Ο Ολυμπιακός, με αρχηγό τον Βασίλη Σπανούλη και στον πάγκο τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, θα κατακτήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του την Ευρωλίγκα, κερδίζοντας στον συγκλονιστικότερο ίσως τελικό, που έχει γίνει ποτέ, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή (62-61).  Πριν από αυτό, οι “ερυθρόλευκοι” θα πραγματοποιήσουν μία επική ανατροπή, επιστρέφοντας από το -19 μέσα σε 13 λεπτά.

Το basketblog.gr επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002 κι έπειτα, τελειώνοντας σήμερα με τη σεζόν 2011-2012 και το Φάιναλ Φορ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αγώνας:

Οι Άντιτς και Σισκάουσκας θα πετύχουν τα δύο πρώτα καλάθια για τις ομάδες τους, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης με τρίποντο θα κάνει το 5-2 για τον Ολυμπιακό. Ο Κιριλένκο με δύο βολές κι ο Νέναντ Κρίστιτς με εύκολο καλάθι κάτω από τη ρακέτα θα διαμορφώσουν το 9-7 για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα πολύ νευρικό κι άστοχο δεκάλεπτο για τις δύο ομάδες. Ο Σβεντ, με μία εύστοχη βολή, θα κλείσει την πρώτη περίοδο, δίνοντας προβάδισμα 3 πόντων (10-7) στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η ρώσικη ομάδα είχε ένα μικρό προβάδισμα (16-11), ελέγχοντας τον αγώνα, χάρη στην καλή της άμυνα κι εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα, που αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός απέναντι στα ψηλά κορμιά των παικτών της. Ο Μίλος Τεόντοσιτς ανέλαβε να ξεκολλήσει την ομάδα του επιθετικά και με τρία σερί τρίποντα έστειλε τη διαφορά σε διψήφια νούμερα (25-13). Η ΤΣΣΚΑ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κρατήσει αυτό το προβάδισμα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια στο +14 (34-20).

Στο δεύτερο μέρος, όσοι περίμεναν την αντίδραση του Ολυμπιακού διαψεύστηκαν, αφού η ομάδα του Καζλάουσκας μπήκε πολύ καλύτερα κι αύξησε ακόμα περισσότερο το προβάδισμά της (41-25). Ο Σβεντ με καλάθι στον αιφνιδιασμό έστειλε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (53-34), αναγκάζοντας τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Ο Σέρβος τεχνικός απέσυρε τον Βασίλη Σπανούλη κι έριξε στο παρκέ τους πιτσιρικάδες, οι οποίοι πίεσαν ασφυκτικά σε όλο το γήπεδο της ΤΣΣΚΑ, προσπαθώντας να βρουν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να μειώσει τη διαφορά με ένα μικρό σερί 6-0 (53-40) κι ένα τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη ακριβώς στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Κώστας Σλούκας με τρίποντο μείωσε τη διαφορά στους 10 πόντους (53-43) μετά από αρκετή ώρα, ενώ ακόμα ένα τρίποντο του Κέσελ διαμόρφωσε το 53-48, βάζοντας… “φωτιά” στον αγώνα. Η ΤΣΣΚΑ έβαλε τέλος στο σερί του Ολυμπιακού (13-0) με καλάθι του Σισκάουσκας, ενώ λίγο αργότερα ο Κιριλένκο έκανε το 59-52, τρία λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.Ο Κώστας Παπανικολάου απάντησε γρήγορα με τρίποντο (59-55), ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης με καλάθι μείωσε στους δύο πόντους (60-58).

Ο Μίλος Τεόντοσιτς με μία βολή έκανε το 61-58, με τον Παπανικολάου να μειώνει σε 61-60. Η ΤΣΣΚΑ θα καλέσει τάιμ άουτ και στην επαναφορά ο Σισκάουσκας θα κερδίσει το φάουλ στα 10 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα. Ο Λιθουανός όμως θα αστοχήσει και στις δύο βολές, δίνοντας τη δυνατότητα στον Γιώργο Πρίντεζη να πετύχει στην εκπνοή, μετά από ασσίστ του Βασίλη Σπανούλη, το μεγαλύτερο σουτ της καριέρας του.

Ο πολυτιμότερος:

Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Στον μεγάλο τελικό, ο Έλληνας άσσος είχε 15 πόντους (2/4δ, 2/5τρ, 8/11β), 2 ασσίστ και 8 κερδισμένα φάουλ σε 30 λεπτά συμμετοχής. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα με 21 πόντους (3/9δ, 4/10τρ, 3/3β), 3 ριμπάουντ, 6 ασσίστ και 6 κερδισμένα φάουλ.

