Η σεζόν που ξεκινούσε για τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2010 δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, μιας και εκείνο το καλοκαίρι το τριφύλλι είχε αποδυναμωθεί αρκετά με τις αποχωρήσεις των Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς, με τον πρώτο να μετακομίζει στον «αιώνιο» αντίπαλο, όμως η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να επενδύσει ξανά στο ελληνικό στοιχείο με την προσθήκη των Καϊμακόγλου, Βουγιούκα και του Άλεξ Μάριτς.

Το στοιχείο της σεζόν εκείνης ήταν κυρίως η αμφισβήτηση, μιας και ο Παναθηναϊκός δεν είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υποχρεώσεις του και η διαφορά από τον Ολυμπιακό είχε μειωθεί αισθητά. Η πρόκριση, βέβαια, από τον Α’ γύρο της Ευρωλίγκας δεν άργησε να έρθει, με τους «πράσινους» να κάνουν ρεκόρ 7-3 σε έναν όμιλο που συμμετείχαν οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βαλένθια, Ολίμπια Λουμπλιάνας, Εφές Πίλσεν και Αρμάνι Μιλάνο. Οι 7 νίκες οδήγησαν την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους «16» ως πρώτη στον όμιλο και η συνέχεια την βρήκε αντιμέτωπη με τις Κάχα Λαμποράλ, Ουνικάχα Μάλαγα και Λιέτουβος Ρίτας. Οι δύο ήττες που έκανε ο Παναθηναϊκός τον ανάγκασαν να τερματίσει στη 2η θέση του ομίλου με αποτέλεσμα ν’ αγωνιστεί με μειονέκτημα έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα του σημερινού προπονητή του τριφυλλιού, Τσάβι Πασκουάλ.

Η αμφισβήτηση είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο μιας και η Μπαρτσελόνα προερχόταν από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και όλοι θεωρούσαν ότι θα περάσει σχεδόν εύκολα στην επόμενη φάση. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως, αποδεικνύοντας ότι είναι μετρ των playoffs κατάφερε να βγάλει τον κρυφό άσο από το μανίκι που λεγόταν Νικ Καλάθης και παίζοντας έξυπνα στην άμυνα με συστήματα 1-4, κατάφερε να κάνει το break στην Καταλονία. Η συνέχεια ήταν ανάλογη και στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό να κάνει 2/2 νίκες και να παίρνει μία εμφατική πρόκριση και να πήγαινε για 7η φορά σε Final4 τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ξανά στη Βαρκελώνη, όχι για να αντιμετωπίσει εκ νέου την Μπαρτσελόνα, αλλά για να συμμετάσχει στην τελική φάση της Ευρωλίγκας και ρίχτηκε στη μάχη μαζί με τις Σιένα, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ρεάλ Μαδρίτης. Οι πρωταθλητές Ελλάδος αντιμετώπισαν στον ημιτελικό την Σιένα του Πιανιτζιάνι και των Ζήση, ΜακΚάλεμπ και Στόουνρουκ. Οι «πράσινοι» όντας καλύτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα τους Μάικ Μπατίστ που πέτυχε 16 π. και μάζεψε 9 ριμπάουντ, αλλά και τον σημερινό αρχηγό του, Νικ Καλάθη με 17 π., πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό νικώντας με 77-69. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση πρόκριση έπαιξε και ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος συνεργαζόταν εξαιρετικά με τους δύο σκόρερ του αγώνα, μοιράζοντας συνολικά 9 ασίστ.

Ο τελικός του 2011 ήταν βγαλμένος από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, το ημερολόγιο να πηγαίνει πίσω σχεδόν μια δεκαετία, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Πυλαία. Τα πρόσωπα στον πάγκο των «πρασίνων» δεν άλλαξαν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να είναι ο… καπετάνιος του πλοίου και ο Δημήτρης Ιτούδης ο συμπαραστάτης του, από την άλλη, όμως, ο Ντέιβιντ Μπλατ που το 2000 ήταν βοηθός του Πίνι Γκέρσον, τώρα είχε γίνει πρώτος προπονητής της Μακάμπι. Οι «πράσινοι» ήταν κυρίαρχοι του αγώνα από το 1’ λεπτό, όμως, οι Ισραηλινοί προσπαθούσαν και μείωναν τις διαφορές που έχτιζε ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει στο 33-30.

Στο β’ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο αποφασισμένος από ποτέ για την κούπα με αποτέλεσμα αυτή στο τέλος να έρθει. Το τριφύλλι έχοντας ξανά σε εκπληκτική ημέρα τον αρχηγό του, Δημήτρη Διαμαντίδη, που πέτυχε 16 π. και τον Μάικ Μπατίστ που σημείωσε άλλους 18 έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία του. Χαρακτηριστική ήταν στο τέλος του αγώνα η αγκαλιά ανάμεσα στον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μια αγκαλιά πατέρα-γιου που έχει χαραχτεί στην ιστορία τόσο του Παναθηναϊκού όσο και των φίλων του μπάσκετ. Παράλληλα, ο αρχηγός των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης έδειξε το μεγαλείο του και στην απονομή του τίτλου, καλώντας τους δύο υπαρχηγούς κοντά του, τον Μάικ Μπατίστ και τον Κώστα Τσαρτσαρή, προκειμένου να σηκώσουν από κοινού την κούπα της Ευρωλίγκας. Φυσικά οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί, μιας και ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Ευρωλίγκας, καλύτερος αμυντικός της χρονιάς και βρέθηκε και στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, ήταν για μία ακόμα χρονιά ο καλύτερος προπονητής της διοργάνωσης, ενώ βραβεύτηκε και η οικογένεια Γιαννακόπουλου ως οι καλύτεροι παράγοντες της χρονιάς.

Για την ιστορία το φύλλο αγώνα:

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 70-78 (30-33)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Πάργκο 12, Ελιγιάχου 12, Έιντσον 17(2), Πνίνι 9(2), Σχορτσιανίτης 4, Μπερστάιν, Μπλου 15(3), Μάτσβαν 3.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13 (3), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου.