Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι, λίγοι περίμεναν ότι ο Αξέλ Τουπάν θα εξελισσόταν σε ένα από τα βασικότερα «γρανάζια» της φετινής μηχανής του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος, όμως, πολύ σύντομα έχει κάνει άπαντες να… πίνουν κρασί στο όνομά του, δικαιώνοντας την επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ να τον κάνει κάτοικο Πειραιά. Πως αποδεικνύεται, λοιπόν, αυτή η χρησιμότητα του Τουπάν; Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όμως στην περίπτωση του 26χρονου φόργουορντ, οι αριθμοί λένε σχεδόν… όλη την αλήθεια!

Ο Τουπάν ήρθε στην Ελλάδα με την «ταμπέλα» του σκληροτράχηλου αμυντικού, που αντιμετώπιζε συχνά-πυκνά προβλήματα στην επίθεση λόγω του μέτριου σουτ του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, καταρρίπτεται στην περίοδο που βρίσκεται στο Λιμάνι, αφού κάνει πολύ καλές εμφανίσεις, όντας πολλές φορές καθοριστικός στην έκβαση ενός αγώνα με το μέρος του Ολυμπιακού. Φυσικά, ο Τουπάν δεν είναι το «πρώτο βιολί» στους Πειραιώτες, όμως ερχόμενος-συνήθως-από τον πάγκο, μπορεί να δώσει αρκετά πράγματα στην ομάδα του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος δεν φημιζόταν για το πόσο «Killer» είναι από τη γραμμή του τριπόντου, όμως, φέτος αποτελεί το μεγαλύτερό του όπλο. Για να γίνουμε πιο σαφείς, στην Basket League ο Τουπάν έχει επιχειρήσει 10 τρίποντα στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, έχοντας ευστοχήσει στα 4 από αυτά (40%). Στην Ευρωλίγκα, έχει κάνει 14 προσπάθειες για τρίποντο, ευστοχώντας στις 7 από αυτές (50%), ενώ στο Κύπελλο το ποσοστό παραμένει στο 50%, αφού ο φόργουορντ του Ολυμπιακού μετράει 4/8 προσπάθειες. Παράλληλα, ο 26χρονος είναι εξαιρετικός και μέσα από την γραμμή των τριών πόντων, μετρώντας 5/7 προσπάθειες στην Basket League, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 71,4%. Στην Ευρωλίγκα, το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 40%, με τον Γάλλο φόργουορντ να μετράει 2/5 προσπάθειες. Από την άλλη, στο Κύπελλο Ελλάδας το ποσοστό πέφτει λίγο ακόμα, στο 33,3%, αφού ο Τουπάν μετράει 1/3 προσπάθειες.

Για να τα συνοψίσουμε, το ποσοστό ευστοχίας του Τουπάν στα τρίποντα σε όλες τις διοργανώσεις φτάνει στο εξωπραγματικό 46,9% (15/32), ενώ στα σουτ μέσα από τη γραμμή του τριπόντου το ποσοστό ανέρχεται σε 53,3% (8/15). Συνολικά, ο Γάλλος σουτάρει με 50,1% εντός πεδιάς σε σύνολο έντεκα αγώνων, με το νούμερο να είναι πέρα από κάθε φαντασία. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τους αριθμούς, δεν εκβιάζει προσπάθειες, αφού παίρνει όσα σουτ πρέπει ανά αγώνα (1,3 δίποντα / 2,9 τρίποντα). Μάλιστα, αυτοί οι αριθμοί, δείχνουν και κάτι άλλο: ο Τουπάν πλέον προτιμάει να σουτάρει, από το να φτάνει μέχρι τη ρακέτα.

Καταλήγοντας, αυτό που συμπεραίνουμε είναι πως ο Μπλατ κατάφερε να απελευθερώσει το επιθετικό ταλέντο του Τουπάν, κερδίζοντας επιπλέον πράγματα από τον παίκτη του, εκτός από την εξαιρετική άμυνα που έπαιζε και συνεχίζει να παίζει. Φυσικά, εννοείται πως τα συγκεκριμένα ποσοστά ενδέχεται στη συνέχεια της χρονιάς να μην παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνουν καλύτερα ή και να μην αλλάξουν καθόλου, έχοντας μια σταθερή πορεία. Και σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός κερδίζει πολλά από τον Αξέλ Τουπάν, ο οποίος είναι σίγουρα ο… X-Factor των Πειραιωτών στην προσπάθειά τους για να κατακτήσουν την κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη.