Μπορεί στο εξωτερικό να είναι σύνηθες πλέον και άκρως επαγγελματικό ένας παίκτης να παίρνει μετεγγραφή για την αντίπαλο της ομάδας με την οποία αγωνιζόταν, στην Ελλάδα όμως παραμένει μία κατάσταση, η οποία δεν ηχεί τόσο καλά στα αυτιά του κόσμου. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κάνει το δρομολόγιο από την πράσινη στην κόκκινη γραμμή γραμμή και τούμπαλιν. Συγκεκριμένα 20 Έλληνες παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων, με κάποιες περιπτώσεις να έχουν προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στο φίλαθλο κοινό και κάποιες άλλες να μην είναι ιδιαίτερα γνωστές.

Οι παλιότεροι

Την αρχή έκανε ο Πέτρος Δημητρόπουλος, ο οποίος μετά την μετανάστευση του στην Αυστραλία μετέτρεψε το όνομα του σε Πίτερ Ντέμος. Ο Δημητρόπουλος ξεκίνησε να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, όμως το 1950 αποφάσισε να κάνει την μεγάλη μεταστροφή και να φορέσει τη φανέλα του «τριφυλλιού» με την οποία πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα λίγο πριν φύγει για την Αυστραλία.

Το αντίθετο δρομολόγιο έκανε το 1979 ο Χρήστος Ιορδανίδης, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι τότε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πανηγυρίζοντας έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα, όμως πήρε την απόφαση να μετακινηθεί στους «ερυθρόλευκους», στους οποίους αγωνίστηκε για τρία χρόνια.

Ένας ακόμα παίκτης της παλιάς γενιάς που έκανε το ταξίδι το «λιμάνι» για το κέντρο της Αθήνας ήταν ο Γιώργος Σκροπολίθας. Ο 23χρονος τότε μπασκετμπολίστας αποφασίζει το καλοκαίρι του 1983 να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και να μεταπηδήσει στον Παναθηναϊκό, τη φανέλα του οποίου φόρεσε για εννέα σεζόν. Το ίδιο καλοκαίρι όμως ο αείμνηστος Νίκος Δαρίβας αποφασίζει να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο και να μείνει στον Ολυμπιακό για τρία χρόνια.

Οι «μικροί»

Με τον όρο αυτό εννοούνται οι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο ομάδων, αλλάζοντας όμως ομάδα σε νεαρή ηλικία. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Αλέξανδρος Ανθής, ο οποίος το 1997 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία μόλις 16 ετών με τον Ολυμπιακό, για να πάρει την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό  το καλοκαίρι του 1998.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του Βασίλη Ξανθόπουλου, με τον έμπειρο, πλέον, γκαρντ του Άρη να έχει ξεκινήσει από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όμως τη σεζόν 2004-2005 φόρεσε τη φανέλα των «πρασίνων», ενώ επανήλθε άλλες δύο φορές στο ΟΑΚΑ.

Το ίδιο δρομολόγιο με τον Ξανθόπουλο και τον Ανθή, επίσης σε μικρή ηλικία έκανε ο σημερινός NBAer, Γιώργος Παπαγιάννης. Ο διεθνής σέντερ ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες των «ερυθρόλευκων» για να τον πάρει ο Παναθηναϊκός μετά από δύο χρόνια παρουσίας στο Περιστέρι.

Οι «ενδιάμεσοι»

Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης σε ηλικία μόλις 16 ετών υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2001. Από κει και πέρα ακολούθησε μία σπουδαία επαγγελματική πορεία εντός και εκτός συνόρων για να αποφασίσει το καλοκαίρι του 2009 να ντυθεί στα «ερυθρόλευκα».

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του από τη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή, όμως δεν άργησε να μπει στο μάτι και την καρδιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και το 2001 φόρεσε τα πράσινα. Στον Παναθηναϊκό έμεινε για 2 χρόνια και μετά ξεκίνησε ένα ταξίδι σε πολλές ομάδες του εξωτερικού για να καταλήξει στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μόλις μία σεζόν (2011-2012).

Ο Χάρης Γιαννόπουλος μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, γρήγορα όμως κατέβηκε στον Πειραιά και συγκεκριμένα το 2008, σε ηλικία 20 χρονών. Στον Ολυμπιακό δεν βρήκε τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής με αποτέλεσμα να αγωνιστεί στον Πανιώνιο και εν συνεχεία στο Περιστέρι για να έρθει το καλοκαίρι του 2012 ο Παναθηναϊκός και να τον κάνει δικό του.

