Ιανουάριος – «Αιώνιος» μήνας… o Γιάννης στους κορυφαίους (Κώστας Μέγας)

Ο Ιανουάριος είχε έντονο το χρώμα του μπάσκετ, δύο αιώνια ντέρμπι, ημιτελικοί Κυπέλλου και άρωμα Ελλάδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δύσκολο να βάλεις σε σειρά τα γεγονότα που συνέβησαν αυτόν το μήνα, αλλά για να υπάρξει συμμετρία θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα και μετά θα “ταξιδέψουμε” προς Αμερική.

Στις 16 Ιανουαρίου έλαβε χώρα το πρώτο “αιώνιο” ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ στα πλαίσια του Κυπέλλου Ελλάδας, με τις δύο ομάδες να ρίχνονται στη μάχη για μία θέση στον τελικό. Οι “ερυθρόλευκοι” προέρχονται από 6 σερί νίκες κόντρα στον “αιώνιο” τους αντίπαλο και παίζουν στην έδρα τους, το “τριφύλλι” όμως τους χάλασε τα σχέδια και με τον Ρίβερς (27 πόντοι) στα “κόκκινα” κατάφεραν να πάρουν μία σπουδαία πρόκριση στον τελικό με τελικό σκορ 77-67 υπέρ της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ. Νωρίτερα την ίδια μέρα όμως είχαμε και το “κιτρινόμαυρο” ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Άρη, όπου θα κρινόταν και η πρώτη θέση του τελικού. Το παιχνίδι είχε όλα όσα έπρεπε με τα τελευταία δευτερόλεπτα να σε κάνουν να λατρεύεις το μπάσκετ ακόμη περισσότερο. Αρχικά ο Ούκιτς λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (75-76), ο Κάμινγκς ωστόσο ο οποίος αναδείχθηκε και ο MVP της αναμέτρησης είχε άλλη άποψη, με 8 δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη ο παίκτης του Άρη πήρε τη μπάλα στα χέρια του και ευστόχησε σε σουτ 2 πόντων στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό.

Είναι 30 Ιανουαρίου και όλα είναι έτοιμα στο ΟΑΚΑ για να ξεκινήσει το δεύτερο ντέρμπι του 2017 μεταξύ των “αιωνίων”, ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει το αίμα του πίσω για τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, ενώ ο Παναθηναϊκός θέλει να πετύχει νίκη ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης κόντρα στους “ερυθρόλευκους”. Οι “ερυθρόλευκοι” παρουσιάστηκαν με προβλήματα, με το “τριφύλλι” να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο και με τον Ριβερς (26 πόντοι) ακόμα “ζεστό” κατάφερε να πάρει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του κόντρα στον Ολυμπιακό μετά από πολλούς μήνες, επικρατώντας με σκορ 72-59.

Ο Ιανουάριος όμως ήταν και ο μήνας που έκανε την Ελλάδα να ακουστεί μπασκετικά σε όλο το κόσμο, ειδικότερα στην Αμερική και τον “μαγικό κόσμο” του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την είσοδο του νέου έτους, βάλθηκε να τρελάνει τους πάντες, με τον σούπερσταρ των Μιλγοιυόκι Μπακς, να ολοκληρώνει τέσσερα παιχνίδι με double-double κόντρα στους Θάντερ (3/1/17 26π., 10Ριμπ.), Νικς (5/1/17 27π., 13ριμπ.), Ρόκετς (19/1/17 32π., 11 ριμπ.) και Χιτ (22/1/17 24π., 10ριμπ.), ενώ ο άσος των “Ελαφιών” κατάφερε να πετύχει πάνω από 30 πόντους σε ακόμη δύο παιχνίδια, κόντρα σε Ατλάντα (15/1/17 33π.) και Ρόκετς (23/1/17 31π.). Η 20η Ιανουαρίου όμως δεν συγκρίνεται όσο τίποτα άλλο, όχι μόνο για τον “Greek Freak” αλλά και για μία ολόκληρη χώρα,  είναι η μέρα που η Ελλάδα θα είχε για πρώτη φορά εκπρόσωπο της στο All-Star game του ΝΒΑ, με τον Έλληνα παίκτη να επιλέγεται στην βασική 5αδα της Ανατολής, ενώ παράλληλα έγινε και ο νεότερος παίκτης (22 ετών) των Μπακς που επιλέχθηκε να αγωνιστεί μαζί με τους κορυφαίους, σπάζοντας το ρεκόρ του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (23 ετών).

