Μετά από 35 χρόνια, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Ετορε Μεσίνα, επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό της Πράγας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-69. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς πραγματοποιεί συγκλονιστικά παιχνίδια τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό, οδηγεί με ασφάλεια την ομάδα του σε δύο νίκες και αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Το basketblog.gr επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002 κι έπειτα, συνεχίζοντας σήμερα με τη σεζόν 2005-2006 και το Φάιναλ Φορ στην Πράγα.

Ο αγώνας:

Η Μακάμπι, έχοντας και τη βοήθεια χιλιάδων οπαδών της, που είχαν κατακλύσει το γήπεδο, μπήκε καλύτερα στον αγώνα και με τον Μπαστόν να κυριαρχεί σε άμυνα κι επίθεση προηγήθηκε 7-0. Η είσοδος του Θοδωρή Παπαλουκά άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα κι η ΤΣΣΚΑ με τρίποντο του Λάνγκντον προηγήθηκε 12-11. Η ρώσικη ομάδα, μετά το κακό ξεκίνημα, ισορρόπησε τον αγώνα κι οι δύο αντίπαλοι έκλεισαν ισόπαλοι (18-18) το πρώτο δεκάλεπτο.

Όσο περνούσε η ώρα, η ΤΣΣΚΑ δυνάμωνε την άμυνά της και δεν άφηνε πλέον κανένα αμαρκάριστο σουτ για τη Μακάμπι, ενώ ο Θοδωρής Παπαλουκάς συνέχιζε να οργανώνει με… μαεστρία, δίνοντας εξαιρετικό ρυθμό στην ομάδα του, που είχε πλέον τον έλεγχο του αγώνα. Το αποτέλεσμα ήταν η ΤΣΣΚΑ να προηγηθεί με διψήφια διαφορά πόντων (35-25), χάρη σε ένα επιμέρους σερί 13-0.

Οι Σαρπ και Μπερστάιν με πέντε αναπάντητους πόντους έστειλαν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το ανοικτό 35-30. Η ΤΣΣΚΑ, με την εξαιρετική της άμυνα, ανάγκασε τη Μακάμπι τόσο σε πολλά λάθη (ήδη είχε 9 στο πρώτο ημίχρονο), όσο και σε αρκετά άστοχα σουτ (10/28).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η ΤΣΣΚΑ συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και τον Βάντερπουλ σε πολύ καλό βράδυ. Ο Αμερικανός με τρίποντο διαμόρφωσε το 42-31, το τρίτο του όμως προσωπικό φάουλ ανάγκασε τον Ετορε Μεσίνα να τον αντικαταστήσει. Η ΤΣΣΚΑ κόλλησε επιθετικά κι η Μακάμπι, με συνεχόμενα εύστοχα σουτ από τα 6,25μ, επέστρεψε στον αγώνα, μειώνοντας στον πόντο (49-48), σκορ με το οποίο έκλεισε κι η τρίτη περίοδος.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, το τρίποντο του Θοδωρή Παπαλουκά έδωσε αέρα 7 πόντων (55-48) για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά η Μακάμπι, απαντώντας με δικό της σερί 8-0 (συνεχόμενα τρίποντα των Σόλομον και Πάρκερ) μείωσε ξανά στο καλάθι. Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε καταιγισμό τρίποντων από τις δύο ομάδες, με τον Σόλομον να πετυχαίνει ακόμα ένα και να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του (58-56) μετά από πάρα πολύ ώρα, ενώ οι Λάνγκντον και Σμόντις απάντησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στις επόμενες φάσεις, διαμορφώνοντας το 62-58.

Η Μακάμπι με μία βολή του Μπαστόν μείωσε στους τρεις πόντους, ο Βάντερπουλ όμως με ένα πολύ καθοριστικό σουτ από μέση απόσταση, δυόμιση λεπτά πριν από τη λήξη του τελικού έκανε το 64-59. Στο τελευταίο λεπτό ο Χόλντεν έκανε με λέι απ το 71-66, με την Μακάμπι να μειώνει με τρίποντο του Άρνολντ σε 71-69, 15 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο Λάνγκντον όμως ήταν εύστοχος στις δύο βολές, αναγκάζοντας τους οπαδούς της ρώσικης ομάδας να ξεσπάσουν σε πανηγύρια.

