Η τρίτη μεταγραφική κίνηση του Ολυμπιακού για το φετινό καλοκαίρι, είναι γεγονός. Ο Έρικ Γκριν, έρχεται για να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή των «ερυθρολεύκων» για τα επόμενα δύο χρόνια, όντας όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν, ένας ικανός σκόρερ, με εξίσου αξιοσημείωτες αμυντικές αρετές. Είναι ο παίκτης, δηλαδή, που επιλέγει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, για να πάρει θέση δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη, την ώρα που δεν είναι κρυφό, ότι ο τελευταίος αναζητά συμπρωταγωνιστές.

Είναι αλήθεια βέβαια, ότι η μεταγραφή του Γκριν δεν κάνει τον «κρότο» που πραγματοποίησαν οι μεταγραφές των Κρις Σίνγκλετον, Μάικ Τζέιμς και Γιάννη Μπουρούση για τον Παναθηναϊκό, αλλά στο Μεγάλο Λιμάνι δεν αναζητούσαν κινήσεις – και – εντυπωσιασμού. Θέλουν απλώς μερικά «κομμάτια», για να συμπληρωθεί ένα σχεδόν έτοιμο «παζλ» στο ρόστερ του.

green-nuggets

Ο Γκριν, πάντως, έχει να μας διηγηθεί μία περίεργη, όσο και «καρμική» ιστορία για την καριέρα του. Αποφοιτήσας από το κολλέγιο της Βιρτζίνια, ύστερα από τέσσερα χρόνια φοίτησης, δηλώνει συμμετοχή στο draft του 2013 και επιλέγεται στο νούμερο 46, από τους Γιούτα Τζαζ. Χωρίς δεύτερη σκέψη και επιθυμώντας διακαώς την απόκτηση του Ρουντί Γκομπέρ, οι Τζαζ τον στέλνουν «πεσκέσι» με άλλα τρία εκατομμύρια δολάρια στους Ντένβερ Νάγκετς, με τον Γάλλο σέντερ να γίνεται δικός τους. Ο Αμερικανός οδηγείται στην Ιταλία, όπου βιώνει την τελευταία χρονιά της άλλοτε κραταιάς Σιένα στη μεγάλη κατηγορία, μιας και λόγω χρεών θα υποβιβαστεί στην τέταρτη κατηγορία του εγχωρίου πρωταθλήματος. Ο ίδιος, πάντως, ήταν εκ των πρωταγωνιστών, με μέσο όρο 10.8 πόντων, 1.5 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά αγώνα.

Οι καλές του εμφανίσεις, θα πείσουν τους Ντένβερ Νάγκετς να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, το καλοκαίρι του 2014. Εκεί, όμως, δεν καταφέρνει να βρει το δικό του ρόλο και σε 43 αγώνες, σημειώνει κατά μέσο όρο 3.4 πόντους ανά παιχνίδι και καταλήγει στην Αναπτυξιακή Λίγκα του ΝΒΑ, όπου αγωνίζεται για λογαριασμό των Φορτ Ουέιν Μαντ Αντς. Κατάφερε να ξανακερδίσει θέση στο ρόστερ των Νάγκετς με την εξαιρετική του απόδοση στο Summer League του 2015, αλλά μόλις για τρεις αγώνες, με την εν λόγω ομάδα να τον απομακρύνει και τον Γκριν να επιστρέφει στο NBDL, με την φανέλα των Ρίνο Μπίγκχορνς.

Και κάπου εκεί, τον… θυμούνται οι Τζαζ. Η ομάδα της Γιούτα, αποφασίζει να του δώσει την ευκαιρία με συμβόλαιο 10 ημερών, αλλά η μεταγραφή κοντεύει να «χαλάσει» εξαιτίας του Γκριν! Ο ελεύθερος γκαρντ, έχει μερικούς δικούς του προσωπικούς «κανόνες» κι ένας εξ αυτών, είναι να μη σηκώνει το τηλέφωνο σε… αγνώστους. Μόνο που αυτοί οι «άγνωστοι», ήταν οι παράγοντες των Τζαζ, με τον ατζέντη του να του τηλεφωνεί αμέσως μετά και να του φωνάζει: «Γιατί δεν το σηκώνεις; Σε θέλουν οι Τζαζ!». Με αυτό το «σωτήριο» τηλεφώνημα, ο Γκριν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, έστω κι αν μετά από έξι αγώνες υπό τις οδηγίες του Κουίν Σνάϊντερ δε θα συνέχιζε, αφού η διοίκηση δεν ανανέωσε το 10ήμερο συμβόλαιό του. Η ιστορία αυτή, πάντως, θα παραμείνει ως μία από τις πιο ξεχωριστές της καριέρας του.

green-jazz-2

Επιστρέφει εκ νέου στους Μπίγκχορνς, όπου πραγματοποιεί και πάλι εξαιρετικά παιχνίδια και ανακηρρύσεται μεταξύ των κορυφαίων της Αναπτυξιακής Λίγκας, ευρισκόμενος στην πρώτη της πεντάδα. Με αυτό τον τρόπο, βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει στην Ευρώπη και να… ολοκληρώσει, όσα ξεκίνησε με την φανέλα της Σιένα.

Μόνο που ο 25χρονος πια Έρικ Γκριν, έχει μπροστά του την πρόκληση μίας πολύ μεγαλύτερης φανέλας, σε μία πολύ πιο απαιτητική σεζόν που θα βρει τον Ολυμπιακό στην ανανεωμένη Ευρωλίγκα και φυσικά στη θέση να υπερασπιστεί τα «σκήπτρα» του εντός συνόρων. Τα αποκαλυπτήρια… προσεχώς!