Σε μία σπουδαία μεταγραφική κίνηση προχώρησε ο Πανιώνιος. Οι «κυανέρυθροι» ανακοίνωσαν επίσημα την Παρασκευή (2/11) την προσθήκη του Τζόι Ντόρσεϊ. Οι Νεοσμυρνιώτες φαίνεται ότι βρίσκουν σιγά σιγά τον εαυτό τους μετά την οριστική μεταβίβαση των μετοχών που εκπροσωπούσε η διοίκηση Αλευρογιάννη στον κ. Γιώργο Χριστοδουλόπουλο και την άφιξη του έμπειρου προπονητή Βασίλη Φραγκιά.

Ο νέος ιδιοκτήτης της ΚΑΕ είχε υποσχεθεί άμεση ενίσχυση με σκοπό ο Πανιώνιος να εξασφαλίσει τη θέση που του αρμόζει στην Α1 κατηγορία και έμεινε πιστός στα λεγόμενα του φέρνοντας στην ομάδα τον Τζόι Ντόρσεϊ.

Η κίνηση αυτή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος φίλος του Πανιωνίου ίσως δεν θα περίμενε την έλευση του Ντόρσεϊ, η οποία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στην εφετινή Betshop Basket League.

Η καριέρα

Ο Τζόι Ντόρσεϊ ή Ρίτσαρντ Έλμερ Τζόι Ντόρσεϊ, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε την Βαλτιμόρη στις 16 Δεκεμβρίου του 1983. Η καριέρα του στο μπάσκετ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2004 όταν άρχισε να φοιτά στο Κολέγιο του Μέμφις με τους Μέμφις Τάιγκερς. Ο νεαρός, τότε, Αμερικανός είχε όλα τα φόντα να διαπρέψει στο άθλημα, ύψος, αλτικότητα, θέληση. Όμως ο χρόνος συμμετοχής του δεν ήταν ο αναμενόμενος.

Το 2008 ο Ντόρσεϊ αποφοίτησε από το Κολέγιο του Μέμφις, ενώ συμμετείχε και στο draft του NBA. Από εκεί επιλέχθηκε από τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς στην 33η θέση, όπου παραχωρήθηκε απευθείας στους Χιούστον Ρόκετς.  

Όπως ήταν φυσικό, ο Αμερικανός δεν πήρε εξαρχής τον χρόνο που ήθελε. Συγκεκριμένα την πρώτη του σεζόν είχε μόλις 3 συμμετοχές με την φανέλα των Ρόκετς. Την αμέσως επόμενη σεζόν (2009-2010) ο Ντόρσεϊ πήρε σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο συμμετοχής (7 παιχνίδια) και δόθηκε στην θυγατρική ομάδα των Χιούστον Ρόκετς, στους Rio Grande Valley (G-League). Εκεί τα νούμερα του ανέβηκαν, με τον ίδιο να είναι σε θέση να δείξει το ταλέντο και τη θέληση του.

Η προσπάθεια του Αμερικανού ανταμείφθηκε και έτσι αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 από τους Σακραμέντο Κίνγκς. Παρόλα αυτά ένα μήνα μετά το συμβόλαιο του λύθηκε με τους Τορόντο Ράπτορς να τον αποκτούν τον Απρίλιο του 2010. Η σεζόν εκείνη (2010-2011) ήταν η καλύτερη του στο πρωτάθλημα του NBA (43 συμμετοχές).

