Ο Γιάννης Μπουρούσης μίλησε στην ΟΠΑΠ TV για την Εθνική ομάδα και τους στόχους της, για τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς, αλλά και για την παρουσία του στην Ιταλία με την Αρμάνι Μιλάνο για τους “αιώνιους”, για την ΑΕΚ αλλά και για την καριέρα του.

Την Εθνική ομάδα: “Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η ομάδα δεν ήταν όπως πρέπει, εννοώ όλοι οι παίκτες μαζί. Είχαμε τραυματισμούς, απουσίες, είτε ακόμη και αποχωρήσεις από κάποιους παίκτες. Βρεθήκαμε εμείς οι “παλιοί”, από το 2005 νομίζω τρεις παίκτες και ο Βασίλης Σπανούλης μέσα, ο οποίος έλειψε κάποια χρονιά λόγω τραυματισμού, να στηρίξουμε την ομάδα γιατί κακά τα ψέματα, προσωπικά εμένα από το 2005 που βρέθηκα σε αυτή την ομάδα, μου έχει δώσει πάρα πολλά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρέπει να το σεβόμαστε πρώτα απ’ όλα γιατί είναι εθνική ομάδα. Πρέπει να τη στηρίζουμε και να παίζουμε καλά γι’ αυτή την ομάδα. Πιστεύω ότι αυτή η χρονιά με όλους τους παίκτες και τον προπονητή τον καινούργιο θα έχει πάρα πολύ χρόνο για δουλειά στην προετοιμασία, κι όχι όπως πέρυσι που πήγαμε στο Προολυμπιακό στη Βενεζουέλα και δεν τα καταφέραμε γιατί η ομάδα δεν ήταν προετοιμασμένη. Κι αυτό μας στοίχισε μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Τους στόχους αυτής της νέας Εθνικής και τον νέο προπονητή Αντρέα Τρινκιέρι: “Τον γνωρίζω από το ιταλικό πρωτάθλημα. Είναι ένας νέος προπονητής ο οποίος αρέσκεται να δουλεύει πολύ. Έχει δείξει τα αποτελέσματα της δουλειάς του με την Καντού τόσο στο ιταλικό πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρωλίγκα. Δείχνει ότι είναι πάντα διαβασμένος όσον αφορά το σύγχρονο μπάσκετ. Εμείς ως παίκτες έχουμε δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Οπότε έχει να κάνει καθαρά με μας τους παίκτες πιστεύω. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι, κάνουμε σωστά την προετοιμασία μας, ακούμε στις εντολές του προπονητή μας και προπαντώς ενωμένοι, μπορούμε να παίξουμε ένα καλό τουρνουά και να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ”.

Την συσπείρωση και τη νέα προσπάθεια που επιχειρείται στην Εθνική ομάδα: “Καλό είναι να έρχονται όλοι οι παίκτες. Δεν θέλω να πω και να μιλήσω για τον καθένα και γιατί πιθανά δεν συμμετείχε στην εθνική. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι ο κόουτς Ζούρος ήταν άτυχος. Οι παίκτες που απουσίαζαν από την εθνική ήταν παίκτες οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο κι αν ήταν μαζί μας θα μπορούσαν να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Εκεί θεωρώ ότι στάθηκε άτυχος ο κ. Ζούρος ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι ένας αξιόλογος προπονητής κι ένας αξιόλογος άνθρωπος”.

Το αν συμμετέχει στις υποχρεώσεις της εθνικής από “υποχρέωση” ή από “ευχαρίστηση”: “Πιστεύω ότι είναι και τα δύο. Μην ξεχνάμε ότι με την εθνική ομάδα βρίσκουμε και συμβόλαια. Όχι μόνο εμείς οι Έλληνες, αλλά όλοι οι παίκτες σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα σπορ. Το μάτι, ο κόσμος, ένας προπονητής και μια ομάδα βλέπει ότι ο άλλος είναι παίκτης εθνικής ομάδας, άρα έχει τη δυνατότητα να κλείσει σε μια καλύτερη ομάδα ένα συμβόλαιο”.

