Τα «Last Dance», «Hustle», «Rise» ή ακόμα και το πολύ «Once Brothers» του 30 for 30 έχουν περάσει πλέον στην κατηγορία του mainstream. Ειδικά για όσους θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ψαγμένους στο χώρο της πορτοκαλί μπάλας αλλά όχι γι’ αυτούς που το μπάσκετ είναι απλά στοίχημα και σύγκριση αποδόσεων. Όμως, τα μπασκετικά ντοκιμαντέρ και σόου δεν περιορίζονται σε αυτές τις πολυδιαφημισμένες εκπομπές. Στις πλατφόρμες streaming (και στο ίντερνετ γενικότερα), υπάρχουν δεκάδες αξιόλογες παραγωγές, που για να τις δει κανείς όλες θα χρειαστεί να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να αφιερωθεί σε αυτό. Εμείς διαλέξαμε και σας προτείνουμε μερικά από τα λιγότερο γνωστά προγράμματα, που ενδεχομένως να μην έχετε αντιληφθεί πως είναι διαθέσιμα σε TV και ίντερνετ.

La Familia (Amazon Prime)

Ξεκινάμε με μια εκπομπή που οι περισσότεροι μάλλον θα σνομπάρουν. Δεδομένου πως οι περισσότεροι Έλληνες δε συμπαθούν την εθνική Ισπανίας, ειδικά αφού μας στέρησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του 2006. Το La Familia όμως αξίζει να το δει κάποιος, ανεξαρτήτως συμπάθειας για τη Furias Rojas. Η ιστορία της Αναγέννησης του Ισπανικού μπάσκετ δεν είναι αδιάφορη. Και σίγουρα λίγοι από εμάς γνώριζαν τη συστηματική δουλειά που έγινε στα κλιμάκια της Ισπανικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, ώστε να φτάσει η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου να παράγει ταλέντα όπως οι Ναβάρο, Γκασόλ και Ρέγιες. Και φυσικά να σαρώνει τα μετάλλια την εποχή που μεσουρανούσε. Το La Familia είναι πολύ προσεγμένο (όπως κάθε παραγωγή του Amazon Prime), αναφέρεται σε μια εποχή που θα θυμούνται οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες και ίσως σας κάνει να συμπαθήσετε επιτέλους αρκετούς παίκτες που – ως Έλληνες – δε θέλαμε να βλέπουμε όταν ήταν ακόμα εν ενεργεία.

Untold: Malice at the Palace (Netflix)

Και ενώ όλος ο κόσμος είδε το Last Dance εν μέσω Covid, με έκπληξη διαπιστώνουμε πως το Malice in the Palace δεν έτυχε της ίδιας ενθουσιώδους υποδοχής. Η ιστορία του μεγαλύτερου τσαμπουκά στην ιστορία του NBA ξετυλίγεται στις οθόνες σας, με τους αληθινούς πρωταγωνιστές να περιγράφουν τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύρραξη που ξέσπασε το 2004, στο ματς των Pacers με τους Pistons. Όπως και με τα περισσότερα ντοκιμαντέρ του μπάσκετ, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από τα μεγάλα ματς και τις διαμάχες του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου. Και το Malice in the Palace δεν αποτελεί εξαίρεση.

Iverson (Independent)

Αν ψάξετε αρκετά ίσως να το βρείτε online, αφού καμιά πλατφόρμα που τσεκάραμε δεν το φιλοξενεί. Αλλά σίγουρα αξίζει αν το ψάξετε και να το δείτε. Η ταινία μπαίνει πολύ βαθιά στον κόσμο ενός από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του NBA, καταγράφει το παρασκήνιο της ζωής του και τους «δαίμονες» που τον ταλαιπώρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής και καριέρας του. Αν και έχει πολύ μπάσκετ, η ταινία θα σας προβληματίσει κυρίως επειδή περιγράφει τέλεια τη δύσκολη διαδρομή του ΑΙ. Από τις φτωχογειτονιές των παιδικών του χρόνων στην καταξίωση και στην – παρ’ ολίγο – κορυφή του NBA.

One & Done: Ben Simmons (Showtime)

Ο Αυστραλός guard είναι σίγουρα από τα πρόσωπα του φετινού καλοκαιριού. Αφού δεν θα καταφέρει να παίξει ποτέ με τους τρεις υπέρ-αστέρες του Brooklyn για τους οποίους τσακώθηκε με όλη τη Φιλαδέλφεια. Πώς έφτασε όμως ο Ben Simmons ναι είναι το πρόσωπο του περσινού καλοκαιριού στο NBA; Πως ένα άσημο ταλέντο από την Αυστραλία έφτασε να είναι το πιο hot όνομα στο draft του 2016; Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε πολλά για τον άνθρωπο που αναστάτωσε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια πέρσι, αλλά το One & Done θα κάνει ακριβώς αυτό: θα ψυχογραφήσει τέλεια τον Simmons και θα προσπαθήσει να εξηγήσει πως από hot prospect έφτασε να ψάχνει το ρόλο του στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.