Στην απόφαση να μη δώσει το δικαίωμα μάχης για την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών στις χώρες εκείνες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση των ομίλων 6 και 9 η FIBA -σε μια κίνηση που ενδέχεται να επηρεάσει και τη χώρα μας ανάλογα με την πορεία της στο δικό της όμιλο, τον 7ο.

Ουσιαστικά, η Παγκόσμια Ομοσπονδία πήρε την εν λόγω απόφαση για αυτούς τους ομίλους καθότι η τιμωρία των Ρωσίας και Λευκορωσίας αφήνει μόλις τρεις από τις τέσσερις ομάδες των εκάστοτε γκρουπ, από τις οποίες μονάχα εκείνη που θα καταλάβει την πρώτη θέση θα έχει το δικαίωμα πρόκρισης στην τελική φάση του θεσμού. Θυμίζουμε πως σε αυτά τα γκρουπ βρίσκονται από τη μια μεριά οι Δανία, Μαυροβούνιο και Αυστρία και από την άλλη οι Ολλανδία, Τσεχία και Ιρλανδία.

Έτσι, πλέον εκεί θα βρεθούν οι πρώτες τη τάξει ομάδες και των 10 ομίλων αλλά και οι 4 από τους 8 (αντί για 10) δευτεραθλητές -συνολικά δηλαδή 14 ομάδες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, εκείνη είναι αυτήν τη στιγμή πρώτη στον 7ο όμιλο μετρώντας πριν το επόμενο παράθυρο 2 νίκες σε ισάριθμα ματς. Αν ωστόσο, δεν καταφέρει να τερματίσει στην κορυφή της κατάταξης θα έχει δύο λιγότερους πιθανούς αντιπάλους στη μάχη για την κατάληψη των πρώτων τεσσάρων θέσεων στη λίστα των δευτεραθλητών για να κοντράρει εν όψει της δεύτερης αυτής ευκαιρίας πρόκρισης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το συμβούλιο της FIBA Europe συνεδρίασε και ένα από τα θέμα τα οποία συζητήθηκαν ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2023 Γυναικών, όπου υπήρξε μία αλλαγή που αφορά κυρίως τους ομίλους F και I.

Οι δύο συγκεκριμένοι όμιλοι έχουν μείνει με τρεις ομάδες μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και την πρόκριση στην τελική φάση θα πάρουν μόνο οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση τους στα προκριματικά. Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από τις πρώτες ομάδες αλλά και τις 4 καλύτερες δεύτερες των υπόλοιπων οκτώ γκρουπ.

Κάτι που σημαίνει ότι από τους 10 προκριματικούς ομίλους, όλες οι ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση θα πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση, και οι 4 καλύτερες δεύτερες των υπόλοιπων ομίλων πλην του F και του I, οι δεύτεροι του οποίου δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως ρεκόρ.