Φεβρουάριος- Ο Γιάννης στους κορυφαίους (Άρης Γονιωτάκης)

Το πρώτο All Star Game του Γιάννη Αντετοκούνμπο! Κατά τη διάρκεια του NBA το θέαμα φτάνει και περισσεύει, όμως ο Φεβρουάριος είναι ο καλύτερος για τη κορυφαία λίγκα του πλανήτη, καθώς διεξάγεται το All Star Game. Έτσι λοιπόν στις 19 Φεβρουαρίου του 2017 διεξήχθη το 66o All Star Game στη Νέα Ορλεάνη. Το συγκεκριμένο event θα μείνει στην ιστορία για τη χώρα μας, καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλαβε μέρος και τα πήγε εξαιρετικά. O ‘’Greek Freak’’ συγκέντρωσε τόσους πολλούς ψήφους που ξεκίνησε βασικός για την ομάδα της Ανατολής. Ο Έλληνας φόργουορντ ήταν φανταστικός και ήταν ο καλύτερος για την ομάδα της Ανατολής, σημειώνοντας 30 πόντους έχοντας άψογα στατιστικά με 14/16 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα και κανένα λάθος. Μάλιστα σε περίπτωση που η Ανατολή κέρδιζε τον αγώνα, ο Γιάννης θα έβγαινε MVP, καθώς ήταν ο μόνος που προσπαθούσε να φανεί ανταγωνιστικός παίζοντας άμυνα στα ίσια, ενώ ήταν πρώτος σκόρερ για την ομάδα του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρόσφερε εξαιρετικό θέαμα, όμως το καλύτερο highlight του, είναι αναμφίβολα η φάση που τρέχει να καρφώσει στον αιφνιδιασμό και ο Στεφ Κάρι βλέποντας τον να έρχεται αποφάσισε να ξαπλώσει στο παρκέ. Το τίτλο του MVP κατέκτησε ο Άντονι Ντέιβις, οποίος κατάφερε να «σπάσει» το στοιχειωμένο ρεκόρ του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν από το All Star Game του 1962. Συγκεκριμένα τελείωσε το ματς με 52 πόντους και άφησε πίσω τους 42 πόντους του παλαίμαχου άσου των Λέικερς. Γι’ αυτόν τον λόγο πήρε τον τίτλο του MVP, με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ να ισοφαρίζει τους 41 πόντους του από το 2015. Για την ιστορία ο αγώνας έληξε με 192-182 υπέρ της Δύσης, όμως το σκορ λίγη σημασία έχει μπροστά στο θέαμα που παρουσίασαν οι παίκτες. Στους καθιερωμένους διαγωνισμούς καρφωμάτων και τριπόντων οι νικητές ήταν οι εξής: Στον διαγωνισμό καρφωμάτων κέρδισε ο Γκλεν Ρόμπινσον των Ιντιάνα Πέισερς, ο οποίος συγκέντρωσε 50 βαθμούς από τους κριτές, ενώ στα τρίποντα νικητής βγήκε ο Έρικ Γκόρντον επικρατώντας στο τελικό του Κάιρι Ίρβινγκ, σκοράροντας 21 πόντους έναντι 18 του ‘’Uncle Drew’’.

Μάρτιος: Ο μήνας του φορμαρίσματος και των ρεκόρ (Πέρης Ανδρουτσόπουλος)

Αυτόν τον μήνα αρχίζουν οι ομάδες και ανεβάζουν στροφές για να είναι έτοιμοι στους τελικούς των πρωταθλημάτων ή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ουσιαστικά ξεκινάνε οι ομάδες την αντίστροφη μέτρηση για τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν. Έτσι και ο κόσμος ανυπομονεί για τα μεγάλα ματς.

