Ιούλιος – Τα “γαλανόλευκα” στα καλύτερα τους (Κώστας Μέγας)

Ο Ιούλιος που μας πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί ως και ο “γαλανόλευκος” μήνας,  με την Ελλάδα να πατάει στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, ενώ τον ίδιο μήνα συνέβησαν πράγματα στο ΝΒΑ που θα περάσουν στην ιστορία του αθλήματος στην “άλλη πλευρά του Ατλαντικού”.

Την αρχή των “γαλανόλευκων” επιτυχιών την έκανε η Εθνική ομάδα Νέων, η οποία κατάφερε να φτάσει στη κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων, το οποίο διεξήχθη στη Κρήτη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας ξεκίνησε δυνατά στη διοργάνωση αυτή και έδειχνε ασταμάτητο, κάτι που επιβεβαίωσε και στον τελικό, όπου επικράτησε με σκορ 65-56 κόντρα στο Ισραήλ, σε ένα παιχνίδι που διέπρεψαν οι Χαραλαμπόπουλος (10 π., 10ριμπ.), Κόνιαρης (15π.) και Λούντζης (12π.), με τον πρώτο μάλιστα να παίρνει και τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης, ενώ μαζί με τον παίκτη του ΠΑΟΚ, είδαν τα ονόματα τους στην καλύτερη πεντάδα.

Στο Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στην Τουρκία, η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών κατάφερε να ανέβει το υψηλότερο βάθρο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, με τις “γαλανόλευκες” να επικρατούν στον τελικό κόντρα στη Λιθουανία με σκορ 60-50. Παράλληλα αυτή ήταν και η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της Ελλάδας κόντρα στη Λιθουανία σε έναν τελικό, με τις Ελληνίδες να επικρατούν στον περσινό τελικό τους Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη.

Στο ΝΒΑ τον Ιούλιο μία υπογραφή πέρασε στην ιστορία και δεν ήταν άλλη από αυτή του Τζέιμς Χαρντεν, ο οποίος υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του με τους Χιούστον Ρόκετς. Η “χρυσή” αυτή υπογραφή θα στοιχίσει στους Ρόκετς 228 εκατομμύρια δολάρια, με τον Χάρντεν να γίνεται παράλληλα ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο ΝΒΑ, αφήνοντας πίσω του τον Στέφεν Κάρι του οποίου το συμβόλαιο είναι αξίας 201 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τζέιμς Χάρντεν θα λάβει 58,8 εκατομμύρια δολάρια για τις περιόδους 2017/18 και 2018/19, ενώ από την περίοδο 2019/20 θα αμείβεται με 37,8, 40,8, 43,8 και 47,8 εκατομμύρια δολάρια ανά χρόνο.

Αύγουστος – Ο μήνας των τελευταίων αλλαγών (Πέρης Ανδρουτσόπουλος)

Με όλα τα πρωταθλήματα να έχουν ολοκληρωθεί ο Αύγουστος είναι ο μήνας των τελευταίων μεταγραφικών πινελιών για τις ομάδες. Το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, έγιναν δυνατές προσθήκες που προκάλεσαν ντόρο στον κόσμο, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Αρχικά, στις 12 Αυγούστου ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον πρώην ”ερυθρόλευκο” Ματ Λοτζέσκι. Μία κίνηση που προκάλεσε δυσφορία σε μερικό κόσμο του Ολυμπιακού για την επιλογή του Βελγοαμερικάνου φόργουορντ. Το συμβόλαιο με τους ”ερυθρόλευκους” έληξε χωρίς να ανανεωθεί από τους ανθρώπους του Λιμανιού, ενώ μετά από περιπέτεια με την Μπαρτσελόνα, κατέληξε στον Παναθηναϊκό του Τσάβι Πάσκουαλ. Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε και ο Λοτζέσκι έγινε μόλις ο 5ος παίκτης που κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς-Αθήνα. Ακόμα, στις μικρές κατηγορίες και συγκεκριμένα στην Γ’ Εθνική, ο Οίακας Ναυπλίου στην παρθενική του παρουσία στο πρωτάθλημα, θέλησε να ”ταράξει” τα νερά της κατηγορίας. Και αυτό γιατί πραγματοποίησε μια μεταγρααφή ”βόμβα” στις 30 Αυγούστου με τον Μιχάλη Πελεκάνο. Ο 36χρονος φόργουορντ μετά από μια πολύ καλή σεζόν με τον Πανιώνιο όπου είχε 8,5 πόντους, 3,7 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 1,0 κλέψιμο κατά μέσο όρο σε 24 αγώνες, πανηγύρισε την άνοδο για τα μεγάλα σαλόνια της Α1. Ο Οίακας έχοντας ολοκληρώσει τις περισσότερες μεταγραφές του, θέλησε να βάλει ”φωτιά” στην κατηγορία με την απόκτηση του Πελεκάνου και με την προσθήκη αυτή να ξεκινήσει επί άλλης βάσης το πρωτάθλημα.