Το κλειδί:

Ο Κώστας Παπανικολάου θα μπορούσε να ήταν το κλειδί του τελικού. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έπαιξε εξαιρετική άμυνα στον Κιριλένκο, είχε σχεδόν απόλυτη ευστοχία στις προσπάθειές του στην επίθεση, ενώ σημείωσε και πολύ καθοριστικά τρίποντα στην τέταρτη περίοδο. Ο 23χρονος παίκτης είχε 18 πόντους (2/2δ, 3/3τρ, 5/6β), 4 ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και 4 κερδισμένα φάουλ.

Αυτόν τον τίτλο όμως θα τον δώσουμε στον Γιώργο Πρίντεζη, που ήταν συγκλονιστικός στην τέταρτη περίοδο, παλεύοντας κάτω από τη ρακέτα μόνος του με όλα τα θηρία της ΤΣΣΚΑ σε άμυνα κι επίθεση. Ο παουερ φόργουορντ των “ερυθρολεύκων” έδωσε πολλές λύσεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ενώ πέτυχε και το νικητήριο σουτ, το οποίο θα μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης ως ένα από τα σημαντικότερα καλάθια, που έχουν επιτευχθεί.

Οι ημιτελικοί:

Για να περάσουν στον τελικό, οι “ερυθρόλευκοι” απέκλεισαν τη Μπαρτσελόνα 68-64, χάρη σε ένα πολύ καθοριστικό τρίποντο και μία ασσίστ του Βασίλη Σπανούλη στο τελευταίο λεπτό. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε σταθερά το προβάδισμα και τον έλεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιώργος Πρίντεζης με 14 πόντους (3/5δ, 2/2τρ, 2/2β), 4 ριμπάουντ και 2 ασσίστ σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Στον άλλο ημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Αντρέι Κιριλένκο, απέκλεισε τον Παναθηναϊκό με 66-64, παρά το πολύ κακό της ξεκίνημα στο πρώτο δεκάλεπτο. Κορυφαίοι για τη ρώσικη ομάδα ήταν οι Κιριλένκο (17π, 9ρ, 4κοψ, 8 κερδισμένα φάουλ) και Σβεντ (15π). Από τον Παναθηναϊκό, που είχε την τελευταία επίθεση του παιχνιδιού, χωρίς να καταφέρει όμως να σουτάρει, σε εξαιρετικό βράδυ ήταν ο μπαρουτοκαπνισμένος σε τέτοια παιχνίδια, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (19) κι ο Κώστας Καϊμακόγλου (10π,8ρ, 5ας).

Μικρά μικρά:

-Αυτή είναι η τέταρτη φορά, μετά το 1994 στο Τελ Αβίβ, το 1995 στην Σαραγόσα και το 2009 στο Βερολίνο, που δύο ελληνικές ομάδες συμμετέχουν σε Φάιναλ Φορ.

-Είναι η πρώτη φορά, που οι δύο ελληνικές ομάδες δεν αντιμετώπισαν η μία την άλλη στον ημιτελικό κι αυτό επειδή το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκα άλλαξε.

Ολυμπιακός αποτελεί τη νεότερη ομάδα (σε μέσο όρο ηλικίας), μετά την Παρτιζάν του 1992, που κατακτά την Ευρωλίγκα.

-Ξεκαρδιστική η εικόνα των δύο προέδρων του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, να τρέχουν, πανηγυρίζοντας μέσα στο γήπεδο μετά το σουτ του Πρίντεζη, αλλά γρήγορα να καταλαβαίνουν ότι δεν τελείωσε ο αγώνας και να βγαίνουν έξω.

-Και οι δύο ευρωπαϊκοί τίτλοι του Ολυμπιακού είναι με τον ίδιο προπονητή, τον Ντούσαν Ιβκοβιτς (ο πρώτος ήταν το 1997 στη Ρώμη).

-Εντελώς ανοργάνωτη η τούρκικη αστυνομία τόσο μέσα κι έξω από το γήπεδο, όσο και συνολικά σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα οι πολυάριθμοι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού να ανταμώσουν ουκ ολίγες φορές με φιλάθλους του Ολυμπιακού, που βρίσκονταν εκεί με τις οικογένειές τους

Ολυμπιακός θα φτάσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα με 8 συνολικά ήττες, τις περισσότερες από κάθε άλλο πρωταθλητή Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωλίγκα.

Βασίλης Σπανούλης θα φωνάξει μαζί του κατά τη διάρκεια της απονομής τους Παναγιώτη Βασιλόπουλο και Γιώργο Πρίντεζη, αναγνωρίζοντας έτσι ο αρχηγός την προσφορά τους στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, που δεν ερχόντουσαν οι τίτλοι.