Ο πολυτιμότερος:

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ, έχοντας στον τελικό 18 πόντους (3/4δ, 2/4τρ, 8/6β), 3 ριμπάουντ, 7 ασσίστ, 2 κλεψίματα και 6 κερδισμένα φάουλ σε 30 λεπτά συμμετοχής. Ο Έλληνας πραγματοποίησε πολύ μεγάλη εμφάνιση και στον ημιτελικό με 19 πόντους (7/9δ, 0/1τρ, 5/7β), 3 ριμπάουντ, 2 ασσίστ, 4 κλεψίματα και 6 κερδισμένα φάουλ σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Το κλειδί:

Ο Ντέιβιντ Βάντερπουλ ήταν ο παίκτης, που “στήριξε” τον Θοδωρή Παπαλουκά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο μοίρασμα του παιχνιδιού, στον έλεγχο του ρυθμού αλλά και στο σκοράρισμα. Ο Αμερικανός έκανε τα πάντα στο παρκέ, δίνοντας λύσεις τόσο στην άμυνα, παίζοντας εξαιρετική άμυνα στους Πάρκερ και Μπερστάιν, όσο και στην επίθεση, αποτελώντας μία σταθερή λύση από μέση απόσταση. Στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο κι όταν η Μακάμπι είχε επιστρέψει πια στο σκορ, από τα δικά του χέρια και του Παπαλουκά ξεκινούσαν και τέλειωναν όλες οι επιθέσεις της ρώσικης ομάδας.

Οι ημιτελικοί:

Για να φτάσει στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο η ΤΣΣΚΑ ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα του Μιχάλη Κακιούζη με 84-75, έχοντας σε εξαιρετική μέρα την τετράδα Παπαλουκά (19π), Σμόντις (17π), Χόλντεν (19π) και Λάνγκντον (13π). Η ομάδα του Μεσίνα βρισκόταν πίσω στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και χρειάστηκε ένα σερί 13-0 στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου για να περάσει μπροστά και να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού και μαζί την πολυπόθητη νίκη. Ο τότε αρχηγός της Εθνικής, Μιχάλης Κακιούζης, είχε 5 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 25 λεπτά συμμετοχής.

Στον άλλο ημιτελικό, στην επανάληψη του τελικού του 2005, η Μακάμπι Τελ Αβίβ επικράτησε εύκολα της Ταού Κεράμικα με 85-70. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον, με τους Μπαστόν (20π, 7ρ), Βούισιτς (16π, 8ρ, 7ας) και Πάρκερ (19π) σε τρομερή μέρα επιθετικά καθάρισε την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ημίχρονο, όταν και προηγήθηκε με 51-32. Ο Λούις Σκόλα, από την άλλη, ήταν εξαιρετικός με 17 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 ασσίστ και 9 κερδισμένα φάουλ, αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν αρκετή για την Ταού.

Μικρά μικρά:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας επιστρέφει σε τελικό Ευρωλίγκα μετά από 33 χρόνια. Επίσης, φτάνει στην κατάκτηση του τροπαίου μετά από 35 χρόνια και το πολύ μακρινό 1971!

-Τέταρτο συνεχόμενο Φάιναλ Φορ για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Θοδωρή Παπαλουκά. Πρώτη φορά για τη ρώσικη ομάδα στη σύγχρονη ιστορία της, που καταφέρνει να περάσει από τον ημιτελικό.

-Πολύ συγκινητική η εικόνα του Θοδωρή Παπαλουκά κατά τη διάρκεια της απονομής, όταν και πανηγύριζε έχοντας την ελληνική σημαία δεμένη στην πλάτη του.

Έλληνας άσσος πραγματοποιεί δύο από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, κάνοντας όσους τον είχαν αμφισβητήσει μέχρι εκείνο το διάστημα να χάσουν τη… μιλιά τους.

