Το WNBA ξεκίνησε πριν από 10 μέρες έχοντας αρκετούς προβληματισμούς όσον αφορά την διεξαγωγή του και την «πέραση» που έχει στον κόσμο που παρακολουθεί αθλητικά δρώμενα.

Στην ουσία η συζήτηση αφορά αρκετά μεγάλο φάσμα θεμάτων που ξεκινάει από τους χαμηλούς μισθούς των αθλητριών, την έλλειψη χορηγών, τα προβλήματα οικονομικής ανισότητας, που πηγάζουν από το φύλο και η οικονομική δυσχέρεια των 12 ομάδων που επιβιώνουν κυρίως με τα «αποφάγια» των τηλεοπτικών συμφωνιών του NBA.

Οι ομάδες έχουν επαφές και στενές σχέσεις με οργανισμούς του NBA αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φέρει λύση στα προβλήματα. Παρόλα αυτά, η βασική συζήτηση για το πως το WNBA θα γίνει πιο προσιτό στο μέσο κοινό έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.Το μεγάλο Αμερικάνικο δίκτυο, ESPN να επεκτείνει φέτος την κάλυψη της λίγκας με 16 παιχνίδια(13 πέρυσι) της regular season να μεταδίδονται σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ θα προβληθούν 19 παιχνίδια της postseason.

Οι αριθμοί σίγουρα δεν εντυπωσιάζουν αλλά αποτελούν ένα πρώτο βήμα με τις αφηγήσεις που επικρατούν γύρω από την ανάγκη να προωθηθεί η λίγκα να είναι πολυεπίπεδες και δοσμένες υπό διαφορετικό πρίσμα.

Οι χαμηλοί μισθοί και η «διέξοδος» της Ευρώπης και της Ασίας

Οι παίκτριες της λίγκας αγωνίζονται εκτός ΗΠΑ για αρκετά μεγάλο διάστημα του ημερολογιακού έτους. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρωτάθλημα του WNBA διαρκεί περίπου 5 μήνες(Μαϊος-Οκτώβρης) με τον μέσο μισθό να κυμαίνεται γύρω στα 80.000 δολάρια και τον κατώτερο στα 56.000 δολάρια τον χρόνο. Οι αθλήτριες βρίσκουν καλύτερα χρήματα στην Ευρώπη και στην Κίνα, όπου για περίπου 7 μήνες το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει τα 500.000 δολάρια, ενώ για τις μεγαλύτερες σταρ να ξεπερνάει και το εκατομμύριο. Ακόμη ένα ζήτημα είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων.

Στο NBA παίκτες καρπώνονται σε ποσοστό, το 50% των εσόδων που έχει η λίγκα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο WNBA φτάνει στο 25%. Υπάρχει μία παρανόηση γενικότερα αλλά αυτό που σημαίνει το παραπάνω είναι ότι συνολικά τα χρήματα που λαμβάνουν οι πρωταγωνίστριες, που ανεβάζουν την αξία του προϊόντος αντιστοιχούν στο 25% των εσόδων του WNBA.

Η πρώην πρόεδρος του WNBA, Λίζα Μπόρντερς, τόνισε ότι είναι και θέμα της σεξιστικής αντίληψης που υπάρχει δηλώνοντας αναλυτικά στο «Forbes»:

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει ακόμη αρκετός σεξισμός γύρω από το ζήτημα. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να είναι υψηλού επιπέδου αθλήτρια. Αυτό αποτελεί μία απολύτως αναληθής και αδαής άποψη. Αλλά αν δεν είχες την ευκαιρία να βρεθείς στο γήπεδο και να δεις από κοντά ένα παιχνίδι, μία παίκτρια και να το βιώσεις ως εμπειρία τότε δεν έχεις μία καλά «πληροφορημένη» οπτική των πραγμάτων».

Από την άλλη, ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ είχε τονίσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα των ΗΠΑ ότι η λύση για το WNBA βρίσκετε στο αποτελεσματικότερο μάρκετινγκ υπογραμμίζοντας ότι ακόμη δουλεύουν πάνω στην φόρμουλα που θα φέρει αυξήσεις στους μισθούς των αθλητριών και θα σταματήσουν την οικονομική αιμορραγία που βιώνουν αρκετές ομάδες.

Ακόμη, έθιξε το ζήτημα της χρονικής περιόδου που διεξάγεται το πρωτάθλημα, όπως επίσης και το γεγονός ότι το WNBA παρακολουθείτε κυρίως από μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές και όχι από νέες που μπορούν να ταυτιστούν με τις πρωταγωνίστριες της λίγκας.

Τέλος, η όλη κατάσταση οδηγεί σε ελάχιστη ξεκούραση και πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς. Συγκεκριμένα, σε αυτές τις πρώτες 10 μέρες υπάρχουν 16 τραυματισμοί με τους περισσότερους να αφορούν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι αθλήτριες των ομάδων δεν προλαβαίνουν να ξεκουράσουν το σώμα τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην σταματούν να παίζουν μπάσκετ σχεδόν όλο τον χρόνο. Φέτος, είναι χαρακτηριστικό ότι τα 34 παιχνίδια της regular season θα γίνουν μέσα σε 93 μέρες λόγω του Παγκοσμίου της Κίνας.

Επίλογος:

Σίγουρα τα προβλήματα δεν θα μπορέσουν να λυθούν μονομιάς. Ας μην ξεχνάμε, όμως ότι το WNBA διανύει μόλις το 23ο έτος της ύπαρξης του και σταδιακά τα πράγματα διορθώνονται. Επιπλέον, η συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014 λήγει σε 2 χρόνια, αλλά οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο μετά τον 6ο χρόνο. Έτσι, οι αθλήτριες θα μπορέσουν πλέον να διεκδικήσουν μία καλύτερη συμφωνία καθώς έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί μετά το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο με το CBS που θα δείξει φέτος 40 παιχνίδια

Να τονίσουμε κάπου εδώ ότι στην Ελλάδα το WNBA προβάλλεται από συνδρομητικό κανάλι τα τελευταία χρόνια.

Πηγές:

https://www.wnba.com/news/espn-expands-its-2019-wnba-season-coverage-with-more-games-on-abc-espn-espn2/

https://www.washingtonpost.com/news/early-lead/wp/2018/04/20/adam-silver-one-of-the-wnbas-problems-is-that-not-enough-young-women-pay-attention-to-it/?noredirect=on&utm_term=.6e2c87fd6d86

https://www.blackenterprise.com/top-wnba-nba-salaries-2019/

https://variety.com/2019/tv/news/cbs-sports-wnba-tv-rights-deal-1203194367/

https://www.forbes.com/sites/plamonier/2018/07/02/the-business-of-being-a-wnba-player/#4d0dcb325af1

Tags:
WNBA