Όταν στις 22 Ιουνίου του 2017 ο Μαρκέλ Φουλτζ γινόταν άκουγε το όνομά του στην πρώτη θέση του Draft του NBA, ήταν σίγουρα ενθουσιασμένος που θα αγωνιστεί στην άκρως νεανική ομάδα των Φιλαδέλφεια 76ers, μαζί με τους Τζόελ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς. Ωστόσο, σίγουρα δεν ήθελε στην πρώτη του σεζόν να έχει την «τύχη» που είχαν και οι δύο προαναφερθέντες, οι οποίοι έχασαν την πρώτη τους σεζόν (ο Εμπίντ έχασε και την δεύτερη), λόγω σοβαρών τραυματισμών. Δεν τα κατάφερε. Η «κακοδαιμονία» των 76ers χτύπησε την πόρτα και του 19χρονου Φουλτζ.

Η ετυμηγορία των γιατρών έκανε λόγω για «ανισορροπία μυών», η οποία εμπόδιζε τον Φουλτζ να σουτάρει σωστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο νεαρός γκαρντ να παίξει τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σεζόν και μετά να… εξαφανιστεί, ώστε να διορθώσει, με τη βοήθεια ειδικού γυμναστή, το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε. Έπειτα από πέντε μήνες απουσίας, ο Φουλτζ επέστρεψε στη δράση, με το πρόβλημα που τον είχε κρατήσει εκτός να είναι πλέον ορατό μέσα στο παρκέ. Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να διορθώσει το πρόβλημα αυτό ενόψει της φετινής σεζόν.

Αυτή ξεκίνησε με τον Φουλτζ να είναι το βασικό «δυάρι» των 76ers, πριν ο ερχομός του Τζίμι Μπάτλερ στην Φιλαδέλφεια τον θέσει εκτός της βασικής πεντάδας. Και κάπου εκεί, τα προβλήματα έκαναν πάλι την εμφάνισή τους. Ο Φουλτζ, έπειτα από προτροπή του ατζέντη του, τίθεται εκτός ομάδας για άγνωστο διάστημα, ώστε να δει έναν ειδικό για το πρόβλημα στον ώμο του, ενώ έγινε γνωστό πως αντιμετώπιζε και πρόβλημα στον καρπό του! Μάλιστα, ο GM της ομάδας, Έλτον Μπραντ,  ερωτηθείς για αυτή την εξέλιξη τόνισε πως «Δεν γνωρίζαμε ότι ο Μαρκέλ αντιμετώπιζε πρόβλημα. Έπαιζε καλά και έδειχνε πως δεν είχε κάποιο πρόβλημα».

Την επόμενη μέρα της γνωστοποίησης της αποχής του από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των 76ers, ξεκίνησε η… παραφιλολογία για το μέλλον του και πιο συγκεκριμένα πως έχει ζητήσει ανταλλαγή από την ομάδα του. Κάτι που έφερε την αντίδραση του ατζέντη του, που κατέστησε σαφές πως «Ουδέποτε ζήτησα από τον Έλτον Μπραντ να γίνει ανταλλαγή ο Μαρκέλ. Το μόνο που θέλω είναι να είναι υγιής. Τέλος της ιστορίας». Ωστόσο, οι φήμες δεν σταμάτησαν με αυτή τη δήλωση, αφού διέρρευσε πως οι 76ers δεν αντέχουν άλλο όλη αυτή τη «σπέκουλα» για το μέλλον του Φουλτζ και δεν τον υπολογίζουν μακροπρόθεσμα για την ομάδα. Μάλιστα, ακούστηκε πως οι Κλίβελαντ Καβαλίερς ήρθαν σε επαφή με την ομάδα της Φιλαδέλφεια για το ενδεχόμενο ανταλλαγής του νεαρού γκαρντ, ενώ και οι Φοίνιξ Σανς ενδιαφέρονται για εκείνον.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Φουλτζ δεν έκανε ούτε μία δήλωση διάψευσης, ή έστω διευκρίνισης της κατάστασης, αφήνοντας της φήμες για την κατάστασή του και το μέλλον του να οργιάζουν. Ο 19χρονος δείχνει πως έχει χάσει τον… έλεγχο. Και κυρίως έχει χάσει την ψυχολογία του, κάτι στο οποίο συμβάλουν τα μέσα, ο κόσμος, αλλά φυσικά και ο ίδιος με την σιωπή του. Όλοι οι συμπαίκτες του, ωστόσο, είναι δίπλα του, με τον Τζίμι Μπάτλερ να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θέλω ο Μαρκέλ να ξέρει ότι είμαστε όλοι στο πλευρό του στην ομάδα. […] Λατρεύω να τον έχω κοντά μου και όλοι οι υπόλοιποι το ίδιο. Όταν είναι έτοιμος να επιστρέψει να δουλέψει τον περιμένουμε, τον χρειαζόμαστε».

Η ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση και το μέλλον του δεν αναμένεται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η οποία δείχνει να είναι η καθοριστικότερη της μέχρι στιγμής καριέρας του Μαρκέλ Φουλτζ. Βρίσκεται σε ένα σοβαρό αδιέξοδο και οι ισορροπίες ανάμεσα στην επιστροφή και την καταστροφή είναι οριακές. Η «μπάλα» είναι-εν μέρει-στα χέρια του. Θα μπορέσει να σκοράρει ή θα αστοχήσει; Το εγγύς μέλλον θα δείξει ποια θα είναι η κατάληξη της ιστορίας του…