Βίοι εκ διαμέτρου αντίθετοι για “αιώνιους”. Στην Ευρωλίγκα οι ερυθρόλευκοι υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν είχαν πάρει σημαντικό προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δείξουν μια χαλαρότητα στα τελευταία παιχνίδια οι Πειραιώτες. Οι ήττες από Γαλατάσαραϊ (εντός) και Αναντολού Εφές (εκτός), έβαλαν σε κίνδυνο τους “ερυθρόλευκους”, αλλά ο Γιώργος Πρίντεζης με πεταχτάρι αλά Κωνσταντινούπολης έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα κλειδώνοντας την τρίτη θέση.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έκανε “αγώνα δρόμου” στις τελευταίες αγωνιστικές για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης που του έδινε πλεονέκτημα έδρας. Οι “πράσινοι” σημείωσαν τέσσερις συνεχόμενες νίκες με Ρεάλ Μαδρίτης (εντός), Αρμάνι Μιλάνο (εντός), Μπασκόνια (εκτός) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός). Με αυτές τις νίκες στις τελευταίες αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση κατέκτησε την τέταρτη θέση στη κανονική διάρκεια της  Ευρωλίγκας.

Εκτός των “αιώνων”, ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είχαν και οι άλλες ελληνικές ομάδες. Ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη καθώς έπαιζαν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Ωστόσο καμία ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στους 8 του Basketball Champions League. Ο Άρης στον επαναληπτικό της Γαλλίας στις 7/3, έχασε εύκολα με 81-67 από την Βιλερμπάν, πληρώνοντας το πολύ κακό 2ο και 3ο δεκάλεπτο. Την επόμενη μέρα ο ΠΑΟΚ έχασε με κάτω τα χέρια από την ομάδα που σήκωσε το τρόπαιο στο τέλος, την Τενερίφη με 80-54 και αποχαιρέτησε την διοργάνωση ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η ΑΕΚ που φάνηκε κατώτερη της Μονακό χάνοντας με 95-87.

Μπορεί τον συγκεκριμένο μήνα να μην κρίθηκε κανένας τίτλος αλλά το θέαμα στα γήπεδα μπάσκετ δεν σταμάτησε όπως και αρκετά ρεκόρ που σπάσανε. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Ρασελ Γουέστμπρουκ που ήταν έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ του Όσκαρ Ρόμπερτσον με τα 41 triple double σε μια σεζόν, κατάφερε σε μια μοναδική παράσταση κόντρα στους Μπλέιζερς να κάνει ρεκόρ καριέρας στους πόντους. Συγκεκριμένα στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Μπλέιζερς (8/3) ο σταρ των Οκλαχόμα πάρα την ήττα της ομάδας του (121-126), πέτυχε 58 πόντους οι οποίοι είναι οι περισσότεροι που έχει πετύχει στην καριέρα του σε ένα ματς. Σπουδαίο milestone για τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη που έπαιξε στο NBA, καθώς ο Ντιρκ Νοβίτσκι έγινε μόλις ο 6ος παίκτης στην ιστορία του NBA που ξεπέρασε το φράγμα των 30.000 πόντων, σε ένα παιχνίδι των Ντάλας κόντρα στους Λέικερς (8/3). Τέλος, ο Ντέβιν Μπούκερ σε ηλικία μόλις 20 χρονών έγραψε ιστορία στις 24 Μαρτίου σε αγώνα κόντρα στους Μπόστον Σελτικς. Ο γκαρντ των Φοίνιξ Σανς έκανε μυθική εμφάνιση σκοράροντας 70 πόντους (!), όντας ο εκτός παίκτης στην ιστορία του NBA που το καταφέρνει.

