Το σημερινό Draft του WNBA είχε και ελληνικό χρώμα. Του το έδωσε η Ιvana Raca. Η 21χρονη (1,90μ.) παίκτρια που επιλέχθηκε σήμερα (16/4) στο Νο 28 του Draft του WNBA από τις Los Angeles Sparks, έχει μεγάλη σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Raca είναι από την Σερβία. Γεννήθηκε όμως, και έπαιξε μπάσκετ στην Κύπρο, ενώ πέρασε και από την Ελλάδα και τον Πρωτέα Βούλας.

Το μήλο κάτω απ’ την μηλιά

Η Ivana Racca γεννήθηκε στις 10/9/1999 στην Λάρνακα της Κύπρου. Με το μπάσκετ δεν ασχολήθηκε τυχαία. Το είχε στο… αίμα και το DNA της. Ο πατέρας της Dragan Raca έπαιξε μπάσκετ και στην Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια, καθώς αγωνίστηκε στις ΕΘΑ Εγκωμής, ΑΕΚ Λάρνακας, Αρης Λεμεσού, Κεραυνός, Αχιλλέας Καϊμακλίου, ΑΕ Λεμεσού.

Ο πατέρας της πέρασε και από Ηρακλή και Ολυμπιάδα Πατρών

Όταν ο Dragan Raca σταμάτησε το μπάσκετ, έγινε προπονητής, πέρασε από πολλές κυπριακές ομάδες (ΑΕ Λεμεσού, ΑΠΟΕΛ) ήταν στην Εθνική Κύπρου (2004-05), ενώ εργάστηκε ως προπονητής και στην Ελλάδα σε Ηρακλή (2005-06)  και Ολυμπιάδα Πατρών (2008).

Η μητέρας της Branka Raca έπαιξε κι αυτή μπάσκετ σε Κύπρο και ήταν και προπονήτρια σε ομάδες του μαρτυρικού νησιού.

Η Ivana Raca ξεκίνησε το μπασκετ στην Κύπρο. Έπαιξε αρχικά στην ΑΕ Λεμεσού και μετά ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε στα «μικρά τμήματα» του Πρωτέα Βούλας (2011-12), ενώ στη συνέχεια πέρασε και από τον ΠΑΟΚ (2012-2015) και στην συνέχεια επέστρεψε στον Πρωτέα Βούλας (2015-17).

Από εκεί πήγε στις ΗΠΑ και φοιτούσε ως τώρα στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.

Έπαιξε και στην Εθνική U16 της Κύπρου, αλλά τελικά επέλεξε να παίξει στις Εθνικές της πατρίδας της, της Σερβίας.

 

H IVANA RACA EN ΔΡΑΣΕΙ