Ίδια πορεία με τον Γιαννόπουλο είχε και ο Ίαν Βουγιούκας. Ο πρώην σέντερ της Λοκομοτίβ Κούμπαν μετακόμισε το καλοκαίρι του 2008 στον Ολυμπιακό, όμως είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να καταλήξει στο Ρέθυμνο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε δει τα στοιχεία του,όμως, αλλά και τις δυνατότητες εξέλιξης και το καλοκαίρι του 2010 ο διεθνής σέντερ πήγε στο ΟΑΚΑ και δεν αποκλείεται να επιστρέψει ξανά το φετινό καλοκαίρι.

Στους παίκτες που αγωνίστηκαν στο… μεσοδιάστημα πριν και μετά τους «αιώνιους» ανήκει ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Ο BigSofo ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους του Ολυμπιακού στα 5 χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα, όμως το δύσκολο του χαρακτήρα του τον έφερε εκτός ΣΕΦ και συγκεκριμένα στο Ισραήλ για χάρη της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στην «ομάδα του λαού» έμεινε για 2 χρόνια μέχρις ότου τον κάλεσε ο Παναθηναϊκός στη νέα αρχή που έκανε με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο το 2012.

Παιδί της Θεσσαλονίκης και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος ήρθε στον Ολυμπιακό το 2007 και έμεινε μέχρι το 2011, αποχωρώντας τότε στην αναδόμηση που προσπαθούσε να πετύχει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στην ομάδα. Ο φόργουορντ/σέντερ πήγε στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και για λίγους μήνες στην Μπαρτσελόνα μέχρι που δέχθηκε πρόταση από τον Παναθηναϊκό το 2013 και έμεινε για 2 σεζόν.

Τα «μπαμ»

Πρώτος σε αυτή τη λίστα είναι ο Νίκος Μπουντούρης. Ο Μπουντούρης βρέθηκε για δύο σεζόν στους «πράσινους» (1998-2000), όμως το καλοκαίρι του 2000 αποφασίζει τα μετακομίσει για τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό σε μία κίνηση που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους φίλους των «πρασίνων».

Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Νίκο Οικονόμου με τον πρώην διεθνή να αγωνίζεται πρώτα στον Παναθηναϊκό, να κάνει ένα διάλειμμα στην Ιταλία και την επόμενη σεζόν να επιστρέφει στην Ελλάδα για χάρη των «ερυθρόλευκων». Μία κίνηση που άναψε… φωτιές ανάμεσα στους φίλους των δύο ομάδων μια και ο Οικονόμου ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας του «τριφυλλιού».

Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο Δημήτρης Παπανικολάου. Λατρεμένο παιδί των Πειραιωτών, αποφασίζει για μία σεζόν να μετακομίσει στον Μακεδονικό και στη συνέχεια ντύθηκε στα πράσινα προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τους φίλους του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, οι οποίοι όμως στη συνέχεια τον αποδέχτηκαν.

Το μεγαλύτερο ίσως «μπαμ» που έχει γίνει με παίκτη στην ιστορία των δύο συλλόγων είναι αυτό του Βασίλη Σπανούλη. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού αποφασίζει το καλοκαίρι του 2010 να κάνει τη μεγάλη στροφή στην καριέρα του και να ηγηθεί της νέας προσπάθειας στον Ολυμπιακό, όπου αποτέλεσε τον παίκτη που άλλαξε την ιστορία του συλλόγου. Οι αντιδράσεις, βέβαια, ακόμα δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται με τον αρχηγό των «ερυθρόλευκων» να αποτελεί το κόκκινο πανί για τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Παρόμοιο δρομολόγιο με τον Βασίλη Σπανούλη έκανε και ο Στράτος Περπέρογλου, ο οποίος την εποχή της «διάλυσης» του ρόστερ του Παναθηναϊκού το 2012, αποφασίζει να αφήσει κι αυτός τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης και να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Βέβαια ο έμπειρος φόργουορντ έμεινε μόλις δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και τώρα ενδέχεται να επιστρέψει ξανά στον Παναθηναϊκό.

Το τελευταίο μετεγγραφικό «μπαμ» με παίκτη που έχει φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων είναι ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011 από τον Ολυμπιακό αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι για χάρη του Παναθηναϊκού. Μία μετεγγραφή με ποικίλες αντιδράσεις τόσο από τον κόσμο του Ολυμπιακού όσο και από τους «πρασίνους», όμως η εικόνα του κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν τους έκανε να αλλάξουν γνώμη…

Σειρά πήρε ο Γιώργος Μπόγρης και έπεται συνέχεια…