Ένα από τα πλέον συνήθη συνθήματα των ομάδων σχεδόν όλων των κατηγοριών, ανεξαρτήτως αθλήματος και ιστορικού υπόβαθρου, είναι το «μία πόλη, μία ομάδα». Για αυτό το σύνθημα έχουν έρθει στο παρελθόν σε πλήρη κόντρα ο ΠΑΟΚ με τον Άρη, με αυτό το σύνθημα έχουν «ντυθεί» αρκετά γήπεδα και για αυτό το σύνθημα, αυτό τον τρόπο σκέψης, έρχονται σε ρήξη οι περισσότερες τοπικές, ακόμα και συνοικιακές ομάδες.

Ανάλογη περίπτωση είναι και η διαμάχη που έχει αναδυθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στον Απόλλωνα Πατρών και τον Προμηθέα Πατρών. Από τη μία ο ιστορικός Απόλλωνας, η ομάδα που αποτέλεσε για πάνω από 50 χρόνια τον «πρέσβη» του πατρινού μπάσκετ μαζί με την Ολυμπιάδα Πατρών στις αρχές του 2000 και από την άλλη ο Προμηθέας Πατρών, μια νεοσύστατη ομάδα της πρωτεύουσας της Αχαΐας που έχει βαλθεί να αποκτήσει τα σκήπτρα του Πατρινού μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί στην επιφάνεια μία «άτυπη» κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τις κόντρες να είναι διαδοχικές και να αποσκοπούν στην κυριαρχία εντός των συνόρων της Πάτρας.

Τελευταίο περιστατικό στην κόντρα των δύο ομάδων δεν είναι άλλο από την μετακίνηση του Θανάση Μπαζίνα από τον Απόλλωνα στον Προμηθέα. Ο Μπαζίνας είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα του πατρινού και γενικότερα του ελληνικού μπάσκετ, με τον Απόλλωνα να τον στηρίζει στη διαδρομή του δίνοντας του χρόνο συμμετοχής ακόμα και στην Α2 την περασμένη σεζόν. Παρόλα αυτά, ο Προμηθέας, ο οποίος θεωρείται μία από τις ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ σε επίπεδο Ακαδημιών με πολλές διακρίσεις και συμμετοχές σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, θέλησε να αποκτήσει τον παίκτη. Μάλιστα, στις αρχές του καλοκαιριού η διοίκηση του συλλόγου είχε καταθέσει πρόταση στον Απόλλωνα προκειμένου να τον κάνει δικό του, όμως οι «μελανόλευκοι» θέλησαν να διατηρήσουν τον ταλαντούχο παίκτη στο ρόστερ τους. Παρόλα αυτά, ο Προμηθέας κατάφερε να βγάλει δελτίο στον παίκτη, με την ΕΟΚ να το εγκρίνει, γεγονός που έφερε και αναταραχή στις τάξεις του πατρινού μπάσκετ, με τη διοίκηση του Απόλλωνα να κάνει λόγο σε ανακοίνωση της για αντιπαλότητα της Ομοσπονδίας με την ομάδα. Στον αντίποδα, όταν είχε γίνει γνωστή η πρόταση του Προμηθέα και εκδόθηκε η αρχική ανακοίνωση του Απόλλωνα, ο πρόεδρος της ομάδας, Χρήστος Μήλας, είχε δηλώσει πως μέλη της διοίκησης του Απόλλωνα δεν λειτουργούν με βάση την ιστορία του συλλόγου, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Αγωνιστικά οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί στο ίδιο πρωτάθλημα μόλις για έναν χρόνο, τη σεζόν 2016/17, όταν ο Προμηθέας πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του στην Basket League. Στους δύο αγώνες που αναμετρήθηκαν οι «Διόσκουροι» του Πατρινού μπάσκετ ο Προμηθέας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, επικρατώντας στην 5η αγωνιστική στο κλειστό της Περιβόλας με 53-67, ενώ και στο «Δ. Τόφαλος» η ομάδα του τότε προπονητή, Βαγγέλη Αγγέλου, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα επικρατώντας με 65-58.

Χαρακτηριστικό φυσικά των δύο ομάδων είναι η προσπάθεια τους να δημιουργήσουν έναν γηγενή κορμό από αθλητές της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Μάλιστα, πολλές φορές ρίχνουν τα «δίχτυα» τους και βορειότερα, όπως έγινε με την περίπτωση των αδελφών Ερμείδη το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, τα δύο αδέρφια από την Ξάνθη αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικά στρατόπεδα στην Πάτρα, με τον Πάνο να καταλήγει στον Απόλλωνα και τον Δημήτρη στον Προμηθέα.

Σε μία περιοχή με συνεχώς αναπτυσσόμενο το μπασκετικό αίσθημα, μιας και σε κάθε εθνική κατηγορία υπάρχει τουλάχιστον ένα σωματείο από την Πάτρα, η κόντρα ανάμεσα σε δύο συλλόγους σίγουρα μπορεί να έχει θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Η εμφάνιση ενός «άτυπου δίπολου» μπορεί να ισχυροποιήσει αγωνιστικά τόσο τον Προμηθέα όσο και τον Απόλλωνα, όμως θα ασθενήσει τις υπόλοιπες ομάδες της περιοχής, αν συνεχιστεί η «αφαίμαξη» παικτών από τις ακαδημίες. Την ίδια ώρα, η υπερ-έκθεση ενός 14χρονου αθλητή, όσο μεγάλο ταλέντο κι αν θεωρείται ή ενδεχομένως μπορεί να γίνει, μόνο καλό δεν μπορεί να του προκαλέσει, μιας και όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα πέφτουν πάνω του. Όπως και να έχει, η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες καλά κρατεί και πλέον απομένει να φανεί ποιο θα είναι το επόμενο… επεισόδιο στο σίριαλ που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.