Ο Παύλος Τσαπατώλης είναι μόλις 16 ετών, είναι παιδί οικογένειας μεταναστών στην Αυστραλία και από τα 7 του ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα, το μπάσκετ. Μπορεί το μπάσκετ στην Αυστραλία να μην είναι το κορυφαίο άθλημα, όμως έχει και αυτό τους δικούς του φιλάθλους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αθλητές που στο παρελθόν έχουν βρεθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως.

Ο νεαρός σέντερ, σε αυτή τη θέση αγωνίζεται τουλάχιστον σε αυτή την ηλικία, είναι ήδη διεθνής με τις μικρές εθνικές της Αυστραλίας, παρά το γεγονός ότι ήθελε να έρθει και να αγωνιστεί με τη φανέλα της γαλανόλευκης. Μάλιστα, η ομάδα του, η Κ-16 της Αυστραλίας έφτασε στον τελικό του Πανασιατικού Κυπέλλου και κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας της Κίνας με 91-67, με τον ίδιο να μετρά 1,3 πόντους και 0,5 ασίστ ανά αγώνα σε 7,5 λεπτά συμμετοχής.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα neoskosmos.com της Αυστραλίας, ο Τσαπατώλης εκμυστηρεύεται πώς μια άτυχη στιγμή, ένας τραυματισμός, λειτούργησε ανασταλτικά στην έλευση του στην Ελλάδα και μάλιστα για χάρη του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως έσπασε το πόδι του την ημέρα που θα ταξίδευε για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία του, ενώ στη συνέχεια προτίμησε το πρόγραμμα της ομάδας του, προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες εμπειρίες και να βελτιωθεί ατομικά.

Το όνειρο του Τσαπατώλη δεν είναι το NBA, όπως συνηθίζεται να είναι στα περισσότερα παιδιά. Ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του και θέλει να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα και να δει από κοντά τους προσωπικούς του ήρωες, ενώ για τον ίδιο πρότυπο αθλητή είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το μέλλον θα δείξει αν αυτό το ταλέντο μπορεί να κατακτήσει τους στόχους του. Ήδη πάντως στην ομάδα του, τη Victoria, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μιας και πήρε το βραβείο του Junior Athlete of the Year.