Οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν σπουδαίο παρόν και μέλλον όσο υπάρχει στην ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο οργανισμός της ομάδας του Μιλγουόκι τίμησε τον παίκτη που μαζί με έναν απίθανο sophomore ονόματι Λου Άλσιντορ, οδήγησαν τα «Ελαφιά» στο πρώτο και τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας. Το όνομα αυτού, Οσκαρ Ρόμπερτσον ή αλλιώς «Big O».

Ο Ρόμπερτσον γεννήθηκε σε μία πολύ φτωχή περιοχή στο Σάρλοτ του Τενεσί τον Νοέμβριο του 1938. Σε αντίθεση με άλλα παιδιά, που προτιμούσαν το μπέιζμπολ εκείνη τη εποχή, ο Όσκαρ προτίμησε το μπάσκετ για οικονομικούς λόγους καθώς η οικογένεια του δεν είχε τα χρήματα για να αγοράσει τον εξοπλισμό, που χρειαζόταν για το μπέιζμπολ.

Στο πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού του έμαθε να σουτάρει με την βοήθεια ενός καλαθιού για τα φρούτα χρησιμοποιώντας μπάλες τένις τυλιγμένες σε κουρέλια ώστε να πλησιάζει σε όγκο μία μπάλα μπάσκετ. Στην εφηβεία φοίτησε στο «Crispus Attucks High School» της Ιντιάνα, το οποίο ήταν σχολείο αποκλειστικά για παιδιά με αφρο-αμερικάνικες ρίζες καθώς τότε υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τον φυλετικό διαχωρισμό.

Το τεράστιο ταλέντο του «Big O» ξεχώρισε από την αρχή και κάτω από τις οδηγίες του προπονητή του, Ray Crowe. Ο μετέπειτα σταρ των Ρόγιαλς και των Μπακς πήρε δύο πολιτειακούς τίτλους όντας ο καλύτερος παίκτης μίας ομάδας που έκανε μόλις μία ήττα στα δύο χρόνια παρουσίας του εκεί(62-1).

Ο νεαρός Όσκαρ αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της πολιτείας της Ιντιάνα, όπου βρισκόταν το σχολείο που φοίτησε έχοντας μέσο όρο 24 πόντους. Στην συνέχεια, ο Ρόμπερτσον αγωνίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, Εκεί, ο νεαρός γκαρντ-φόργουορντ συνέχισε να εντυπωσιάζει με το all-around παιχνίδι του και το πολύ ξεχωριστό αγωνιστικό στυλ του.

Η κολεγιακή καριέρα του τελείωσε έχοντας πάρει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του κολεγιακού πρωταθλήματος, ενώ ήταν 3 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας της χώρας και το τίτλο του πρώτου σκόρερ(και αυτόν 3 φορές) καθώς αριθμούσε 33,8 πόντους ανά παιχνίδι.

Έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του 1960 μαζί με τον σπουδαίο Τζέρι Ουέστ μπήκε στο ντραφτ όπου λόγω.. απόστασης κατέληξε στους Σινσινάτι Ρόγιάλς.

Εκεί, ο «Big O» μεγαλούργησε όντας ο πρώτος παίκτης που τελειώνει μια σεζόν στο ΝΒΑ με μέσους όρους τριπλ-νταμπλ(30,8 πόντους, 11,4 ασίστ, 12,5 ριμπάουντ) μόλις στην 2η χρονιά του στο πρωτάθλημα. Στους Ρόγιαλς(μετέπειτα Κινγκς) έμεινε για 10 χρόνια έχοντας 6 παρουσίες στα playoff με το «ταβάνι» της ομάδας και η καλύτερη πορεία της να είναι μέχρι τους τελικούς της περιφέρειας το 1963.

Ο προπονητής των Σέλτικς της δεκαετίας του εξήντα, Ρεντ Αόυερμπαχ είχε πει για τον Ρόμπερτσον σε δηλώσεις μετά από κάποια χρόνια:«Με τρόμαζε. Ήταν απίστευτα καλός, πολύ μπροστά από την εποχή του. Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένος παίκτης από τον Όσκαρ».

Έχοντας κατακτήσει ότι ατομικό βραβείο υπήρχε στις 10 σεζόν που αγωνίστηκε στους Ρόγιαλς και έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων, ο Ρόμπερτσον ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα καθώς ήταν το μόνο που έλειπε από την συλλογή του. Τα προβλήματα με τον Bob Cousy που εκτελούσε χρέη προπονητή από το 1969 και μετά έφερε την ρήξη καθώς οι Ρόγιαλς έχασαν το «τρένο» της postseason δύο συνεχόμενα χρόνια.

Έτσι, στα 31 του χρόνια ο «Big O» έφυγε με ανταλλαγή για τους Μιλγουόκι Μπακς στους οποίους αγωνιζόταν ο νεαρός και απίστευτα ταλαντούχος σέντερ Λου Άλσιντορ, γνωστός σε όλους μας μετέπειτα ως Καρίμ-Αμπντουλ Τζαμπάρ. Τα «Ελάφια» τελειώσαν την σεζόν με 66 νίκες και τερμάτισαν πρώτοι σε όλο το NBA με την ομάδα να στηρίζετε στο low-post παιχνίδι του Τζαμπάρ και στην τρομερή ικανότητα στην δημιουργία του Ρόμπερτσον (8,2 ασίστ).

Στα playoff το Μιλγουόκι γνώρισε μόλις 2 ήττες σε 14 παιχνίδια και «σκούπισε» με 4-0 τους Μπούλετς(νυν Ουίζαρντς)στους τελικούς. Έτσι, με τον Τζαμπάρ MVP των τελικών(μόλις στην 2η σεζόν στην λίγκα) και τον «Big O» ηγέτη της περιφερειακής γραμμής, τα «Ελάφια» κατέκτησαν το πρώτο και τελευταίο πρωτάθλημα τους.

Χθες τα ξημερώματα, η ομάδα, που βλέπει πλέον τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ηγείται της προσπάθειας της για τον 2ο τίτλο στην ιστορία τους, τίμησε τον 80χρονο πλέον Όσκαρ Ρόμπερτσον. Ο«Big O» σήκωσε στον «ουρανό» του «Fiserv Forum» το τρόπαιο που είχε δοθεί στην ομάδα την σεζόν 1970-1971, μετά την 4η νίκη των Μπακς στην Βαλτιμόρη με 106-118.

Πλέον, οι Μπακς έχουν βάσιμες ελπίδες να βρεθούν στους τελικούς του NBA στηριζόμενοι πάλι σε ένα σταρ που αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τον μπασκετικό κόσμο και πιθανότατα βρίσκετε μπροστά από την εποχή του όσον αφορά τον τρόπο που αγωνίζεται

Όπως και να έχει, τα «Ελάφια» ευελπιστούν, είτε φέτος είτε τα επόμενα χρόνια, ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του θα σηκώσουν στις πλάτες τους την μικρή και ήσυχη κοινωνία του Μιλγουόκι, όπως έκαναν παλιότερα οι Ρόμπερτσον και Τζαμπαρ.

 

 

 

*πηγές:

http://www.myblackhistory.net/Oscar_Robertson.htm 

http://www.hoophall.com/hall-of-famers/oscar-robertson/ 

https://www.britannica.com/biography/Oscar-Robertson 

https://www.nba.com/history/legends/profiles/oscar-robertson