Απρίλιος – Ο μήνας των playoffs στην Ευρωλίγκα (Βαγγέλης Στεργιόπουλος)

Ο Απρίλιος ξεκίνησε με τις ελληνικές ομάδες να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στα πλέι-οφ της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα (90-86, 3η σερί ήττα του στη διοργάνωση), όμως είχε «κλειδώσει» ήδη την 3η θέση στη βαθμολογία και πήρε το πλεονέκτημα έδρας. Η νίκη του Παναθηναϊκού στο Ισραήλ απέναντι στην Μακάμπι (61-81) έδωσε στους «πράσινους» την 4η θέση-την τελευταία με πλεονέκτημα έδρας-σε ισοβαθμία με τους «ερυθρόλευκους» (που είχαν νικήσει και στις δύο αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό), αφού με αυτό το αποτέλεσμα οι «πράσινοι» δεν κινδύνευαν από καμία άλλη ομάδα.

Έτσι, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την πορεία τους στα πλέι-οφ, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει την Αναντολού Εφές και τον Παναθηναϊκό την Φενέρμπαχτσε. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν την πρώτη αναμέτρηση στο ΣΕΦ, έχασαν όμως την δεύτερη και την τρίτη, στον Πειραιά και στην Τουρκία αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, κατάφεραν να πάρουν το τέταρτο παιχνίδι και να ισοφαρίσουν σε 2-2 την σειρά, επιστρέφοντάς την στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, αν και έδειξε πως μπορούσε στα δύο πρώτα παιχνίδια στην έδρα του να κοντραριστεί με την τουρκική ομάδα, τα έχασε και τα δύο, με αποτέλεσμα να πάει στην Τουρκία για να προσπαθήσει να γυρίσει την σειρά. Δεν τα κατάφερε, αφού γνώρισε και τρίτη ήττα κι έτσι αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να παίρνει την… πολυσυζητημένη απόφαση να επιστρέψει η ομάδα με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση του «ισχυρού άνδρα» του «τριφυλλιού» να μην γυρίσει η ομάδα με αεροπλάνο, χλευάστηκε στην αρχή από πολλούς, όμως στο τέλος της σεζόν ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού απέδειξε πως ήξερε τι έκανε.

Παράλληλα, οι δύο ομάδες εντός των συνόρων τα πήγαιναν μια χαρά, βαδίζοντας χέρι-χέρι στη βαθμολογία μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου της Stoiximan.gr Basket League. Ωστόσο, συμμετείχαν από τα ημιτελικά και μετά στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες ομάδες να ρίχνονται στη μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στα ημιτελικά. Ο Άρης (απέναντι στον ΠΑΟΚ) και η ΑΕΚ (απέναντι στο Ρέθυμνο) ήταν οι δύο ομάδες που κατάφεραν να κάνουν το 1-0 στις σειρές τους, θέλοντας μία ακόμα νίκη για να φτάσουν στα ημιτελικά.

Μάιος – Ο μήνας των επιτυχιών (Μάριος Μπούλης)

Ο Μάιος δημοσιογραφικά είναι ένας δύσκολος μήνας μιας και βρισκόμαστε στο φινάλε όλων των διοργανώσεων, όμως αθλητικά ο μήνας αυτός είναι γεμάτος επιτυχίες και συναισθήματα. Το κορυφαίο μπασκετικό γεγονός εκείνου του μήνα δεν είναι άλλο από το Final4 της Κωνσταντινούπολης. Ο Ολυμπιακός συμμετέχει για μία ακόμα φορά στην τελική διοργάνωση της Ευρωλίγκας και στις 19 Μαΐου οι «ερυθρόλευκοι» ζουν μία ακόμα ιστορική στιγμή νικώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη και θα συμμετείχαν στον τελικό του Final4 για 2η φορά τα τελευταία 3 χρόνια. Δύο μέρες αργότερα, ο Ολυμπικός συμμετέχει στο μεγάλο τελικό, όμως δεν τα καταφέρνει κόντρα στην Φενέρμπαχτσε του Κώστα Σλούκα και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τους Τούρκους να γράφουν ιστορία κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους την Ευρωλίγκα.

