Η είδηση του θανάτου του χαρισματικού σκόρερ που γνωρίσαμε στην Basket League σκόρπισε θλίψη σε όσους τον γνώρισαν. Ηταν ένα παράξενο παιδί… Ή μάλλον ένα παιδί με περίεργες συνήθειες και άστατη ζωή αλλά λατρεύτηκε. Στην Ελλάδα έκανε φίλους. Και κυρίως ΔΕΝ έκανε εχθρούς.

Λίγες ημέρες πριν την θλιβερή είδηση, ο Αντονι Γκράντι είχε επικοινωνήσει με τον ατζέντη του στην Ελλάδα, Θάνο Κουκουράβα (ο οποίος μας βοήθησε με πολλές λεπτομέρειες από την ζωή του Αμερικανού γκαρντ). Του ζητούσε βίντεο, φωτογραφίες στοιχεία ώστε να ολοκληρώσει ένα ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε, για την ζωή του. Η τετραετής παραμονή του στην Γκάνα (θα μάθετε παρακάτω γιατί) άλλαξε τη ζωή του. Τον έβαλε σε μια νέα διαδικασία σκέψης από τη στιγμή που απέκτησε το δικαίωμα (κι αυτό θα το μάθετε παρακάτω) να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο Αντονι Γκράντι αγαπούσε υπερβολικά τη μητέρα του

Ο Γκράντι δεν γνώρισε πατέρα… Τους εγκατέλειψε όταν ο Αντονι ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό τον λόγο ταυτίστηκε με την μητέρα του. Ηταν ο σημαντικότερος άνθρωπος στην ζωή του… Και η τραγική ειρωνεία; Πέθανε ανήμερα των γενεθλίων της. Λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε αναρτήσει φωτογραφίες με την μητέρα του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ακόμα παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια του θανάτου του. Αρχικά ειπώθηκε ότι ο Γκράντι σκοτώθηκε από συγγενικό του πρόσωπο, στην διάρκεια συμπλοκής. Στον ατζέντη του, Θάνο Κουκουράβα έφτασε η είδηση κάπως διαφορετικά: Οτι όντως υπήρξε συμπλοκή αλλά όχι χτύπημα. Οτι ο θάνατος επήλθε συνεπεία καρδιακής ανακοπής.

Μια παράξενη προσωπικότητα

Ο Αντονι Γκράντι είχε μεγάλο θέμα με το αλκοόλ. Και ούτε το έκρυψε. Κι αυτός ήταν ο λόγος που ενώ είχε τεράστιο ταλέντο, τον προσπέρασαν στο ντραφτ του ΝΒΑ. Με το Νορθ Καρολάινα Στέιτ είχε κάνει μεγάλες χρονιές. Αν και ήταν ένας ρολίστας που ερχόταν από τον πάγκο, στην 4η σεζόν του ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας της ACC. Την ίδια χρονιά έγινε ο πρώτος παίκτης στην κατηγορία του NC State που ήταν πρώτος σε πόντους, ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα και εύστοχα τρίποντα. Κι επίσης ήταν μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας της ACC.

Ούτε που τον πρόσεξαν στο ντραφτ. Οι κακές του συνήθειες προβλημάτιζαν τις ομάδες του ΝΒΑ που δεν τον ακούμπησαν.

Μέχρι το 2005 περιπλανήθηκε αρκετά: Γερμανία, Κύπρος (ΑΠΟΕΛ), Σουηδία, Ισραήλ και Βενεζουέλα. Μέχρι να βρεθεί στην Αναπυξιακή Λίγκα του ΝΒΑ (Ροανόκε) και να κάνει την… έκρηξή του. Εγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει τουλάχιστον χίλιους πόντους σε μια σεζόν. Η ευκαιρία στο ΝΒΑ έφτασε με δύο δεκαήμερα συμβόλαια από τους Ατλάντα Χοκς… Η καριέρα του άρχισε να μπαίνει σε μια σειρά. Γι’ αυτό και αναβαθμίστηκε σε ένα καλό πρωτάθλημα όπως το Ιταλικό με την Τεράμο

Αντονι Γκράντι και Παπανικολόπουλος

Κοιτάξτε, τώρα, πως τα φέρνει η ζωή. Στην Τεράμο αγωνιζόταν ο Νίκος Παπανικολόπουλος. Και μετά το τέλος της σεζόν (2006-2007) ο Γκράντι προτάθηκε στον Πανελλήνιο. Ο τότε προπονητής της ομάδας, Γιώργος Καλαφατάκης επικοινώνησε με τον Παπανικολόπουλο. Για να μάθει πληροφορίες. Αυτά που άκουσε του έλυσαν κάθε απορία: Να τον πάρει με κλειστά μάτια, ήταν η συμβουλή του Παπανικολόπουλου.

Ο Γκράντι έγινε… ατραξιόν! Σπουδαίος σκόρερ, μεγάλος δημιουργός, τρομερός αμυντικός… Παραπονιόταν συνέχεια στον ατζέντη του ότι η στατιστική υπηρεσία του… έκλεβε ασίστ κι έβαζε περισσότερες σε άλλους παίκτες. Στον Πανελλήνιο τον λάτρεψαν έστω κι αν οι συνήθειές του δεν τον είχαν εγκαταλείψει. Και ξέρετε για ποιές συνήθειες μιλάμε.

Ξενύχτια και αλκοόλ… Εστω κι αν στο γήπεδο ήταν πρώτος! Εστω κι αν τα επιτεύγματά του ήταν τρομακτικά… Το ίδιο τρομακτική ήταν και η (άστατη) ζωή του.

