Μια… ανάσα είμαστε από το 10ο Φάιναλ φορ της ιστορίας του Ολυμπιακού και το basketblog.gr σας θυμίζει 10 κρίσιμα σουτ αλλά και φάσεις που ξεχώρισαν από τα προηγούμενα Φάιναλ Φορ του Ολυμπιακού.

 

1. «Χάζεψε» την άμυνα της ΤΣΣΚΑ ο Σπανούλης (0.43 στο βίντεο)

Ο Βασίλης Σπανούλης με ένα εντυπωσιακό eurostep, ολοκλήρωσε την προσπάθεια του στην αρχή του ματς σε προσπάθεια για μπάσιμο. Η κλάση του είναι γνωστή και το απέδειξε νωρίς και σε εκείνο το παιχνίδι βάζοντας ένα εύκολο καλάθι χωρίς αντιπάλους.

 2. Το τρομερό κάρφωμα του Παπανικολάου (1.25 στο βίντεο)

Ο Ολυμπιακός ξέσπαγε στο 4ο δεκάλεπτο κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στο τελικό του Φάιναλ Φορ το 2013, με τον Παπανικολάου να παίρνει την μπάλα από πάσα του Σπανούλη στον αιφνιδιασμό και να καρφώνει με πολύ δύναμη, με τον ίδιο να ξεσπάει σε κραυγές από την ένταση του ματς αλλά και την χαρά που είχε καθώς ο Ολυμπιακός έπαιρνε διαφορά στο σκορ.

 3. Χάινς…ο ηλεκτρολόγος!

Εκπληκτικός ήταν ο Κάιλ Χάινς στο τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης το 2013 στο Λονδίνο. Ο σέντερ του Ολυμπιακού έκανε όλους τους ξένους εκφωνητές να παραμιλάνε! Οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης μετά από χαμένη επίθεση των «ερυθρολεύκων», βγήκαν σε γρήγορη αντεπίθεση αλλά με τον Κάιλ Χάινς να προλαβαίνει και να ρίχνει μια εντυπωσιακή τάπα στον ανυποψίαστο Μίροτιτς που ήταν έτοιμος να σκοράρει με λέι απ. Τον Μίροτιτς είχε ακολουθήσει και ο Κώστας Παπανικολάου, με τον Χάινς όμως να προλαβαίνει τον Έλληνα παίκτη και να κάνει ο ίδιος το στοπ στον αντίπαλο. Η συγκεκριμένη φάση την θυμάται ο περισσότερος κόσμος γιατί δείχνει ακριβώς το πάθος που έδειξαν οι παίκτες του Ολυμπιακού εκείνη την ημέρα στο παρκέ.

4. Τσίλντρες… ο από μηχανής θεός! (5.00 στο βίντεο)

Στον ημιτελικό με την Παρτίζαν ο Ολυμπιακός σώθηκε από τον από μηχανής θεό που λεγόταν Τσίλντρες! Ο Ολυμπιακός βρισκόταν με 2 πόντους πίσω (65-67) αλλά με ένα tap-in, ο Τσίλντρες γράπωσε την μπάλα μετά το άστοχο τρίποντο του Τεόντοσιτς και ισοφάρισε σε 67-67, ενώ απέμεναν 2.6΄΄ για τη λήξη. Τελικά το ματς πήγε στην παράταση με τον Ολυμπιακό να παίρνει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

5. «Βομβαρδισμός» τριπόντων από Τζόνσον και Τόμιτς

Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για τον Ολυμπιακό στο ημίχρονο του δεύτερου συνεχόμενου «εμφυλίου» σε Φάιναλ Φορ, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν ξεκινήσει άσχημα από τα 6.75μ έχοντας 0/8 σουτ. Στο δεύτερο μέρος άλλαξε η κατάσταση και περισσότερο προς το τέλος του αγώνα. Ο Έντι Τζόνσον ήταν ο πρωταγωνιστής σκοράροντας κατά ριπάς από την περιφέρεια. Ο Έντι το… πιστόλι δικαιολόγησε το προσωνύμιό του πετυχαίνοντας 4 συνεχόμενα τρίποντα, με το τελευταίο να δίνει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ο Τόμιτς ωστόσο σφράγισε τη νίκη για τους Πειραιώτες με τρίποντη- «βόμβα» κάνοντας το 56-52.