Εκτός από τις αλλαγές στα ρόστερ των ελληνικών ομάδων, στις αντίπερα όχθη και το NBA έγιναν αρκετές σπουδαίες μεταγραφές, με μία εκ αυτών να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Δεν είναι άλλη από την ανταλλαγή των Μπόστον Σέλτικς με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς για τον Κάιρι Ίρβινγκ. Στις 31 Αυγούστου ο πρώην συμπαίκτης του Λεμπρόν Τζέιμς, μετακόμισε στην Βοστόνη για λογαριασμό των Σέλτικς. Το αντίθετο ταξίδι ακολούθησαν οι Αϊσάια Τόμας, Τζέι Κράουντερ, Άντε Ζίζιτς. Ο Ίρβινγκ πρόλαβε να αγαπηθεί πολύ γρήγορα από τον κόσμο της νέας του ομάδας, σε αντίθεση με τον πολύ αγαπημένο Τόμας που έγινε κόκκινο πανί σε μερίδα του κόσμου των Σέλτικς. Μάλιστα υπήρχαν φαινόμενα στα οποία κάηκαν φανέλες του πρώην γκαρντ των Κέλτων. Ωστόσο πέρα από τις αντιδράσεις του κόσμου, η ανταλλαγή ταρακούνησε τον κόσμο του ΝΒΑ, καθώς οι Σέλτικς άφησαν τον ηγέτη τους παίρνοντας εξίσου έναν τοπ παίκτη που μπορούσε να κάνει εύκολα την διαφορά στο πρωτάθλημα της Ανατολής.

Σεπτέμβριος-Ο μήνας των Ελλήνων (Βαγγέλης Στεργιόπουλος)

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με τον τεράστιο Νίκο Γκάλη να εντάσσεται στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, ως ανταμοιβή για την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό-και όχι μόνο-μπάσκετ.

Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη το Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας, όπου έλαβε μέρος και η Εθνική μας Ομάδα. Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα αν και δεν έδειξαν σταθερή εικόνα σε όλα τους τα παιχνίδια, κατάφεραν να περάσουν στην φάση των «16» και να αποκλείσουν την Λιθουανία με σχετική ευκολία. Στη συνέχεια βρήκαν μπροστά τους τη Ρωσία, την οποία έδειχναν πως μπορούν να την αποκλείσουν, όμως τελικά δεν τα κατάφεραν, σταματώντας την πορεία τους στους «8» της διοργάνωσης.

Μια διοργάνωση που τελικά την κατέκτησε η Σλοβενία του Ιγκόρ Κοκόσκοφ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκόραν Ντράγκιτς και τον Λούκα Ντόνσιτς που έκανε πράγματα και θαύματα.

Στις 20 του Σεπτεμβρίου είχαμε και το μεγάλο βράδυ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος αποχώρησε από την προπονητική και ο Ολυμπιακός διοργάνωσε για χάρη του στο ΣΕΦ μία μεγάλη γιορτή. Το παρών έδωσαν μεγάλος προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους του αθλητισμού, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ντίνο Ράτζα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κ.α. Η ομάδα του «Ντούντα» νίκησε τελικά τον Ολυμπιακό με 103-111, με τον Σέρβο να κοουτσάρει στο τέλος για λίγα δευτερόλεπτα τους «ερυθρόλευκους».

Επίσης, στα τέλη του ίδιου μήνα είχαμε και το περιστατικό… νυχτοπερπατήματος των Καλάθη, Γκιστ, Ρίβερς και Σίνγκλετον κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Παναθηναϊκού στο «Gomelsky Cup». Το συγκεκριμένο συμβάν, έφερε και την τιμωρία των παικτών βάσει του εσωτερικού κανονισμού της ομάδας, ενώ ο Νικ Καλάθης πλήρωσε ακριβά το «παραστράτημά» του, αφού του αφαιρέθηκε η αρχηγεία, με τα ηνία να πηγαίνουν στον Ίαν Βουγιούκα.

Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός πως δύο Έλληνες προπονητές του εξωτερικού, οι Βαγγέλης Ζιάγκος (πλέον βρίσκεται στον Πανιώνιο) και Κώστας Φλεβαράκης κατάφεραν να φτάσουν στα ημιτελικά του FIBA Asia Champions Cup. Μάλιστα, ο προπονητής του Πανιωνίου το κατέκτησε κιόλας, ευρισκόμενος στον πάγκο της Αλ Ριάντ.

Οκτώβριος- Η δράση (Άρης Γονιωτάκης)

Τον Οκτώβριο αρχίζει η δράση στο χώρο του μπάσκετ, καθώς ξεκινάνε τα πρωταθλήματα, οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αλλά και το NBA.

Το πρώτο αίμα!

Στην Ελλάδα είχαμε έναρξη της Stoiximan.gr Basket League και η 1η αγωνιστική περιλάμβανε ντέρμπι αιωνίων ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο άδειο λόγο τιμωρίας ΣΕΦ. Οι δύο ομάδες ήταν ανέτοιμες, λόγο ότι ήταν αρχή της χρονιάς, αλλά και για την αργή ενσωμάτωση των διεθνών παικτών που είχαν λάβει μέρος στο Eurobasket.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των δύο ομάδων για τη σεζόν 2017-2018. Το ντέρμπι κυλούσε στα μέτρα του Ολυμπιακού και στο 35 οι ερυθρόλευκοι ήταν μπροστά στο σκορ με 65-56. Κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός έκανε την αντεπίθεση του και κατάφερε να πάρει τη νίκη με 71-68. 

Το 3/3 του Ολυμπιακού στη Euroleague

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεπεράσει την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και να επικεντρωθεί στις Ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Οι ‘’ερυθρόλευκοι’’ έκαναν ντεμπούτο στη διοργάνωση αντιμετωπίζοντας τη Μπασκόνια στα ‘’Δύο Αοράκια’’, λόγο της τιμωρίας έδρας που τους είχε επιβληθεί τη περασμένη σεζόν από τη διοργανώτρια αρχή, στον αγώνα με την Εφές. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν στη  Euroleague, επικρατώντας με 75-64 των Βάσκων. Όλα αυτά θα ήταν ωραία, αν δεν είχε έρθει ο τραυματισμός του Κιμ Τιλί λίγο πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος τραυματίστηκε στην προθέρμανση στους προσαγωγούς σε προσπάθεια του για κάρφωμα, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας για 4 μήνες.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα του Ολυμπιακού περιλάμβανε ξανά εντός έδρας παιχνίδι με Ισπανική ομάδα. Αυτή τη φορά αντίπαλος ήταν η Μάλαγα, με τη διαφορά πως  οι ‘’Πειραιώτες’’ επέστρεψαν στο σπίτι τους στο ΣΕΦ. Εκεί οι ‘’ερυθρόλευκοι’’ νίκησαν με τη ψυχή στο στόμα με 80-75, με μπροστάρηδες τους Τόμπσον και Μιλουτίνοφ, οι οποίοι σκόραραν από 15 και 12 πόντους αντίστοιχα.