Τα δύο χρόνια στην Αρμάνι Μιλάνο και την συνύπαρξη με τον Αντώνη Φώτση: “Η ομάδα δεν πήγε καθόλου καλά. Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Ποτέ δεν βρήκαμε έναν ρυθμό, μια πορεία σωστή, είτε στην Ευρωλίγκα είτε και στο ιταλικό πρωτάθλημα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έγιναν πολλές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό, ο προπονητής δεν μπορούσε να περάσει τη φιλοσοφία του και το στυλ παιχνιδιού του. Όσον αφορά σε μένα, ήταν η μεγαλύτερή μου εμπειρία όσον αφορά τον πρώτο καιρό, γιατί από την Ελλάδα βρέθηκα στην Ιταλία. Βρέθηκα σε μια χώρα η οποία έχει σχεδόν την ίδια κουλτούρα με της Ελλάδας, οπότε ήταν δύο πάρα πολύ ωραία χρόνια.

Ο προπονητής προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο, ίσως δεν το πετύχαινε από τις πολλές αλλαγές. Ίσως και το γεγονός που είχα επισημάνει σε ένα μίτινγκ με τον πρόεδρο της ομάδας, ότι δηλαδή έχω συνηθίσει στον Ολυμπιακό να παίζω με πίεση. Στο Μιλάνο δεν υπήρχε καθόλου πίεση, ο κόσμος ερχόταν στο γήπεδο με το κουστουμάκι του, τη γυναίκα του, το παιδί του να δει τον αγώνα. Χάνεις, κερδίζεις είναι το ίδιο. Όταν στους πρώτους τρεις μήνες συνειδητοποιήσαμε με τον Αντώνη πως χάναμε και δεν γινόταν κάτι, μια πίεση, μια εφημερίδα να γράψει κάτι… Εμείς είχαμε συνηθίσει διαφορετικά. Μετά και οι παίκτες μπαίνουν σε αυτό το κλίμα, στυλ NBA. Δεν υπήρχε το κίνητρο της πίεσης στο Μιλάνο”.

Το αν, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται σωστή η επιλογή του να πάρει μεταγραφή στην Αρμάνι Μιλάνο: “Σε συλλογικό επίπεδο νομίζω ότι πήγα σε μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, άσχετα αν απέχει χρόνια από τους τίτλους. Είναι ιστορική ομάδα και πιστεύω ότι εκείνη την στιγμή ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω. Είσαι στην Ιταλία γιατί έγινε. Όταν ζητά ένας παίκτης που είναι 5 χρόνια στην ομάδα να δώσει εξηγήσεις και δεν τον καλεί η διοίκηση και το ζητά επίμονα, τότε κάτι συμβαίνει. Θεωρώ ότι δεν με σεβάστηκαν. Γι’ αυτό και είχα αποφασίσει να φύγω. Ήταν καθαρά προσωπικό,εμού και της διοίκησης. Και το έχω ξαναπεί. Συγχαρητήρια και για πέρυσι και για φέτος και εύχομαι να πάει η ομάδα ακόμη καλύτερα”.

Την παρουσία του στον Ολυμπιακό κι αν τη θεωρεί επιτυχημένη: “Όχι… Εμένα στόχος μου ήταν να πάρω το πρωτάθλημα. Δεν τα κατάφερα, για αγωνιστικούς λόγους, να πεις για εξωαγωνιστικούς… Ο καθένας έχει την άποψή του. Πλέον είμαι ήρεμος και βλέπω… Είδα κι εφέτος. Πάντως, εγώ ως Γιάννης, κι αυτό με πειράζει που δεν το λένε, τα έδωσα όλα στον Ολυμπιακό”.
 
