Όταν το ελληνικό στοιχείο έμπλεξε με το γιουγκοσλάβικο, η δυναμικότητα των ομάδων της χώρας μας ανέβηκε κατακόρυφα, καθώς αυτοί οι δύο «κόσμοι» μπορούμε να πούμε ότι άλλαξαν την ιστορία αλλά και το στυλ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Στην Ελλάδα ειδικά την 10ετία του ‘90, κατέφθασαν πολλοί παίκτες από την ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα ώστε η Ευρώπη να “βαφτεί” γαλανόλευκη πολλές φορές, με τις ελληνικές ομάδες να κατακτούν τον έναν τίτλο μετά τον άλλον.

Έτσι λοιπόν το Basketblog.gr με αφορμή την έναρξη της Stoiximan.gr Basket League, θυμάται όλους αυτούς τους παίκτες, που ήρθαν στην χώρα μας και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της μπασκετικής μας κουλτούρας, ενώ πολλοί από αυτούς έκαναν την Ελλάδα, δεύτερη πατρίδα τους.

Παναθηναϊκός – Ντέγιαν Μποντιρόγκα

Ήταν καλοκαίρι του 1998, όταν ένας από τους “μεγαλύτερους” Ευρωπαίους παίκτες πατούσε το πόδι του στην χώρα μας, αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. O Μποντιρόγκα ήρθε σε μία εποχή που ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε εντός και εκτός συνόρων, η άφιξη του όμως έμελε να είναι σημαδιακή, καθώς το “τριφύλλι” εκείνη την σεζόν κατέκτησε ένα από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα της ιστορίας του, το οποίο συνεχίζει να είναι σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού, ενώ η “αυτοκρατορία” του συλλόγου, μόλις είχε αρχίσει. Με την “πράσινη” φανέλα ο παίκτης κέρδισε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας, ενώ ανέβηκε και δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης.

Παναθηναϊκός – Στόγιαν Βράνκοβιτς

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς μπορεί να μην έχει συνδέσει το όνομα του με τις ομάδες του Παναθηναϊκού, οι οποίες κατέκτησαν πολλούς τίτλους, ωστόσο είναι ο παίκτης ο οποίος χάρισε το πρώτο Ευρωπαϊκό στο “τριφύλλι”, το 1996 στον τελικό του Παρισιού κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης λίγο έλειψε τότε να χάσει την νίκη μέσα από τα χέρια του, όταν μετά από λάθος του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Γκαλιλέα έκανε το κλέψιμο και στην συνέχεια έδωσε την μπάλα στον Μοντέρο, ο οποίος δεν κατάφερε να σκοράρει, καθώς ο Στόγιαν του “έσβησε” τα φώτα. Ο Βράνκοβιτς με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας (1993) και ένα Ευρωπαϊκό (1996).

Ολυμπιακός – Ζάρκο Πάσπαλι

Ο άνθρωπος που “αναγέννησε” τον Ολυμπιακό μπασκετικά είχε το όνομα Ζάρκο Πάσπαλι, ο οποίος υπέγραψε με τον ελληνικό σύλλογο το φθινόπωρο του 1991. Ο Πάσπαλι στην ουσία ήρθε σε μία ομάδα η οποία είχε τερματίσει στην όγδοη θέση την περασμένη σεζόν και κατάφερε σχεδόν μόνος του, να την φτάσει μέχρι τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, χάνοντας όμως τον τίτλο από την πανίσχυρη τότε ομάδα του ΠΑΟΚ. Τις επόμενες δύο σεζόν όμως, θα είναι ένα από τους σημαντικότερους παίκτες των Πειραιωτών, που θα τους χαρίσουν δύο πρωταθλήματα Ελλάδας. Ωστόσο το όνομα του, συνδέθηκε με την αποτυχία του Τελ Αβίβ το 1994, όπου με αντίπαλο την Μπανταλόνα στον τελικό, οι “ερυθρόλευκοι” δεν κατάφεραν να σκοράρουν για επτά λεπτά, ενώ ο Πάσπαλι αστόχησε στις κρισιμότερες βολές εκείνου του παιχνιδιού.

Ολυμπιακός – Μίλαν Τόμιτς

Ο Μίλαν Τόμιτς έχει συνδέσει το όνομα του με τον Ολυμπιακό όσο κανείς άλλος, μιας και είναι από τους παίκτες που ανήκαν στην “χρυσή” ομάδα του Ολυμπιακού την δεκαετία του ‘90, όπου οι “ερυθρόλευκοι” κυριαρχούσαν παντού. Ο Τόμιτς έφτασε στους «ερυθρόλευκους» το 1991, αλλά την πρώτη του σεζόν δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, καθώς στην ομάδα υπήρχε ήδη ο Ζάρκο Πάσπαλι, ενώ παράλληλα δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την ελληνική υπηκοότητα. Το ντεμπούτο του ήρθε την σεζόν 1992-1993, όπου και πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, ήρθε και η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου των “ερυθρολεύκων”, κερδίζοντας στον τελικό της Ρώμης, την Μπαρτσελόνα. Ο Σέρβος με τα χρώματα του Ολυμπιακού, κατάφερε να κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και ένα Ευρωπαϊκό ενώ ήταν και από τους λίγους παίκτες που παρέμειναν στο λιμάνι στα δύσκολα χρόνια της 10ετιας του 2000. Πλέον είναι ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου, βοηθώντας από ένα διαφορετικό πόστο την αγαπημένη του ομάδα, της οποίας θεωρείται από πολλούς και «σημαία» της.

