Όταν έφτασε στη χώρα μας, τη σεζόν 1993-94, ο Mitchell Wiggins κουβαλούσε τη φήμη του “προβληματικού” παίκτη, που είχε τιμωρηθεί από το ΝΒΑ με αποκλεισμό για 2,5 χρόνια για χρήση κοκαΐνης. Ήταν και 35 ετών, συνεπώς η απόκτησή του από το Μίλωνα δεν προκάλεσε δα και τόσο μεγάλη εντύπωση, σε μία εποχή που το ελληνικό μπάσκετ έφερνε σωρηδόν μεγάλους παίκτες. Ο Wiggins φρόντισε πάντως να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του σε αυτά τα πέντε χρόνια που έπαιξε στην Α1.

Στο πλαίσιο μιας σειράς αφιερωμάτων σε ιστορίες από το παρελθόν, ζητήσαμε από έναν παλιό συμπαίκτη του στο Μίλωνα, τον Κώστα Οικονομάκη, να μοιραστεί με το basketblog.gr μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ. Μας εξιστόρησε δύο…

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΜΕ… ΕΝΑ ΠΟΔΙ

Ήταν αρχές Ιανουαρίου 1994, ο Μίλωνας βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 3-13 (όσο και ο ουραγός Παπάγος), ετοιμαζόταν να υποδεχτεί για τη 17η αγωνιστική τον (12ο) Απόλλωνα Πάτρας και πέρα από τη νίκη, χρειαζόταν και διαφορά 9 πόντων, προκειμένου να καλύψει το 84-93 του 1ου γύρου. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Ο Mitchell Wiggins είχε τραυματιστεί στο προηγούμενο ματς με τον Άρη στο Αλεξάνδρειο και μέχρι το πρωί εκείνου του Σαββάτου, δυσκολευόταν ακόμα και να περπατήσει

«Ήταν πολύ κρίσιμος αγώνας. Εάν τον χάναμε, θα πέφταμε από τότε. Ο Mitchell είχε βγάλει το πόδι του στο Αλεξάνδρειο και δεν ξέραμε εάν θα ήταν έτοιμος. Ο Παύλου ξεκίνησε λοιπόν τον Βαρυπάτη στη θέση του Wiggins. Το ματς είχε αρχίσει κάνα δίλεπτο και δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που εμφανίστηκε στο κλειστό ο Mitchell, κουτσαίνοντας, φορώντας καπαρντίνα, φιστικί φόρμα, παπούτσια Kronos και είπε στον Παύλου: «βάλε με». Μας μάζεψε όλους στο πρώτο τάιμ άουτ και μας είπε: «δεν ξέρω τι θα γίνει στην άμυνα, αλλά στην επίθεση πετάτε μου τη μπάλα μπροστά και εγώ θα τη βάλω στο καλάθι», θυμάται ο Κώστας Οικονομάκης.

Ο Wiggins πέτυχε 35 πόντους με 14/25 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 7/8 βολές εκείνο το απόγευμα. Έπαιξε 36 λεπτά και δεν ξαναβγήκε από τη στιγμή που μπήκε στο γήπεδο.

«Ο Φραγκισκάτος, που ήταν τρομερός αμυντικός και τον είχε αναλάβει σε εκείνο το παιχνίδι, δεν μπορούσε άλλο σε κάποιο σημείο, ζήτησε αλλαγή. Δεν καλύψαμε τελικά τη διαφορά με την οποία είχαμε χάσει στην Πάτρα (σ.σ. 88-81 ήταν το τελικό σκορ), αλλά τουλάχιστον παλέψαμε μέχρι τέλους μετά τη νίκη αυτή. Πέσαμε την τελευταία αγωνιστική», συνεχίζει ο νυν προπονητής του Εθνικού.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ “ΞΑΝΘΟΥ” ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΡΟΛΟΪ

«Θυμάμαι ένα άλλο ματς με τον Ολυμπιακό, πάλι στο Μίλωνα. Ο Ιωαννίδης είχε δηλώσει τότε πριν από το ματς, ότι ήθελε να τον κρατήσει κάτω τους 15 πόντους. Δεν τον υποτιμούσε ο “ξανθός”, αλλά τον έβλεπε σαν μία καλή ευκαιρία να προετοιμαστεί τακτικά για τον Παναθηναϊκό, λες και έπαιζε απέναντι στον Γκάλη. Όταν άρχισε το παιχνίδι, θυμάμαι ότι όλοι περιμέναμε να ξεκινήσει πάνω του τον Σιγάλα, αλλά έβαλε το Νάκιτς. Δεν θυμάμαι πόσους έβαλε, αλλά ο Ιωαννίδης τον έβγαλε γρήγορα και έβαλε στη θέση του τον Σταμάτη. Ο Mitchell συνέχισε να βάζει. Είχε τρελαθεί. Ήθελε πολύ να παίξει καλά σε εκείνο το ματς, επειδή του είχε κάνει και ένα χουνέρι ο Tarpley μερικές ημέρες νωρίτερα. Ο Κόκκαλης του είχε κάνει δώρο ένα χρυσό ρολόι και όταν βγήκαν ένα βράδυ, το είδε και ζήλεψε. Ήθελε κι αυτός ένα τέτοιο!».

Για την ιστορία, ο Wiggins έβαλε 30 πόντους με 13/24 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/7 βολές και είχε ακόμα 6 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα σε 40 λεπτά κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε με 82-67.

MITCHELL WIGGINS: Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Mitchell Wiggins γεννήθηκε στις 28/9/1959 στο Κίνστον της Βόρειας Καρολίνας. Πήγε γυμνάσιο στο LaGrande και άλλαξε τρία κολέγια (Truett-McConnell CC, Clemson, Florida State), πριν επιλεγεί στο Νο. 23 του Draft το 1983 από τους Pacers, στους οποίους όμως δεν έπαιξε ποτέ. Η Indiana τον έστειλε μέσω ανταλλαγής στους Bulls για τον Sidney Lowe και ένα draft-pick 2ου γύρου και στο Chicago έπαιξε μία σεζόν (1983-84), έχοντας 12,4 πόντους, 4,0 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 1,3 κλεψίματα σε 25,9 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο σε 82 αγώνες. Το καλοκαίρι του 1984 (το ίδιο που οι Bulls επέλεξαν τον Michael Jordan στο Draft) έγινε εκ νέου ανταλλαγή στο Houston, όπου βοήθησε τους Rockets να φτάσουν μέχρι τους Τελικούς του 1986. Στις αρχές του 1987, όμως, βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης, με συνέπεια να τιμωρηθεί με αποκλεισμό για 2,5 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της ποινής του έπαιξε στο CBA (Tamba Bay Stars, Mississippi Jets, Quad City Thunder, Jacksonville Hooters) και τη σεζόν 1989-90 επέστρεψε στο Houston, κάνοντας μάλιστα την καλύτερη χρονιά του (15,5 πόντοι, 4,3 ριμπάουντ μ.ό.). Η πορεία του στο ΝΒΑ δε διήρκεσε όμως πολύ ακόμα. Οι Rockets τον άφησαν ελεύθερο, τη σεζόν 1990-91 δεν έπαιξε πουθενά και έπειτα από μία κακή χρονιά στους 76ers (1991-92) και μία στο CBA, αποφάσισε να ξενιτευτεί. Ήρθε σε ηλικία 35 ετών στην Ελλάδα με 10ήμερο συμβόλαιο και για να δοκιμαστεί από το Μίλωνα. Ο ίδιος ένιωθε πάντως τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που όταν έφτασε στην Αθήνα, είχε τέσσερις βαλίτσες μαζί του. Όταν ο Νίκος Παύλου τον ρώτησε γιατί ταξίδεψε με τόσα ρούχα μαζί του, αυτός απάντησε ότι ο Μίλωνας τον έφερε για να τον δοκιμάσει, αλλά ο ίδιος σκόπευε να μείνει.

Ο Wiggins έπαιξε τη σεζόν 1993-94 στο Μίλωνα, έχοντας 29,4 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 2,1 κλεψίματα σε 37,3 λεπτά ανά αγώνα. Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τις Φιλιππίνες επέστρεψε στην Ελλάδα για να παίξει σε Σπόρτιγκ (1994-1996, 1997-98) και Πανιώνιο (1996-97), ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε ακόμα σε Limoges, Hickory Nutz και Spearfish Black Hills Heat.

Αποσύρθηκε από το μπάσκετ σε ηλικία 44 ετών, έχοντας κατακτήσει το 1982 με την Εθνική ΗΠΑ το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο… Στην Ελλάδα ήταν δύο φορές πρώτος σκόρερ της Α1 (1993-94, 1995-96) και σε 123 αγώνες με Μίλωνα, Σπόρτιγκ και Πανιώνιο σημείωσε συνολικά 3.172 πόντους (25,8 μ.ό.).