Ο Βασίλης Σπανούλης αποτελεί έναν εν ενεργεία θρύλο του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τις επιτυχίες του να αποτελούν μία “χρυσή” παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον ίδιο να βλέπει το όνομα του χαραγμένο σε όλα τα… μπασκετικά ιστορικά βιβλία της σύγχρονης εποχής. Ο σημερινός ηγέτης του Ολυμπιακού έχει σήμερα τα γενέθλια του, φτάνοντας αισίως τα 37 και στα τόσα χρόνια παρουσίας του στα παρκέ, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Μπορεί ο κόσμος στο άκουσμα του ονόματος να του έρχεται κατευθείαν στο νου είτε οι επιτυχίες του Ολυμπιακού είτε η αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό, η ιστορία όμως του Βασίλη Σπανούλη ξεκινά λίγα χρόνια πριν εμπλακούν οι δύο “αιώνιοι”. Το Basketblog.gr καταγράφει τις 37 κορυφαίες στιγμές του κορυφαίου εν ενεργεία Έλληνα μπασκετμπολίστα, από την αρχή στη Λάρισα μέχρι το σήμερα.

1. Όλα ξεκινούν το μακρινό 1999 όταν ο νεαρός τότε Βασίλης Σπανούλης κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο  φορώντας τη φανέλα του ΓΣΛ σε ηλικία μόλις 17 ετών. Με τον ΓΣΛ έπαιξε τα επόμενα χρόνια στην Α2, παίρνοντας τις απαραίτητες παραστάσεις ενόψει της συνέχειας.

2. Οι εμφανίσεις του και το ταλέντο του δεν περνούν απαρατήρητα από τα κλιμάκια της Εθνικής Ελλάδος, η οποία τον καλεί να δώσει το παρών και το 2000 ο Βασίλης Σπανούλης πανηγυρίζει την πρώτη του επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων.

3. Οι επιτυχίες του με τη “γαλανόλευκη” έχουν ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεχίζονται με ανάλογο ρυθμό. Ένα καλοκαίρι μετά, το 2001, ο Σπανούλης θα φορέσει στο λαιμό του το αργυρό μετάλλιο, αυτή τη φορά για τους Μεσογειακούς αγώνες.

4. Το ίδιο καλοκαίρι ο σημερινός ηγέτης του Ολυμπιακού, θα ζήσει την πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του σε ατομικό επίπεδο, μιας και το Μαρούσι του ανοίγει την πόρτα της τότε Α1, παίρνοντας την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή.

5. Με το Μαρούσι δεν άργησαν να έρθουν οι διακρίσεις, μιας και από την πρώτη κιόλας σεζόν η ομάδα των Βορείων Προαστίων κατάφερε να χαμογελάσει, φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Ανδρών, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

6. Ο Σπανούλης θα έχει τη χαρά να αποκτήσει τις πρώτες του παραστάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ίδια χρονιά, μιας και έπαιξε μέχρι και τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Κόρατς.

7. Τα καλοκαίρια φαίνεται πως ήταν η αγαπημένη περίοδος του Σπανούλη σε νεαρή ηλικία, μιας και το θέρος του 2002 ο γκαρντ θα πανηγυρίσει τη μεγαλύτερη επιτυχία της τότε καριέρας του, κατακτώντας το Χρυσό Μετάλλιο με την Εθνική Νέων στο Ευρωμπάσκετ.

8. Τη σεζόν 2003-04 θα ζήσει ξανά πρωτόγνωρες εμπειρίες, μιας και το Μαρούσι θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

9. Την ίδια χρονιά ο κόσμος αλλά και οι άνθρωποι της Α1 θα αναγνωρίσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο το ταλέντο του Σπανούλη, αναδεικνύοντας τον ως τον πιο βελτιωμένο παίκτη της κατηγορίας.

10. Είπαμε, τα καλοκαίρια είναι οι κορυφαίες στιγμές του Σπανούλη. Έτσι και το καλοκαίρι του 2004, ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ θα έχει την πρώτη του επαφή με τον κόσμο του ΝΒΑ, μιας και έχει επιλεγεί στο δεύτερο γύρο του draft από τους Ντάλας Μάβερικς.

11. Η αγαπημένη του Εθνική δεν λείπει ούτε σε αυτό το καλοκαίρι, με τον κορυφαίο σκόρερ της Ευρωλίγκας να γίνεται για πρώτη φορά διεθνής σε επίπεδο Ανδρών και μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

12. Ο Βασίλης Σπανούλης, όντας ηγέτης πλέον του Αμαρουσίου, οδηγεί την ομάδα των Βορείων Προαστίων στη 2η θέση της κανονικής διάρκειας της Α1 τη σεζόν 2004-05 που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία της πριν τα playoffs.

13. Οι ηγετικές ικανότητες και το αστείρευτο ταλέντο του δεν περνούν για μία ακόμα χρονιά απαρατήρητα και βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα της Α1.

14. Πλέον, για τον Βασίλη Σπανούλη έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός δηλώνει ενδιαφέρον για την απόκτηση του και ο Λαρισαίος γκαρντ φοράει το καλοκαίρι του 2005 τη φανέλα με το τριφύλλι.

15. Μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι μέλος της “χρυσής” Εθνικής Ανδρών του 2005 που κατακτά το Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

16. Τη σεζόν 2005-06 ο Σπανούλης θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας και θα ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες που υπήρχαν, με τον γκαρντ του Παναθηναϊκού να αναδεικνύεται μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης.

17. Η πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό του δίνει ένα εισιτήριο στα χέρια για… άλλες πολιτείες. Το καλοκαίρι του 2006 θα συμφωνήσει με τους Χιούστον Ρόκετς και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

18. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν θα μπορούσε να λείπει από μία ακόμα επιτυχία της Εθνικής Ανδρών, μιας και το καλοκαίρι του 2006 πανηγυρίζει το Αργυρό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σαϊτάμα, έχοντας πρώτα αποκλείσει τις ΗΠΑ από τα ημιτελικά της διοργάνωσης. 

19. Η πορεία του στο ΝΒΑ δεν είχε μακρά περίοδο και το καλοκαίρι του 2007 ο πολυνίκης (triple crown 2006-07) Παναθηναϊκός δίνει γη και ύδωρ τόσο στον ίδιο όσο και στους Ρόκετς προκειμένου να τον επαναφέρει στην Αθήνα, με τον Σπανούλη να φορά για δεύτερη φορά την πράσινη φανέλα.

20. Τη σεζόν 2008-09 ο Βασίλης Σπανούλης θα ζήσει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε συλλογικό επίπεδο, μιας και θα πανηγυρίσει το μοναδικό triple crown της καριέρας του, κατακτώντας με τον Παναθηναϊκό πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα.

21. Στην Ευρωλίγκα μάλιστα ο Σπανούλης παίρνει σχεδόν… από το χέρι τον Παναθηναϊκό στο Final4 του Βερολίνου και τον οδηγεί στο 5ο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, με τον ίδιο να αναδεικνύεται για πρώτη φορά MVP του Final4.

22, Το 2009 είναι η χρονιά των τροπαίων και των επιτυχιών για τον Σπανούλη, ο οποίος πανηγυρίζει ένα ακόμα μετάλλιο με την Εθνική ανδρών, η οποία κατέλαβε την 3η θέση στο Ευρωμπάσκετ.

23. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν ένας εκ των κορυφαίων, αν όχι ο κορυφαίος, της “γαλανόλευκης”, με τη διοργανώτρια αρχή του Ευρωμπάσκετ να τον κατατάσσει στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης.

24. Η τελευταία επιτυχία του 2009 για τον Σπανούλη έρχεται σε ατομικό επίπεδο, με τον εκπληκτικό point guard να βραβεύεται ως ο κορυφαίος Βαλκάνιος αθλητής εκείνης της χρονιάς.