Οι πληγωμένοι εαυτοί των «αιωνίων», ο «Giannis» και η ΑΕΚ-Του Γρηγόρη Τσιτσόπουλου

Στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του Νοεμβρίου, όντας μόνος πρώτος και αήττητος μετά από τέσσερις αγώνες. Ωστόσο, η «βαριά» εκτός έδρας ήττα από τη Μπαρτσελόνα (51-73) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, και πολύ περισσότερο η –αμέσως μετά- ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας, καθώς για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, τέθηκε εν αμφιβόλω η παρουσία του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον πάγκο του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μερίδα οπαδών φώναζε υπέρ του Μίλαν Τόμιτς, ζητώντας ουσιαστικά την απομάκρυνση του Έλληνα κόουτς, κυρίως λόγω της απουσίας φαντασίας στο επιθετικό κομμάτι (56,5 μ.ο. ενεργητικό στις δύο αυτές ήττες).

Παρόλα αυτά, οι ευθύνες αποδόθηκαν εντός της ομάδας, όλα τα θέματα λύθηκαν μέσα στα αποδυτήρια κι ο Ολυμπιακός απάντησε με «4Χ4» στα επόμενα παιχνίδια του. Αρχικά, πέρασε από την Πόλη (80-93 στην παράταση τη Φενέρ) μετά από 45’ αγώνα και συγκλονιστική εμφάνιση, στη συνέχεια διέλυσε (85-59) στο ΣΕΦ τον Ερυθρό Αστέρα για μια ακόμη απόλυτα επιτυχημένη διπλή αγωνιστική Ευρωλίγκας. Ύστερα, «άλωσε» το Μιλάνο (85-86), σ’ ένα γήπεδο που του ξυπνούσε άσχημες μνήμες. Τέλος, έφυγε νικητής και από τη Βαλένθια (64-72), ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον μήνα Νοέμβριο στη διοργάνωση.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» μπήκαν άσχημα στο Νοέμβριο, γνωρίζοντας την ήττα (85-86) από τη Μπασκόνια στη Βιτόρια, όμως κέρδισαν τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια. Αρχικά, «άλωσαν» για μια ακόμη φορά το ΣΕΦ (70-62 τον Ολυμπιακό), ενώ έκαναν περίπατο στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Χίμκι (93-65). Στη συνέχεια, επιβλήθηκαν της Εφές στην Πόλη (81-82), με τον Καλάθη να «αγγίζει» το triple double (29π., 9 ριμπ. 10 ασίστ, 42 ranking) σε μια εμφάνιση που τού έδωσε το βραβείο του MVP της 8ης αγωνιστικής και, τέλος, «υπέταξαν» τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ (82-80), βελτιώνοντας θεαματικά τη θέση τους στην κατάταξη.

Πέρα, ωστόσο, από το καθαρά βαθμολογικό κέρδος, έδειξαν να ξεπερνούν τον… γόρδιο δεσμό της εκτός έδρας νίκης και πάνω απ’ όλα έδειξαν ότι έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν και να κάνουν το βήμα παραπάνω στη φετινή διοργάνωση. Παράλληλα, ο Τσάβι Πασκουάλ, αν και δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση όσο ο ομόλογός του στον Ολυμπιακό, πήρε πίστωση χρόνου και μπόρεσε να δουλέψει περισσότερο στις αδυναμίες της ομάδας του, δίχως πίεση.

Πέρα από τα της Ευρώπης, στο NBA ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνέχισε να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του κάνοντας τους απανταχού φιλάθλους της «πορτοκαλί θεάς» να παραμιλούν. Μία μέρα πριν την έναρξη του Νοεμβρίου, ο Αντετοκούνμπο έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης –μετά τον Σακίλ Ο’ Νιλ (1994, Μάτζικ)- στην ιστορία του NBA με 28+ πόντους στα πρώτα 6 ματς της σεζόν, καταρρίπτοντας ακόμη ένα ρεκόρ στην καριέρα του.

