρονιάς στη πρώτη πλέον κατηγορία της χώρας;

-Ο στόχος είναι ο Ηρακλής να παίζει εκεί που του αξίζει, στην Α1. Είναι μια ιστορική ομάδα με βαριά φανέλα. Όλα τα άλλα έρχονται. Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα θα δουλέψουμε σκληρά και ελπίζω οι κόποι μας να ανταμειφθούν.

Το μονοπάτι είναι πολύ μεγάλο έτσι ώστε το γυναικείο μπάσκετ να έχει την αναγνώριση που του αξίζει

Που θεωρείς ότι βρίσκεται το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα; Βλέπεις εξέλιξη και βήματα στην αναγνώριση του ή όχι;

-Αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει βήματα βελτίωσης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με πριν από 20 ή 30 χρόνια. Δυστυχώς όμως είναι πολύ μικρά και το μονοπάτι πολύ μεγάλο έτσι ώστε το γυναικείο μπάσκετ να έχει την αναγνώριση που του αξίζει, τόσο σε προσέλευση όσο και οικονομικά, είτε σε σύγκριση με το εξωτερικό, το ανδρικό μπάσκετ είτε άλλα γυναικεία, όπως το βόλεϊ. Είναι ένας ακόμα αγώνας που δίνουμε διαρκώς, πέρα από αυτόν στο παρκέ, γιατί κακά τα ψέματα, ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία με πολλά στεγανά. Το είδαμε άλλωστε και από το τρόπο που ψηφίζει ο κόσμος.

Ας σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ποια είναι η σταδιοδρομία της Ευαγγελίας Τσουμπερλή. Ποια η πορεία της μέχρι να φτάσει στη φετινή χρονιά ως αρχηγός του Ηρακλή;

-Η σταδιοδρομία μου άρχισε από το ΕΟΣ Σταυρούπολης. Μια ομάδα που θα έχω πάντα στην καρδιά μου γιατί θέλω να θυμάμαι από που άρχισα. Τώρα βέβαια παίζω εδώ και 10 χρόνια στην ομάδα που αγαπάω όσο τίποτα και θα έδινα τα πάντα για αυτήν. Πάνω σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Λίνα Τραμουντάνη (πρόεδρο κ μαμά του Ηρακλή) για οσο έχει κάνει για μένα όλα αυτά τα χρονιά αλλά και για την στήριξη της προς την ομάδα, που χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

Εκτός παρκέ μου αρέσει να ζω την κάθε μέρα

Ποια είναι η Ευαγγελία Τσουμπερλή εκτός παρκέ;

-Θα προτιμούσα αυτή την ερώτηση για το ποια είναι η Ευαγγελία ή αλλιώς Βάγγω να γίνει στους ανθρώπους που με ξέρουν γιατί δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Σίγουρα μου αρέσει να κάνω τους άλλους να γελούν και εντός κ εκτός γηπέδου (το αγαπημένο μου). Με γεμίζει όταν είμαι δίπλα στους ανθρώπους μου, στις χαρές αλλά κυρίως στις λύπες, όταν χρειάζονται στήριξη. Είναι όμορφο να μπορείς να αισθανθείς τους άλλους πράγμα το οποίο κάνω.

Τώρα εκτός παρκέ μου αρέσει να ζω την κάθε μέρα. Ζούμε σε μια εποχή που πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί αύριο. Η ζωή είναι μικρή. Για αυτό προσπαθώ να το ζήσω όχι και τόσο ως αθλήτρια χαχαχα! Τέλος θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες τις συμπαίκτριες μου αλλά και στις οικογένειες μας, γιατί όλο αυτό που κάναμε φέτος το καταφέραμε όλοι μαζί.

Μην ξεχνάτε να ζείτε και να αγαπάτε το πιο όμορφο άθλημα: Το μπάσκετ.