Ντούσαν Ίβκοβιτς θα ξανακάνει το “τρικ” της Ρώμης, το μεσημέρι πριν τον τελικό, όταν και θα καλέσει όλη την ομάδα του σε μία… βαρκάδα στο Βόσπορο, ώστε να φύγει το άγχος κι η πίεση από τους παίκτες του.

-Αυτό ήταν το τελευταίο Φάιναλ Φορ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αφού το καλοκαίρι αποχώρησε από την ομάδα των “πρασίνων” μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα ηττηθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε αγώνα Φάιναλ Φορ.

Βασίλης Σπανούλης θα γίνει ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης, που κατακτά τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του Φάιναλ Φορ για δεύτερη φορά.

-Οι Βασίλης Σπανούλης και Λάζαρος Παπαδόπουλος θα γίνουν οι μοναδικοί παίκτες, μαζί με τον Δημήτρη Παπανικολάου, που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκα και με τους δύο “αιώνιους”.

-Βοηθός του Γιόνας Καζλάουσκας, στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι ένας Έλληνας προπονητής, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος ήταν μαζί με τον Λιθουανό τεχνικό τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στην Εθνική Ελλάδος.

-Μετά τον τελικό, αρκετοί παίκτες της ΤΣΣΚΑ θα βγουν να διασκεδάσουν σε μία εκδήλωση, που θα γίνει σε πολύ γνωστό κλαμπ της περιοχής. Αν μη τι άλλο δείγμα του ότι στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά τον αθλητισμό από τη χώρα μας.

-Άξιος αναφοράς ο Έισι Λο, ο οποίος παρά τον τραυματισμό του, έσφιξε τα δόντια του κι αγωνίστηκε στον τελικό όσο μπορούσε, με τους συμπαίκτες του να λένε τα καλύτερα γι αυτή τη συμπεριφορά του. Μάλιστα, ο Αμερικανός το μεσημέρι στη βόλτα με το καραβάκι στο Βόσπορο με το ζόρι το πατούσε το πόδι του, δείγμα του προβλήματος που είχε.

Η πορεία:

Οι αφίξεις των Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ άλλαξαν όλη την εικόνα του Ολυμπιακού, δίνοντάς του ακριβώς εκείνα τα στοιχεία, που του έλλειπαν ώστε να φτάσει μέχρι και την διεκδίκηση του τροπαίου. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο, η ελληνική ομάδα κατάφερε να εξελιχθεί μέσα στη χρονιά κι από μία καινούρια ομάδα με αρκετούς νεαρούς παίκτες, που είχε σαν ταβάνι τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα, μετατράπηκε σε έναν σκληρό αντίπαλο, δύσκολο να τον κερδίσει ο οποιοσδήποτε.

Για να περάσουν στο Φάιναλ Φορ οι “ερυθρόλευκοι”, χρειάστηκε να αποκλείσουν με μειονέκτημα έδρας την ιταλική Σιένα των Πιανιτζιάνι, ΜακΚάλεμπ κι Άντερσεν, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχαν αφήσει εκτός συνέχειας δύο από τους τρεις… οικοδεσπότες του Φάιναλ Φορ (Εφές Αναντόλου και Γαλατασαράι). Την τρίτη την είχε αφήσει εκτός ο Παναθηναϊκός (Φενέρμπαχτσε)

Αναλυτικά η πορεία του Ολυμπιακού:

Πρώτη φάση:
Μπιλμπάο – Ολυμπιακός 76-61
Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 81-74
Κάχα Λαμποράλ – Ολυμπιακός 81-79
Καντού – Ολυμπιακός 64-63
Ολυμπιακός – Νανσί 91-78
Ολυμπιακός – Μπιλμπάο 88-81
Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 86-70
Ολυμπιακός – Κάχα Λαμποράλ 84-82
Ολυμπιακός – Καντού 86-61
Νανσί – Ολυμπιακός 74-79

Top-16:
Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 78-86
Γαλατασαράι – Ολυμπιακός 78-77
Ολυμπιακός – Εφές Αναντόλου 83-65
Εφές Αναντόλου – Ολυμπιακός 65-67
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός 96-64
Ολυμπιακός – Γαλατασαράι 88-81

Πλέι οφ:
Σιένα – Ολυμπιακός 75-82
Σιένα – Ολυμπιακός 81-80
Ολυμπιακός – Σιένα 75-55
Ολυμπιακός – Σιένα 76-69

Φάιναλ Φορ:
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 68-64
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός 61-62  

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Οι διαιτητές: Λαμόνικα – Μαρτίν – Σαχίν
Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 15 (4), Ντ.Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρίστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1).