-Θα μείνει στην ιστορία η δήλωση του αντιπροέδρου της ΤΣΣΚΑ, Ντμίτρι Ιβάνοβ (τότε ήταν κι υπουργός Άμυνας της Ρωσίας) στον Θοδωρή Παπαλουκά: “Θα σου δώσω ένα τανκ για να το οδηγήσεις στην Κόκκινη Πλατεία”.

-Από εκείνη τη σεζόν, καθιερώνεται η φράση “κορυφαίος έκτος παίκτης της Ευρώπης” για τον Θοδωρή Παπαλουκά, επειδή ο Ετορε Μεσίνα τον έβαζε συνήθως ως αλλαγή μετά τα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα.

Μιχάλης Κακιούζης δεν θα καταφέρει για ακόμα μία φορά στην καριέρα του να φτάσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα προσπάθειες με Σιένα και ΑΕΚ.

-Εκτός από τον Θοδωρή Παπαλουκά, στον τελικό εκπροσώπησε την Ελλάδα κι ο Στέλιος Κουκουλεκίδης, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Ζαβλανό ήταν οι δύο Έλληνες διαιτητές, που σφύριξαν στο Φάιναλ Φορ.

Η πορεία:

Ίσως οι περισσότεροι να μην θυμούνται, ότι ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική ομάδα εκείνη τη χρονιά, που κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δύο φορές. Αυτό συνέβη στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, όταν οι “πράσινοι” κέρδισαν εντός κι εκτός έδρας. Σημαντικό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ρώσικη αρκούδα όλη τη σεζόν σημείωσε μόλις πέντε ήττες. Με τον Ετορε Μεσίνα, πλέον στον πάγκο της, και κύριο χαρακτηριστικό της την σκληρή άμυνα, η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από 35 χρόνια προσμονής.

Αναλυτικά η πορεία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

Πρώτη φάση:

ΤΣΣΚΑ – Σιένα 74-69
Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 92-82
ΤΣΣΚΑ – Μάλαγα 87-63
Ορτέζ – ΤΣΣΚΑ 55-69
ΤΣΣΚΑ – Ρεάλ Μαδρίτης 64-52
Ούλκερ – ΤΣΣΚΑ 49-82
ΤΣΣΚΑ – Παρτιζάν 89-58
Σιένα – ΤΣΣΚΑ 66-75
ΤΣΣΚΑ – Παναθηναϊκός 84-89
Μάλαγα – ΤΣΣΚΑ 77-72
ΤΣΣΚΑ – Ορτέζ 97-74
Ρεάλ Μαδρίτης – ΤΣΣΚΑ 71-80
ΤΣΣΚΑ – Ούλκερ 74-51
Παρτιζάν – ΤΣΣΚΑ 79-92

ΤOP-16:
Λιέτουβος Ρίτας – ΤΣΣΚΑ 48-66
ΤΣΣΚΑ – Ταού Κεράμικα 82-76
Μπάμπεργκ – ΤΣΣΚΑ 64-75
ΤΣΣΚΑ – Λιέτουβος Ρίτας 79-69
ΤΣΣΚΑ – Μπάμπεργκ 76-64
Ταού Κεράμικα – ΤΣΣΚΑ 70-63

Πλέι οφ:
ΤΣΣΚΑ – Εφές Πίλσεν 66-57
Εφές Πίλσεν – ΤΣΣΚΑ 71-75

Φάιναλ Φορ:
Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ 75-84
ΤΣΣΚΑ – Μακάμπι 73-69

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Διαιτητές: Γιούνγκεμπραντ – Κουκουλεκίδης – Μπελόσεβιτς
Τα δεκάλεπτα: 18-18, 35-30, 49-48, 73-69.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 18 (2), Πανοφ, Σμόντις 12 (3), Βάντερπουλ 16, Χόλντεν 6, Σαβρασένκο 10, Λάνγκντον 11 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ.
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκέρσον): Μπαστόν 6, Σαρπ 3 (1), Βούισιτς 4, Πάρκερ 10 (2), Σασον, Σόλομον 20 (4), Πένι 3 (1), Άρνολντ 14 (2).