Μια ξεχωριστή ιστορία, είχε ξετυλιχθεί το 1983. Το κολλέγιο της Βόρειας Καρολάινα, είχε ταξιδέψει στην χώρα μας, προκειμένου να αγωνιστεί στο «Αλεξάνδρειο», κόντρα στην Εθνική μας ομάδα. Κανείς τότε μάλλον, δεν ήξερε ότι το ματς αυτό, αποτέλεσε το μοναδικής σημασίας εν Ελλάδι συναπάντημα, του μεγαλύτερου θρύλου του παγκοσμίου μπάσκετ, με το μεγαλύτερο θρύλο του ελληνικού μπάσκετ.

Στην αποστολή της αμερικανικής ομάδας, κοινώς, βρισκόταν ο Μάικλ Τζόρνταν, ενώ για την Εθνική μας έπαιζε τότε ο Νίκος Γκάλης. Ο πρώτος, έκανε τα πρώτα του «άλματα» προς την παγκόσμια αναγνώριση και την «εκτόξευση» του μπάσκετ, ο δεύτερος κάτι ανάλογο για τον ελλαδικό χώρο. Σε ένα γήπεδο δίχως τρίποντο και με τον κόσμο να «στριμώχνεται» για να παρακολουθήσει το φημισμένο κολλέγιο της Βορείου Καρολάινα, του επίσης θρύλου του χώρου της προπονητικής και του κολλεγιακού μπάσκετ, Ντιν Σμιθ.

Ο Τζόρνταν, φορώντας το γνωστό «23» στην πλάτη, έφτασε στους 34 πόντους, προσφέροντας αυτό που περίμεναν όλοι από τότε: Θέαμα. Ο Νίκος Γκάλης, με το νούμερο «7» τότε, δειλά-δειλά γινόταν ο μεγάλος ηγέτης της μετέπειτα Επίσημης Αγαπημένης, σκοράροντας σε εκείνο το ματς 24 πόντους.

Τα λόγια, ωστόσο, είναι περιττά. Καλύτερο είναι να ακολουθήσει το βίντεο, μια μοναδική απόλαυση που είχαν μέχρι πρόσφατα να διηγούνται ελάχιστοι άνθρωποι. Όσοι είχαν βρεθεί, δηλαδή, σε εκείνη τη συνάντηση, προ 33 ετών…

Πηγή βίντεο: Nick Galis Archive