6. Το πήρε πάνω του ο αρχηγός (7.20 στο βίντεο)

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ το 2012. Αν και είχε το προβάδισμα καθ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης, εντούτοις δεν μπορούσε να εξασφαλίσει διαφορά ασφαλείας. Με σχεδόν ενάμιση λεπτό πριν το τέλος, οι ”ερυθρόλευκοι” όντας μπροστά στο σκορ με 63-61, με τον νικητή να κρίνεται στο τέλος. Εκεί τις περισσότερες φορές βγαίνει μπροστά ο αρχηγός, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι παρών στο κρίσιμο σημείο. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σηκώθηκε από τα 6.75μ  και με ένα καταπληκτικό τρίποντο-μαχαιριά έκανε το 66-61 δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα για τη πρόκριση στο μεγάλο τελικό. Μάλιστα λίγο αργότερα με δικιά του μαγική ασίστ στον Ντόρσει έγινε το 68-64 το οποίο θα ήταν και το τελικό σκορ.

7. Εκτέλεσε την ”ρωσική αρκούδα” ο Σπανούλης!

Το τελευταίο μεγάλο σουτ του Ολυμπιακού, με δράστη και πάλι τον Βασίλη Σπανούλη στον ημιτελικό με θύμα και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Φάιναλ Φορ του 2015 στη Μαδρίτη. Το σκορ ήταν 63-54 υπέρ της ”ρωσικής αρκούδας” και ενώ ο V Span μετρούσε μέχρι εκείνο το σημείο 0/11 σουτ εντός πεδιάς, «μίλησε» την κατάλληλη ώρα. Με δυο συνεχόμενα σουτ τριών πόντων και ένα δίποντο, βοήθησε τα μέγιστα να ανατραπεί το παιχνίδι, πριν πάρει την μπάλα στα χέρια του με κάτι παραπάνω από 31” να απομένουν. Ντρίμπλαρε, περίμενε και την κατάλληλη στιγμή επιχείρησε έξω από τα 6.75 μ. για να κάνει το 69-66 και να βάλει την υπογραφή του σε άλλο ένα κρίσιμο ματς.

8. «Θαύματα» από τον Ρίβερς στη Ρώμη

Μπορεί να μην είναι μία συγκεκριμένη φάση αλλά τα πράγματα που έκανε στο Φάιναλ Φορ του 1997 ο Ντέιβιντ Ρίβερς σίγουρα είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές του Ολυμπιακού, καθώς οι αποδόσεις του σε εκείνα τα δύο ματς βοήθησαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να έρθει πίσω από την γειτονική χώρα με το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο. Να θυμίσουμε ότι στον ημιτελικό είχε σκοράρει 28 πόντους ενώ στον τελικό κόντρα στη Μπαρτσελόνα είχε 26 πόντους.

9. Back to back με σεληνιασμένο Σπανούλη

Τι κι αν στο πρώτο ημίχρονο είχε 0 πόντους με 0/5 σουτ; Στην επανάληψη ήταν πραγματικός killer και εκμηδένισε τις ελπίδες της Ρεάλ Μαδρίτης για τον τίτλο. Ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε από τα αποδυτήρια… σεληνιασμένος, ευστοχώντας αρχικά σε τρία συνεχόμενα τρίποντα που έβαλαν μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό. Στην συνέχεια πρόσθεσε άλλα δυο, με το τελευταίο εξ’ αυτών να είναι από τα 10 μέτρα (!) για το 90-79, 1’40” πριν την λήξη. Στην ουσία αυτό έβαλε τέλος στην υπόθεση-νίκη και οριστικοποίησε την ”back to back” κατάκτηση Ευρωλίγκας από τους ”ερυθρόλευκους”.

10. Το πεταχτάρι… που θα μείνει στην ιστορία 

Ίσως η κορυφαία στιγμή στη ιστορία του Ολυμπιακού, που χαράχτηκε στις σκέψεις όλων των φίλων της ομάδα! Ο Σισκάουσκας έχασε και τις δύο βολές που είχε κερδίσει με το σκορ στο 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Κώστας Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ, έδωσε την μπάλα στον Σπανούλη για να κατεβάσει τη μπάλα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είδε αμαρκάριστο τον Γιώργο Πρίντεζη, με τον ίδιο να ευστοχεί στο κλασσικό του πεταχτάρι και τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 15 χρόνια.