Ο Μάιος είναι ιδιαίτερος μήνας μιας και σε αυτή τη χρονική περίοδο έζησαν πολλές ομάδες τη χαρά της ανόδου. Μία από αυτές είναι και ο Πανιώνιος, ο οποίος μετά την περιπέτεια του υποβιβασμού στην Β’ Εθνική, έζησε ξανά τη χαρά της ανόδου στα σαλόνια της Basket League. Στις 06/05 ο Πανιώνιος φιλοξένησε στο κλειστό της Αρτάκης τον Δούκα στο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής, το οποίο μόνο ντέρμπι δεν ήταν με τη νίκη των «κυανέρυθρων» με 83-58 να σημαίνει και την άνοδο στην Α1.

Την ίδια μέρα, στις 06/05, μία ακόμα πανηγύρισε την άνοδο της, όμως αυτή έγραψε τη δικιά της ιστορία. Ο λόγος για τον Ιπποκράτη Κω, με την ακριτική ομάδα να κερδίζει τον Πόλις Καλλιθέας για τον 2ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής και να παίρνει το εισιτήριο της ανόδου για τη Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τον Ιπποκράτη Κω ακολούθησαν ο Διαγόρας Δρυοπιδέων από τον 2ο Όμιλο και η Δάφνη Δαφνίου και ο Ίκαρος Ν. Σμύρνης (μεταγενέστερα προβιβάστηκε και ο ΚΑΟ Κορίνθου). Ο Διαγόρας με τη Δάφνη Δαφνίου έγραψαν και αυτές ιστορία με τις δύο ομάδες των Δυτικών Προαστίων να ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική. Η ομάδα από την Κύθνο που εδρεύει στο Αιγάλεω έμαθε νωρίτερα τα ευχάριστα περί ανόδου στην Β’ Εθνική, μιας και στην 1/5 αντιμετώπισε τον Πόλις Καλλιθέας και με τη νίκη αυτή ανέβηκε και μαθηματικά στην κατηγορία. Από την άλλη, η Δάφνη Δαφνίου και ο Ίκαρος Ν. Σμύρνης πανηγύρισαν την άνοδο στη Β’ Εθνική στις 07/05 όταν και οι «πράσινοι» είχαν ένα εύκολο απόγευμα κόντρα στην Καλαμάτα, ενώ ο Ίκαρος Ν. Σμύρνης δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα κόντρα στον Πορφύρα.

Άνοδο όμως είχαμε και από την Β’ Εθνική στην Α2, με το Μαρούσι να αφήνει πίσω όλα τα προβλήματα που το ταλαιπωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια και να ακολουθεί το Περιστέρι στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Η ομάδα του Κώστα Κεραμιδά μπορεί να ηττήθηκε από το Περιστέρι στις 14 Μαΐου, όμως οι συνδυασμοί των άλλων αποτελεσμάτων έφεραν την άνοδο για την ομάδα των Βορείων Προαστίων, με το κλειστό του Αγ. Θωμά να θυμίζει άλλες εποχές.

 

 

Στο τέλος του μήνα διεξήχθη και ο πρώτος τελικός των Playoffs της Basket League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, με τους “ερυθρόλευκους” να παίρνουν στο τέλος το ροζ φύλλο αγώνα και να κάνουν το 1-0 στη σειρά των αγώνων, με τον Παναθηναϊκό βέβαια να δείχνει έτοιμος να διεκδικήσει ότι του αναλογεί παρά τους εσωτερικούς τριγμούς των προηγούμενων βδομάδων.

Ιούνιος- Ο μήνας των τίτλων (Γρηγόρης Τσιτσόπουλος)

Στο δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος της Basket League, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Ολυμπιακού με 84-80, ο οποίος από την πλευρά του πάλεψε δίχως Σπανούλη, ωστόσο «λύγισε» στο τέλος. Πρωταγωνιστής των «πρασίνων» ήταν ο Νίκος Παππάς με 16 πόντους, 12 εκ των οποίων στην 4η περίοδο.