Τον Παναθηναϊκό και τη φετινή κατάκτηση του τίτλου: “Πιστεύω ότι στον Παναθηναϊκό έγινε ό,τι και πέρυσι στον Ολυμπιακό. Μια καινούρια ομάδα, με Έλληνα προπονητή και σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στον κ. Μπαρτζώκα για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου και στον κ. Πεδουλάκη για την κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα. Έφτιαξαν ένα σύνολο το οποίο στην αρχή όλος ο κόσμος και κυρίως εσείς οι δημοσιογράφοι που δεν έχετε υπομονή, το κατηγορούσατε. Πρέπει τον προπονητή και τους παίκτες να τους στηρίζετε. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με μένα στο Μιλάνο. Στον Παναθηναϊκό έγινε μια μεγάλη αλλαγή, έφυγε ο προπονητής ο κ. Ομπράντοβιτς που είναι από τους κορυφαίους και με καινούριους παίκτες δημιουργήθηκε ένα καλό σύνολο, έγιναν σωστές προσθήκες και προέκυψε το αποτέλεσμα αυτό. Η ομάδα έπαιξε πολύ καλά και στην Ευρωλίγκα, στο τέλος, με τρομερή ενέργεια.Παρουσίασε πολύ καλό μπάσκετ και αυτό την βοήθησε και στο πως θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό. Εκεί έδειξε ότι μπορεί να κάνει κάτι καλό”.
 
Τον Κώστα Τσαρτσαρή και την απόφασή του να σταματήσει το μπάσκετ: “Είμαι τυχερός που υπήρξα συμπαίκτης με τον Κώστα στην εθνική ομάδα. Και βέβαια ήμασταν και αντίπαλοι, ενώ είμαστε και φίλοι. Πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχουν περάσει ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Ο Κώστας θέλει να φύγει και να τον θυμάται ο κόσμος ως αθλητή και όχι να είναι στον πάγκο και να χτυπάει παλαμάκια. Το έχει δουλέψει πολύ για να φτάσει σε αυτή την απόφαση”.

Το κομμάτι της καριέρας του στην ΑΕΚ και το γεγονός ότι αυτή η ομάδα παλεύει να επιστρέψει: “Στο μπάσκετ υπήρξε πρόεδρος που μπήκε, επένδυσε, είδε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και είπε να αποχωρήσει. Την έδωσε την ομάδα από δω και από κει και έφτασε σε αυτό το σημείο. Σημασία έχει τώρα η ομάδα να αφήσει πίσω όλα αυτά, να είναι καθαρή από χρέη και πιστεύω ότι με τον Δήμο Ντικούδη που έχει πάει στην ομάδα όλα μπορούν να πάνε καλύτερα…”

Το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα και το ενδεχόμενο να ξαναφορέσει τη φανέλα της: “Στόχος μου είναι η Ισπανία, αλλά θα δούμε… Τότε, θυμάμαι έφυγα από την ΑΕΚ και πήγα για ένα μήνα στην Μπαρτσελόνα με προπονητή τον Ιβάνοβιτς. Μιλάμε για προπονητή-στρατηγό. Μπαίνει στο γήπεδο 5 λεπτά πριν ξεκινήσει η προπόνηση, εσύ πρέπει να έχεις κάνει το ζέσταμά σου από πριν και ξεκινάς. Είναι πάρα πολύ δύσκολη προσωπικότητα”.
 
Το ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν στο παρελθόν οι Σαν Αντόνιο Σπερς και την κριτική προς το πρόσωπό του από τον Γκρεγκ Πόποβιτς: “Υπήρξε όντως ενδιαφέρον τότε. Εγώ όμως ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό και να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Είμαι Έλληνας, είχα μπει στην νοοτροπία της πίεσης από τον κόσμο για την κατάκτηση του τίτλου. Ήταν επιλογή μου τότε να μην πάω, οπότε δεν μπορώ να το μετανιώσω. Δεν τα καταφέραμε, αλλά συνεχίζουμε. Ποτέ δεν είναι αργά. Μπορεί να πάμε στα 32 στο ΝΒΑ”.
 
Το αν είναι ικανοποιημένος από την καριέρα του μέχρι σήμερα: “Όχι… Θέλω ένα πρωτάθλημα. Γι’ αυτό θέλω να κάνω μια επιλογή σωστή, μια ομάδα καλή που μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα, Ευρωλίγκα και να πάρω τη σωστή απόφαση να υπογράψω εκεί. Σίγουρα έχω περάσει πολλά, τραυματισμούς, εγχειρήσεις, δυσκολίες… Όταν είσαι στον Ολυμπιακό 5 χρόνια και δεν παίρνεις πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η πίεση. Αυτό βέβαια με έχει κάνει καλύτερο. Πιο δυνατό χαρακτήρα”.