 

Επιπλέον, αναρριχήθηκε στην κορυφή των σκόρερ της λίγκας με 31,7 πόντους, όπως επίσης ήταν πρώτος στην ευστοχία σε σουτ εντός πεδιάς (59,4%), ανάμεσα σε παίκτες που έπαιρναν 10+ προσπάθειες. Ακόμη, ήταν ο μοναδικός παίκτης σ’ ολόκληρο το φετινό NBA, με 30+ πόντους και 10+ ριμπάουντ.

 

Τέλος, στην ανασκόπηση του 2017 δεν μπορεί κανείς να παραλείψει τη μεγάλη νίκη-πρόκριση της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Ελλάδας. Η Ένωση με μεγάλα αποθέματα καρδιάς και πίστης, έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού με 73-69 μπροστά σε 10.000 οπαδούς της και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, έχοντας ως κορυφαίο τον Μάνι Χάρις (20π.) και ως συμπαραστάτες τους τον Γκριν (17π.) και Ελονού (12π., 14 ριμπ.). Αυτή η πρόκριση, σήμανε την επιστροφή της ΑΕΚ στον τελικό (με αντίπαλο τον Ολυμπιακό) του θεσμού μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, όταν και το κατέκτησε –τρίτο και τελευταίο τρόπαιο μέχρι σήμερα- νικώντας τον Παναθηναϊκό. Από την άλλη, οι «πράσινοι» για πρώτη φορά μετά το 2005, δεν θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο, μετρώντας προηγουμένως 13 συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς.

Δεκέμβριος- Ο μήνας των σερί (Μάριος Μπουλής)

Ο Δεκέμβριος μπορεί σαν μήνας να μην είχε αγώνες που να έκριναν τίτλους ή μετεγγραφές που να έκαναν αίσθηση. Είχε όμως αρκετές εντυπωσιακές παρουσίες ομάδων, όπως επίσης και αλλαγές προπονητών αλλά και ενδιαφέροντα ρεκόρ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έκλεισαν με ιδανικό τρόπο τον α’ γύρο της φετινής Ευρωλίγκας, μιας και μπορεί να ηττήθηκαν στην τελευταία αγωνιστική από την Βαλένθια και την Ζαλγκίρις αντίστοιχα, όμως με τα σερί νικών τους κατάφεραν να κατακτήσουν, οι «ερυθρόλευκοι» την 2η θέση και οι «πράσινοι» την 3η θέση.

Φυσικά όμως το ενδιαφέρον δεν περιστρέφεται μόνο στην Ευρωλίγκα ή στην Basket League αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες. Το Περιστέρι τερμάτισε στο τέλος του 2017 στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Α2, μετρώντας 11 σερί νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο πρωτάθλημα, ενώ τα ίδια νούμερα ισχύουν και για τον Ιωνικό Νικαίας, ο οποίος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την άνοδο στην Α2 από το Νότο της Β’ Εθνικής.

Παράλληλα δεν έλειψαν και οι αποχωρήσεις προπονητών ή παικτών, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Σωτήρη Μανωλόπουλου από την ΑΕΚ. Ο πρώην τεχνικός της «Ένωσης» αποχώρησε από τον πάγκο της πρώτης ομάδας που ανέλαβε ως πρώτος προπονητής, με τον Ντράγκαν Σάκοτα να επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων». Αυτή δεν ήταν η μόνη αποχώρηση, μιας και παρελθόν από τον πάγκο του Παπάγου αποτέλεσε ο Κώστας Σορώτος αλλά και από αυτόν του Αρκαδικού ο Τζίμης Κουστένης.

Ο μαγικός κόσμος του NBA κρατά επίσης σε εγρήγορση τους φίλους του κορφυαίου πρωταθλήματος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να έχει κερδίσει μία θέση στους κορυφαίους μέχρι στιγμής. Το Δεκέμβριο λοιπόν ο «Greek Freak» ήταν και πάλι εντυπωσιακός και έχει βάλει και φέτος πλώρη για μία θέση στην βασική πεντάδα του All Star Game. Όσο για το παιχνίδι του μήνα, οι Ουόριορς ήταν οι μεγάλοι νικητές κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς στη μάχη των Χριστουγέννων, με τους φίλους των δύο ομάδων να περιμένουν πως και πως τον επαναληπτικό