Η σειρά πλέον μεταφέρθηκε στο ΣΕΦ για το 3ο παιχνίδι, εκεί όπου ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε σπουδαία ανατροπή για το 2-1, ή αν προτιμάτε, ο Παναθηναϊκός «αυτοκτόνησε». Οι «πράσινοι» είδαν τον Γιάννη Μπουρούση να αποχωρεί στην 3η περίοδο, όμως προηγήθηκαν με +10 (48-58) στο 34’, δείχνοντας ικανοί για ένα μεγάλο «διπλό» στο φαληρικό γήπεδο. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός με τρίποντα των Μάντζαρη-Σπανούλη και 4 προσωπικούς πόντους του Μιλουτίνοφ πλησίασε γρήγορα στο καλάθι (58-60,37’), ενώ με δύο βολές του Σέρβου σέντερ, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν μπροστά με 63-62 31’’ πριν το φινάλε. Με πρωταγωνιστή τον Παπανικολάου, οποίος έβγαλε μεγάλες άμυνες σε Τζέιμς και Σίνγκλετον, ο Ολυμπιακός με μία βολή του Πρίντεζη 13’’ πριν το τέλος, πήρε τη νίκη με 64-62 και παράλληλα το πλεονέκτημα για τον τίτλο, καθώς ο Τζέιμς ήταν διπλά άστοχος στην εκπνοή.

Με πληγωμένο τον εγωισμό του από τον τρόπο της ήττας στο προηγούμενο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος στο παιχνίδι και κυριαρχώντας απόλυτα -μέχρι και στο +21 έφτασε η διαφορά στην 3η περίδο-, έφτασε σε μια άνετη και δίκαιη επικράτηση με 71-58 του Ολυμπιακού. MVP ήταν ο Νικ Καλάθης, ο οποίος παρά τον πυρετό που τον ταλαιπωρούσε πριν τον αγώνα, πραγματοποίησε συγκλονιστική εμφάνιση με 14 πόντους κι εξαιρετική άμυνα στον Βασίλη Σπανούλη (3π., 5 λάθη), έχοντας ως συμπαραστάτες τους Μπουρούση-Γκιστ-Σίνγκλετον

Με τη σειρά στο 2-2 πλέον, όλα κρίνονταν σ’ ένα παιχνίδι, με τον Ολυμπιακό να έχει «αδειάσει» ψυχολογικά και αγωνιστικά μετά το Final Four, αλλά και να έχει άγχος, με το τελευταίο παιχνίδι τίτλου στην έδρα του. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ήθελε να δώσει απαντήσεις μετά από τα όσα ακολούθησαν τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε, και φυσικά να επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας, μετά από το 2014. Πράγματι, οι «πράσινοι» ήταν καθ’ όλα ανώτεροι στο κρισιμότερο παιχνίδι της σεζόν, και κάνοντας ό,τι ήθελαν σε 2η και 3η περίοδο, πήραν το «διπλό» (51-66) στο ΣΕΦ και μαζί το πρωτάθλημα. Ο αγώνας διακόπηκε στο 1:56’’ λόγω επεισοδίων, όμως το παιχνίδι ολοκληρώθηκε σ’ ένα άδειο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε δικαιωματικά το 35ο πρωτάθλημά του συνολικά και δεύτερο μετά από πέμπτο παιχνίδι στο ΣΕΦ, μετά το 1999, καθώς κι ένα ακόμη νταμπλ – είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Στην Ισπανία, το πρωτάθλημα κατέληξε στη Βαλένθια, η οποία, παρά το μειονέκτημα έδρας, «υπέταξε» με 3-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η «Βασίλισσα» τερμάτισε 1η την κανονική περίοδο με 25-7 ρεκόρ, όμως η 3η Βαλένθια (23-9), απέκλεισε αρχικά τη 2η Μπασκόνια με μειονέκτημα έδρας (23-9) και 3-1 νίκες, και με τον ίδιο τρόπο –μειονέκτημα και 3-1 νίκες- «λύγισε» και τη Ρεάλ, πανηγυρίζοντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορία της! Όπως  ο Ολυμπιακός, έτσι κι η Ρεάλ, εμφανίστηκε άδεια από ενέργεια μετά το Final Four, στους τελικούς, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Βαλένθια, η οποία με τρεις διαδοχικές νίκες έφτασε στην κατάκτηση ενός ιστορικού τίτλου, με MVP τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς.

