Το μεγάλο αφιέρωμα του basketblog.gr στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος ολοκληρώνεται με μία σύντομη αναδρομή στα έξι τελευταία… ραντεβού. Αυτά που είχαν έντονο το “ερυθρόλευκο” και “πράσινο” χρώμα καθώς οι δύο “αιώνιοι” μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στους τελικούς του θεσμού.

2007: Το πρώτο τρόπαιο και το πιο εύκολο από τα τρία που κρίθηκαν στο ΟΑΚΑ εκείνη την χρονιά. Ο Παναθηναϊκός θα τα πάρει και τα τρία ξεκινώντας από εκείνη την μέρα κόντρα στο Ρέθυμνο, το οποίο συνέτριψε με 87-48 έχοντας ως κορυφαίους τους Τσαρτσαρή (14π) και Διαμαντίδη (11π).

2008: Το πρώτο από τα συνεχόμενα μέχρι και σήμερα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός που βλέπουμε κάθε χρόνο στο Ελληνικό. Το πανό της ΕΟΚ θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά (κι όχι τελευταία δυστυχώς) και θα καθιερωθεί. Νικητής του τελικού ο Παναθηναϊκός με 81-79 και πρωταγωνιστές τους Σπανούλη (20π) και Τσαρτσαρή (14π) ενώ από τον Ολυμπιακό, στον οποίο έχει έρθει ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Λιν Γκριρ πέτυχε 28π όλους στο δεύτερο ημίχρονο.

2009: Το πανό της ΕΟΚ βρίσκεται στην θεση του κι ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς θα κερδίσει ακόμα έναν τελικό με 80-70 απέναντι στον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη. Το παιχνίδι ήταν κλειστό μέχρι που το καθάρισε στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τρία συνεχόμενα τρίποντα. Κορυφαίοι για τους νικητές οι Διαμαντίδης (16π) και Φώτσης (13π) ενώ για τον Ολυμπιακό ο Παπαλουκάς πέτυχε 13π.

2010: Πρώτη κούπα για τον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη μετά από 8 χρόνια. Με πρωταγωνιστή τον Μίλος Τεόντοσιτς (22π) ο Ολυμπιακός θα κερδίσει 68-64 και θα σπάσει το σερί του Παναθηναϊκού. Θετικός επίσης για τους νικητές ο Κλέιζα (12π) ενώ για τον Παναθηναϊκό, Διαμαντίδης και Πέκοβιτς πέτυχαν από 12 πόντους.

2011: Ίδιες συνθήκες, ίδια κατάληξη, ίδιος πρωταγωνιστής. Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει ακόμα έναν τελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό με 74-68 έχοντας πρωταγωνιστή τον Τεόντοσιτς με 18π. Καλό παιχνίδι κι από τους Μαυροκεφαλίδη (16π) και Μπουρούση (12π). Για τον Παναθηναϊκό, Διαμαντίδης και Μπατίστ πέτυχαν από 17 πόντους. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς θα κερδίσει σε ακόμα έναν τελικό κυπέλλου τον Ομπράντοβιτς.

2012: Ο τίτλος επανέρχεται στην ομάδα που τον έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει τον Ολυμπιακό με 71-70. Κορυφαίοι για τους πράσινους οι Γιασικεβίτσιους (10π), Σάτο (10π) και Διαμαντίδης (9π) ενώ από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν οι Πρίντεζης (17π) και Άντιτς (13π). Ο Ομπράντοβιτς κερδίζει τον κουμπάρο του για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου Ελλάδος.