Η αποχώρηση από το NBA και η Ευρώπη

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Τζόι Ντόρσεϊ άφησε την Αμερική και το NBA με σκοπό να αναζητήσει την τύχη του στην Ευρώπη. Ο πρώτος σταθμός της καριέρας του ήταν η τότε ισπανική Λαμποράλ Κούτσα, η οποία είναι γνωστή σήμερα ως Μπασκόνια, του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Η πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία του Αμερικανού δεν ήταν αναμενόμενη καθώς οι λίγες συμμετοχές του (7) τον οδήγησαν εκτός ομάδας. Έτσι τον Ιανουάριο του 2012 ο Ντόρσεϊ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στον πάγκο της ομάδας βρισκόταν τότε ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος έφερε στους Πειραιώτες τον Αμερικανό παρά τις λιγοστές συμμετοχές του με τη φανέλα της Λαμποράλ. Εκείνη τη σεζόν (2012) ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Final Four της Κωνσταντινούπολης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε έναν τελικό που έχει μείνει στην ιστορία, αλλά και πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Ντόρσεϊ ήταν βασικό μέλος της επιτυχημένης εκείνης χρονιάς και βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό να πετύχει τους στόχους του.

Όλα έδειχναν ότι ο Αμερικανός θα συνέχιζε στους «ερυθρόλευκους», όμως η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα άλλαξε τα δεδομένα. Συγκεκριμένα ο Ντόρσεϊ δεν ήταν ικανοποιημένος από την μεταχείριση του Έλληνα coach και μόλις την 3η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (Νοέμβριος 2012) αποχώρησε από την ομάδα σε όχι και τόσο καλές συνθήκες.

Ο Αμερικανός συνέχισε την καριέρα του στην Τουρκία και στην Ρόγιαλ Χάλι Γκαζιαντέπ, με τη φανέλα της οποίας πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Οι εκπληκτικές του παρουσίες ανταμείφτηκαν και πάλι. Αυτή τη φορά από την Μπαρτσελόνα, η οποία τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2013. Την πρώτη του σεζόν στη Βαρκελώνη (2013-2014) ο Ντόρσεϊ κατάφερε να πανηγυρίσει το ισπανικό πρωτάθλημα.

Η επιστροφή στο NBA, η Τουρκία και η Ισπανία

Τον Ιούλιο του 2014 ο Τζόι Ντόρσεϊ επέστρεψε στην Αμερική και στο NBA για λογαριασμό των Χιούστον Ρόκετς, τον πρώτο του δηλαδή επαγγελματικό σταθμό. Εκεί έμεινε για μόλις μία σεζόν καθώς το 2015 ξαναγύρισε στην Ευρώπη και στην Τουρκία με την Γαλατασαράι του Αταμάν να τον αποκτά. Η σεζόν εκείνη ήταν μαγική για τον Αμερικανό. Συγκεκριμένα άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο στην Τουρκική λίγκα όσο και στο Euro Cup.

Τον Φλεβάρη του 2016 ο Ντόρσεϊ επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα και στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Παρά την εξαιρετική του παρουσία στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση, η συμπεριφορά του δεν ήταν η πρέπουσα με αποτέλεσμα να λυθεί το συμβόλαιο του, με τον ίδιο να επιστρέφει και πάλι στην Τουρκία.

Η Μπαλικεσίρ έδωσε την ευκαιρία  στον Αμερικανό να επιστρέψει στην Τουρκία. Παρά την σπουδαία παρουσία του, η ομάδα υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία και έτσι ο Ντόρσεϊ έμεινε ελεύθερος.

Η τελευταία παρουσία του Αμερικανού στα παρκέ ήταν με τη φανέλα της Μπαλικεσίρ το 2017. Με την τουρκική ομάδα ο Ντόρσεϊ είχε κατά μέσο όρο 8,7 πόντους, 9,2 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ .

Η ευκαιρία που του δίνει ο Πανιώνιος

Σήμερα ο Τζόι Ντόρσεϊ είναι 35 χρονών και βρίσκεται στη χώρα μας για λογαριασμό του Πανιωνίου. Ο ερχομός του Αμερικανού έχει προσδώσει άλλη αίγλη στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, με τον ίδιο να επιθυμεί να «σώσει» την καριέρα του. Θυμίζουμε πως ο Ντόρσεϊ ήταν ελεύθερος και χωρίς παιχνίδια στα πόδια του. Συνεπώς η ευκαιρία που του δίνει ο Πανιώνιος είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο.

Μένει να τον δούμε στα παρκέ της Betshop Basket League…