ΠΑΟΚ – Πέτζα Στογιάκοβιτς

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ, καθώς με εισήγηση δική του, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, σε ηλικία μόλις 17 χρονών το 1994, φόρεσε τα “ασπρόμαυρα” και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη. Την πρώτη του σεζόν με τα χρώματα του ΠΑΟΚ, είχε μέσο όρο 10 πόντους, ενώ την σεζόν 1995-1996 οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου ηττήθηκε τελικά από την Ταουγκρές. Ωστόσο σε εκείνο το παιχνίδι ο Πέτζα, κατάφερε να πετύχει 20 πόντους, όντας ένας από τους πλέον σημαντικούς παίκτες του «δικεφάλου» του Βορρά.. Ο Γιουγκοσλάβος και μετέπειτα Σέρβος το 1997 ζούσε την δική του “οδύσσεια”, καθώς ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, κάτι το οποίο όμως δεν τον πτόησε ψυχολογικά, με το 1998 να αποδεικνύεται η χρονιά που τον έστειλε στο ΝΒΑ, έχοντας μέσο όρο 20,9 πόντους στην Ευρωλίγκα, ενώ έστειλε τον ΠΑΟΚ στου τελικούς του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας ένα “μαγικό” τρίποντο κόντρα στον Ολυμπιακό.

ΠΑΟΚ – Μπάνε Πρέλεβιτς

Το 1988 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, ο άνθρωπός που θα ανέβαζε τον “Δικέφαλο” του Βορά στην κορυφή της Ευρώπης δύο φορές. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έχει συνδέσει το όνομα του με την Ελλάδα όσο λίγοι παίκτες, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε για οχτώ συνεχόμενα χρόνια, ενώ οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον ανέβασαν ιεραρχικά στον ΠΑΟΚ, καθώς εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή. Με τον Πρέλεβιτς στο ρόστερ του ο ΠΑΟΚ, κατέκτησε το 1991 το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Κύπελλο Κόρατς το 1994. Η στιγμή που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων όμως, είναι το απίστευτο τρίποντο που πέτυχε από το κέντρο του γηπέδου σε αγώνα κόντρα στον Άρη, το οποίο χάρισε την νίκη στον “Δικέφαλο”, αφού κατάφερε να επικρατήσει με σκορ 99-96. Ο αγαπημένος Μπάνε παραμένει δίπλα στον ΠΑΟΚ και μετά την απόσυρση του, όντας πρόεδρος της ομάδας σε μία δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο και είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που έχει συσπειρώσει το τμήμα του συλλόγου.

Πανιώνιος – Μπόμπαν Γιάνκοβιτς

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς όταν έφτασε στην χώρα μας το 1992, δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστός, ωστόσο αυτό που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή ήταν το φοβερό του σουτ, το οποίο είχε “τρελάνει” τον κόσμο της Νέας Σμύρνης. Αυτό που έχουν να θυμούνται όλοι στο αγωνιστικό κομμάτι, ήταν η μεγάλη νίκη που πέτυχε ο Πανιώνιος κόντρα στην Μασατζέρο στην Ρώμη, όπου ο Μπόμπαν είχε πετύχει 41 πόντους. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως έπρεπε όμως, όταν στους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό, ο διαιτητής της αναμέτρησης έδωσε φάουλ στον Μπόμπαν (λανθασμένα), με τον ίδιο να νευριάζει και στην ένταση της στιγμής να χτυπά το κεφάλι του στην μπάσκετα με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος μην μπορώντας να κινηθεί, κάτι το οποίο θα τον ακολουθούσε στην υπόλοιπη του ζωή, μέχρι και τον θάνατο του.

Άρης – Μίροσλαβ Πετσάρσκι

O Μίροσλαβ Πετσάρσκι είναι ο άνθρωπός που έχει συνδέσει το όνομα του με δύο ελληνικούς συλλόγους. Αρχικά ο Σέρβος έφτασε στην χώρα μας το 1991 για λογαριασμό του Άρη, με τον οποίο κατάφερε να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1992, ενώ έναν χρόνο αργότερα, κατέκτησε το Κύπελλο Σπόρτα με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Το 1994 “κατέβηκε” προς Αθήνα μεριά, καθώς υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό, όπου στον “πράσινο” σύλλογο έμεινε δύο χρόνια, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1996, ενώ την ίδια χρονιά, ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης με το “τριφύλλι”, βάζοντας στην συλλογή του το ιστορικό πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ελληνικής ομάδας.