Όπως η Βαλένθια στην Ισπανία, έτσι και –τρόπον τινά- η Βενέτσια του Μάικ Μπράμος στην Ιταλία, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 4-2 κόντρα στην Τρέντο, κατακτώντας τον τίτλο μετά από 74 ολόκληρα χρόνια.

 

Η Βενέτσια δέχθηκε «μπρέικ» στον πρώτο αγώνα της σειράς, όμως, μετά από το 1-1 εντός έδρας, απάντησε με μπρέικ για το 2-1 και στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς επιβλήθηκε 81-78 εκτός έδρας, φτάνοντας σε μια ιστορική κατάκτηση. Εκ των πρωταγωνιστών αυτής, ήταν ο Μάικ Μπράμος, ο οποίος μάλιστα έκρινε τον 5ο τελικό με τρίποντο στο φινάλε, όπως επίσης και δύο ακόμη πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Μαρκίζ Χέινς κι ο Εστεμπάν Μπατίστα.

 

Στην Τουρκία, αντιθέτως, η Φενέρμπαχτσε, με την ψυχολογία στα ύψη μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, διέλυσε τη Μπεσίκτας και με 4-0 νίκες πήρε και το εγχώριο πρωτάθλημα. Αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην πιο «λαμπρή» σεζόν των Τούρκων, κάνοντάς τους την πρώτη τουρκική ομάδα, κάτοχο Ευρωλίγκας.

Εξίσου άνετα κατέκτησε τη VTB League η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία «σκούπισε» (3-0) τη σειρά με αντίπαλο τη Χίμκι. Αυτή ήταν η 6η διαδοχική κατάκτηση του πρωταθλήματος κι 7η συνολικά της ιστορίας της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία παρά την απογοήτευσή της από την ήττα από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Final Four, κατάφερε να συγκεντρωθεί στον τελευταίο στόχο που της απέμεινε, κάνοντας το χρέος της.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αυτοί που ανέβηκαν στο θρόνο ήταν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, μετά από πέντε μόλις αγώνες κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Νωρίτερα, όμως, χρειάστηκε να ανατρέψουν το 3-1 κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ του Ράσελ Ουέστμπρουκ, γεγονός που τους κατέστησε την 10η ομάδα που επιστρέφει μετά από τέτοιο σκορ στα playoffs. Το τελευταίο παιχνίδι της σειράς των Τελικών διεξήχθη στην «Oracle Arena», με τους «πολεμιστές» να επικρατούν 129-120 των «ιπποτών» και να επιστρέφουν στην κορυφή του NBA, μετά από… διάλειμμα ενός χρόνου, κατακτώντας συνολικά το πέμπτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

MVP  Των τελικών αναδείχθηκε ο Κέβιν Ντουράντ (έβαλε κατά σειρά 38, 33, 31, 35 και 39 πόντους), που μπορεί να… άκουσε πολλά, αλλά εν τέλει δικαιώθηκε πανηγυρικά για την απόφασή του να εγκαταλείψει τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, καθώς στην παρθενική του σεζόν με τους Ουόριορς, κατέκτησε το πρώτο του «δαχτυλίδι». Από την άλλη, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό (41π. στον τελευταίο τελικό, 19/30 σουτ, 13 ριμπάουντ, 8 ασίστ σε 46 λεπτά ), ωστόσο ήταν απελπιστικά μόνος κι έτσι οι Καβς δεν κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα του NBA, έχοντας βρεθεί πίσω με 3-0, χάνοντας παράλληλα τα σκήπτρα του 2016, όταν επέστρεψαν από το 3-1 κόντρα και πάλι στους «πολεμιστές».