25. Το καλοκαίρι του 2010 ο Σπανούλης θα ταράξει τα νερά τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μιας και τότε θα πάρει μία απόφαση που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Παίρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό, σε μία από τις πιο συζητήσιμες μεταγραφές όλων των εποχών.

26. Μπορεί την πρώτη του χρονιά στα “ερυθρόλευκα” να μην πανηγύρισε κάποια επιτυχία, στη συνέχεια όμως ο Σπανούλης γεύτηκε το… νέκταρ των επιτυχιών, μιας και πανηγύρισε τη δεύτερη Ευρωλίγκα της καριέρας του, επαναφέροντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή μετά το μακρινό 1997, ενώ έστειλε τους “ερυθρόλευκους” και στην κορυφή της Ελλάδας.

27. Ο ίδιος ήταν ο απόλυτος ηγέτης των Πειραιωτών στο Final4 της Κωνσταντινούπολης, με την Ευρωλίγκα να του δίνει με… κλειστά μάτια το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της τελικής φάσης.

28. Ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται πλέον στο πικ της καριέρας του και οδηγεί τον Ολυμπιακό σε μία επιτυχία που κανείς δεν είχε υπολογίσει. Back to back πρωταθλητές Ευρώπης, με το Λονδίνο να βάφεται ερυθρόλευκο.

29. Φυσικά ο ίδιος ήταν ξανά ο κορυφαίος της ομάδας του και ο άνθρωπος που πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στη μεγάλη νίκη στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

30. Ο Λαρισαίος γκαρντ έχει παγκόσμια αναγνώριση για τα όσα έχει προσφέρει στο μπάσκετ και το 2013 τιμάται με το βραβείο Giussepe Sciacca.

31. Ένα τρόπαιο έλειπε πλέον από την τροπαιοθήκη του Βασίλη Σπανούλη. Το διηπειρωτικό. Κι όμως, τη σεζόν 2013-14 ο ηγέτης του Ολυμπιακού το κατέκτησε και αυτό, φτάνοντας τους “ερυθρόλευκους” στην κορυφή του κόσμου.

32. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί πλέον να έχει την κυριαρχία και εντός των τειχών και τη σεζόν 2014-15 κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος, επικρατώντας για πρώτη φορά με 3-0 του Παναθηναϊκού. Ηγέτης, ποιος άλλος;

33. Τα χρόνια περνούν και ο Βασίλης Σπανούλης καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί με την ίδια ευκολία και άνεση σε όλες τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα το 2015 να γνωστοποιήσει την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση από την Εθνική Ανδρών.

34. Οι επιτυχίες δεν σταματούν για τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη φορά το πρωτάθλημα, αυτή τη φορά με break στο ΟΑΚΑ και ενόσω είχε κάνει στην αρχή break ο Παναθηναϊκός.

35. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο πρωταγωνιστής στην κορυφαία στιγμή του ελληνικού μπάσκετ στη σύγχρονη εποχή του. Στην τελευταία φάση του τελικού του ΟΑΚΑ είναι αυτός που έχει τη μπάλα και με το τρίποντο του χαρίζει το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, στο τελευταίο μαρκάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

36. Το 2018 ο Σπανούλης θα σπάσει δύο ακόμα ατομικά ρεκόρ, μιας και είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Basket League, ξεπερνώντας το Νίκο Χατζή, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχθηκε και πρώτος σε ασίστ στην Ευρωλίγκα, αφήνοντας πίσω του το Δημήτρη Διαμαντίδη.

37. Αν ρωτούσε κανείς τον ίδιο το Σπανούλη, αυτή είναι η μεγαλύτερη του επιτυχία. Το 2010 γίνεται για πρώτη φορά γονιός και ξεκινά τη δική του οικογένεια, με την οποία συμπορεύεται ακόμα και σήμερα.