Σκόραρε κάνοντας… σπόντα με το φως στην οροφή

Ο Γκράντι ήταν πολύ ανταγωνιστικός όχι μόνο στις επίσημες υποχρεώσεις αλλά και στις προπονήσεις. Κάποια στιγμή όρμησε και… άρπαξε στα αποδυτήρια τον Μαμαντού Εντζάι επειδή παραπονιόταν που δεν του έδιναν περισσότερες πάσες…

-Τι πάσα να σου δώσω; Δέκα φορές στην έδωσα κάτω από το καλάθι και την έχασες!!! Φρόντισε να ευστοχείς!

Λέγεται ότι μετά απ’ αυτό το περιστατικό κέρδισε τον απόλυτο σεβασμό στα αποδυτήρια του Πανελληνίου. Που τότε ήταν μέσα στις πέντε καλύτερες ομάδες της Basket League.

Αλλά εκεί που τους τρέλανε όλους ήταν κάθε φορά που τους έβαζε… στοίχημα.

-Βλέπετε τον προβολέα στην οροφή; Θα πετάξω τη μπάλα εκεί ψηλά, θα χτυπήσει τον προβολέα και μετά θα μπει στο καλάθι.

Και το πετύχαινε!!!

Ο Πανελλήνιος (με τον οποίο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Basket League) ήταν η μόνη ομάδα στην καριέρα του στην οποία αγωνίστηκε δύο χρόνια. Σε όλες τις άλλες ήταν μια σεζόν ή λιγότερο!!! Οχι λόγω χαρακτήρα, αλλά τρόπου ζωής. Τον λάτρευαν… Αλλά ηταν δύσκολο να ανεχτούν κάποια πράγματα.

Πόσους πόντους θέλεις στο δεύτερο ημίχρονο;

Ο ατζέντης του, Θάνος Κουκουράβας, θυμάται ένα τρομερό περιστατικό στην Λάρισα και στον αγώνα του Πανελληνίου με την Ολύμπια. Παραμονή του αγώνα, ο Γκράντι είχε ξενυχτήσει, είχε μεθύσει και είχε επιστρέψει ξημερώματα.  Στην κλειστή κοινωνία της Λάρισας, κυκλοφόρησαν τα μαντάτα γρήγορα. Στον αγώνα ο Γκράντι ήταν… απαράδεκτος στο πρώτο ημίχρονο. Ο Κουκουράβας, πριν αρχίσει το δεύτερο μέρος, κατέβηκε κοντά στο παρκέ.

-Το ξέρεις ότι έχεις κάνει ρεζίλι εμένα, την ομάδα σου και τον εαυτό σου;

Ο Γκράντι αρχικά σκοτείνιασε γιατί αισθάνθηκε ένοχος. Σήκωσε το κεφάλι του, χαμογέλασε και του είπε:

-Πόσους πόντους θέλεις να βάλω στο δεύτερο ημίχρονο;

-Εικοσιπέντε

Τόσους έβαλε…

Βρέθηκε στην Γκάνα γιατί έψαχνε πατρίδα!!!

Μετά τον Πανελλήνιο έπαιξε στην Ιταλία (Φεράρα), για λίγο στην Ελλάδα (πρώτα ΑΕΚ και μετά Καβάλα), στην Τουρκία, στο Ιράν, στο Ιράκ… Κάποια στιγμή βρέθηκε στην Γκάνα. Είχε μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν μπορούσε να επιστρέψει στις ΗΠΑ καθώς χρωστούσε χρήματα από την διατροφή που έδινε στην πρώην σύζυγό του.

Μάλιστα έψαχνε να βρει… πατρίδα καθώς του είχε αφαιρεθεί το αμερικάνικο διαβατήριο. Κι έτσι βρέθηκε στην Γκάνα. Δούλεψε σε επισκευές σκαφών ενώ έπαιξε και μπάσκετ. Κάποια στιγμή προσπάθησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ αλλά τα πράγματα ήταν δύσκολα: Πέρα από τις κατηγορίες για τα χρωστούμενα στην διατροφή, είχε και άλλες για οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ αλλά και απουσία από πέντε δίκες σε βάρος του. Εμεινε για δύο χρόνια στην φυλακή!

Οταν αποφυλακίστηκε, έμπλεξε ακόμα περισσότερο. Τον Ιούνιο του 2019 παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε μια ζητιάνα- τοξικομανή. Για το δυστύχημα δεν έφταιγε γιατί όντως το θύμα πετάχτηκε απότομα μπροστά του. Ομως ο Γκράντι σηκώθηκε κι έφυγε από τον τόπο του δυστυχήματος. Πέντε μέρες μετά παρουσιάστηκε μόνος του και ομολόγησε… Μόνο που όπως αποκαλύφθηκε, ούτε δίπλωμα είχε, ούτε ασφάλεια ενώ και οι πινακίδες του αυτοκινήτου δεν είχαν ισχύ περίπου ένα χρόνο.

Ο Αντονι Γκράντι και οι δαίμονές του

Οποιον συμπαίκτη του κι αν ρωτήσετε θα σας πει τα καλύτερα. Ολοι τον αγαπούσαν. Τον λάτρευαν. Ηταν ο καλύτερος στην παρέα. Ηταν ο καλύτερος στην ομάδα. Ηταν ένα μεγάλο παιδί… Που δεν ωρίμασε ποτέ. Και τελικά νικήθηκε από τους δαίμονές του.

Πηγή: Sportime.gr