Ο Κώστας Παπανικολάου είναι γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1990 στα Τρίκαλα και μεγαλωμένος στα Γρεβενά. Παρότι μόλις 25 ετών, έχει ήδη μια καριέρα την οποία πολλοί παίκτες στην Ευρώπη θα ζήλευαν! Το Basketblog.gr θα σας παρουσιάσει από πού ξεκίνησε ο «Παπ», την πορεία του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Η.Π.Α, αλλά και την πορεία του με την Εθνική ομάδα.

 

Η αρχή στα Γρεβενά

Ο Κώστας Παπανικολάου ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε μικρή ηλικία στα παιδοεφηβικά του Πρωτέα Γρεβενών, από όπου και τον έκανε δικό του ο Άρης (περίπου 10.000 ευρώ κόστισε η μεταγραφή). Αξίζει να σημειωθεί πως άνθρωποι από το κοντινό του περιβάλλον στα Γρεβενά, μιλούν για ένα παιδί…μάλαμα που από τα πρώτα του βήματα κιόλας, όλοι ήξεραν πως θα γίνει μεγάλος μπασκεμπολίστας

.

Ο Άρης

Στον Άρη παρότι δεν πήρε πολλές ευκαιρίες στο αντρικό τμήμα, στο εφηβικό έπαιρνε μεγάλο χρόνο συμμετοχής, και μαζί με τον Σπύρο Μούρτο (τον τωρινό αρχηγό των «κίτρινων») ήταν η ομάδα «τρόμος» στην Θεσσαλονίκη. Το 2008-09 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στην Α1, και την ίδια χρονιά πήρε το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη Της Ελλάδας κάτω των 22 χρόνων. Όλα αυτά, και σε συνδυασμό με τις διακρίσεις του στην Εθνική τον έκαναν έτοιμο για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

 

Ο Ολυμπιακός και η…Απογείωση!

Το 2009 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να πληρώνουν 950.000 ευρώ την ομάδα του Άρη για την απόκτηση του. Στον Ολυμπιακό μετά από μια αναγνωριστική σεζόν ήρθε η καθιέρωση. Τη σεζόν 2010-11 ο ρόλος του αναβαθμίστηκε, ενώ την σεζόν 2011-12 ήρθε η καταξίωση! Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρωλίγκα, με τον Παπανικολάου να είναι από τους κορυφαίους της σεζόν, και από τους βασικούς πυλώνες της ανατροπής στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ του Κιριλένκο, ενώ και στο πρωτάθλημα ήταν από τους κορυφαίους, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να πάρει το τίτλο, σχεδόν 13 χρόνια μετά την τελευταία φορά, το 1997.

Ίδια εικόνα και την σεζόν 2012-13 με τον Ολυμπιακό να φτάνει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης και τον Παπανικολάου να είναι για ακόμα μια φορά από τους κορυφαίους. Κάπου εκεί όμως ο «Παπ» ήθελε μια νέα πρόκληση.

 

Κάτοικος Καταλονίας

Το καλοκαίρι του 2013 η Μπαρτσελόνα πλήρωσε την ρήτρα του συμβολαίου του και καταβάλλοντας 1,5 εκ. ευρώ στον Ολυμπιακό τον έκανε δικό της, δίνοντας του μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Στην Βαρκελώνη παρέμεινε για ένα χρόνο κατακτώντας το πρωτάθλημα Ισπανίας και φτάνοντας μέχρι το Φάιναλ-φορ.Η Βαρκελώνη όμως ήταν μικρή για το μέγεθος του «Παπ»…

Το…Αμερικάνικό όνειρο

Ο Παπανικολάου το 2012 είχε επιλεχθεί στο νούμερο 48 του 2012 NBA Draft από τους Νιου Γιορκ Νικς. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα τα δικαιώματά του παραχωρήθηκαν στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Την 1η Ιουλίου του 2013 τα δικαιώματα του Κώστα Παπανικολάου απέκτησαν οι Χιούστον Ρόκετς μαζί με 2 μελλοντικά ντραφτ πικ σε μια ανταλλαγή που έστειλε τον Thomas Robinson στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς[1]. Κάπως έτσι ήρθε η ώρα για το υπερατλαντικό ταξίδι.

Το καλοκαίρι του 2014 το Χιούστον του πρόσφερε συμβόλαιο κάνοντας τον τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα αθλητή (9.000.000 δολάρια για δύο χρόνια), με την κατάσταση στην πόλη του Τέξας να φαντάζει ιδανική. Ο Παπανικολάου ξεκίνησε καλά, όμως με την απόκτηση των Αρίζα και Σμιθ στην θέση τρία,ο χρόνος του μειώθηκε, με το Χιούστον τελικά να τον ανταλλάσσει μαζί με άλλους παίκτες, σε ένα μεγάλο trade, και να τον στέλνει στο Ντένβερ για χάρη του Τάι Λόσον, και την ομάδα των Νάγκετς να τον αποδεσμεύει λίγο μετά .

Ο Έλληνας φόργουορντ συνέχισε να ψάχνει ομάδα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού παρά τις προτάσεις που είχε από την Ευρώπη και τελικά βρήκε μη εγγυημένο συμβόλαιο στους Ντένβερ Νάγκετς, με τους οποίους υπέγραψε στις 5 Νοεμβρίου. Ο «Σβόλοι» όμως ποτέ δεν πίστεψαν στον «Παπ» και στις 7 Ιανουαρίου τον αποδέσμευσαν, με το σίριαλ από εκεί και πέρα να είναι γνωστό και τον Παπανικολάου νε γυρίζει στο… Λιμάνι του, υπογράφοντας με τον Ολυμπιακό μέχρι το 2018.

 

Η «Επίσημη Αγαπημένη»

Από μικρός ο Παπανικολάου ήταν «πιστός στρατιώτης» της Εθνικής, με την πρώτη του διάκριση να έρχεται το 2008 όπου στα γήπεδα της Αμαλιάδας ως μέλος της Εθνικής ομάδας Εφήβων κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2007, ενώ το 2009 στα γήπεδα της Ρόδου κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, διοργάνωση στην οποία πήρε και τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη του τουρνουά. Επίσης, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2009 με την Εθνική Ομάδα Νέων στην Νέα Ζηλανδία κόντρα στην Αμερική των Κάρι και Τόμπσον. Το 2010 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Νέων, όπου κατατάχθηκε στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά.

Τον Αύγουστο του 2009, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών σε ένα φιλικό αγώνα για το Τουρνουά Ακρόπολις, ενώ από το 2011 και μετά είναι μόνιμο μέλος της, της οποίας παραμένει πιστός στρατιώτης ακόμα και σήμερα, και αποτελεί τη νέα γενιά πάνω στην οποία θα στηριχθεί η «γαλανόλευκη» τα επόμενα χρόνια